7.1 C
Arta
25 Νοεμβρίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Διαβάστε επίσης

  • Διαφωνούν με τον αποκλεισμό του πορτοκαλιού από την συνδεδεμένη ενίσχυση
  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΙΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ της αντιπολίτευσης, με ερωτήσεις στην Βουλή

Με κοινή επιστολή τους οι πρόεδροι εφτά επιμελητηρίων και συγκεκριμένα της της Αργολίδας:Φώτιος Δαμούλος, Αιτωλοακαρνανίας: Παναγιώτης Τσιχριτζής, Άρτας : Γκολομάζος Ιωάννης, Θεσπρωτίας :Πάσχος Αλέξανδρος, Λακωνίας :Ιωάννης Παναρίτης, Πρέβεζας :Ιωάννης Μπούρης, Χανίων : Αντώνης Ροκάκης, αναφέρονται στην πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σπήλιου Λιβανού να προτείνει στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 να μην περιλαμβάνονται τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα ΚΑΠ 2021 -2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση. Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Όπως :

  • Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων
  • Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
  • Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες,
  • Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
  • Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
  • Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β΄ και γ΄ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον
  • Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριαςπαραγωγής.
  • Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.
  • Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.
    Κύριε Υπουργέ
    Η χώρα μας έρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, από μια διετή κρίση λόγω πανδημίας και τώρα δοκιμάζεται από ένα κύμα ακρίβειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.
    Οι πολιτικές που ζητάμε από εσάς είναι πολιτικές που να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και τον Έλληνα αγρότη.
    Για το λόγο αυτό ζητάμε Να επανεξετάσετε το θέμα και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σοβαρή η πρόταση των επιμελητηρίων
Με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γεροβασίλη Όλγα, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαρεμένος Γεώργιος, Γκιόλας Ιωάννης, Κάτσης Μάριος Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Αθανάσιος και Πολάκης Παύλος κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την με αριθμ. πρωτ. 3876/Φ.443 και από 26.11.2021 κοινή επιστολή που στάλθηκε από τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Πρέβεζας και Χανίων, σχετικά με την νέα ΚΑΠ 2021-2027 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Σπήλιο Λιβανό. Με την επιστολή τους τα Επιμελητήρια διαμαρτύρονται για την πρόθεση του Υπουργείου να προτείνει στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 να μην περιλαμβάνονται τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση και τη σχεδιαζόμενη απένταξη. Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη, αφού η βιομηχανία χυμού και η εξαγωγή εσπεριδοειδών αριθμεί χιλιάδες εργαζομένους και αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας των περιοχών των εν λόγω Επιμελητηρίων, ιδίως δεδομένου ότι η χώρα έχει περάσει δεκαετή οικονομική κρίση, διέρχεται εδώ και διετία την κρίση της πανδημίας και πλέον δοκιμάζεται από κατακόρυφο κύμα ακρίβειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: Πρέπει να μείνει το πορτοκάλι στην ενίσχυση

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επιστολή των Επιμελητηρίων Αργολίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Πρέβεζας και Χανίων, σύμφωνα με την οποία αιτούνται να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 για συνδεδεμένη ενίσχυση.
Ειδικότερα στην επιστολή τους τονίζουν ότι για να ανταπεξέλθουν, οι παραγωγοί πορτοκαλιών, στις οικονομικές δυσκολίες και τα αδιέξοδα που βρίσκονται, είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το προϊόν αυτό.
Επιπλέον επισημαίνουν τη σημασία του πορτοκαλιού, ως βασικό προϊόν παραγωγής για τις περιοχές που αντιπροσωπεύουν τα εν λόγω Επιμελητήρια, αλλά και για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, καθώς σ΄ αυτούς τους τομείς απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.
Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι η παραγωγή πορτοκαλιού συμβάλει στη βιομηχανία χυμοποίησης, στην παραγωγή ζωοτροφών, στο εμπόριο των νωπών φρούτων, με μεγάλα ποσοστά εξαγωγών, στην απασχόληση, κυρίως στις επαρχιακές πόλεις, με την παραγωγή υποπροϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης με την αξιοποίηση των πρώτων υλών της εγχώριας παραγωγής.
Τέλος ο κ. Γκόκας καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του το σοβαρό αυτό θέμα και να παραμείνει το πορτοκάλι προς χυμοποίηση, στη συνδεδεμένη ενίσχυση και στη νέα ΚΑΠ 2021-2027.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα