18.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Πρέβεζα: Με 3 θετικές ειδήσεις υποδέχεται το 2022!!!!

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

  1. Ανάπλαση του Αγίου Ανδρέα 

 Το 2016, με αφορμή τη συμφωνία  παραχώρησης του κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου δήλωνε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι «… πολύ σύντομα το ιστορικό φρούριο του Αγ. Ανδρέα θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό στολίδι για την Πρέβεζα,..».

 Τότε ενθυμούμαι, όλοι οι φορείς και οι πολίτες της Πρέβεζας χειροκρότησαν την πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας..

  Όμως πέρασαν πάνω από 5 χρόνια από την τότε συμφωνία και μάλιστα άρχισε ήδη να πληρώνεται το ετήσιο μίσθωμα των 55.000€, χωρίς να έχει γίνει κάτι που να δικαιώνει τις τότε δηλώσεις και δεσμεύσεις. 

  Όλα αυτά τα χρόνια η εγκατάλειψη του χώρου συνεχιζόταν, κάτι που μας υποχρέωνε να ασκούμε αυστηρή κριτική, επαναλαμβάνοντας πάντα ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, καθώς οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος.. 

  Μέχρι που φτάνουμε στην 1η Δεκεμβρίου 2021, ημέρα που χαρακτηρίστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ως “σημαντική στιγμή στην πορεία αξιοποίησης και ανάδειξης του Φρουρίου του Αγίου Ανδρέα, καθώς κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η νέα τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη, σύμφωνα με τις υποδείξεις του”.

  Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τη θετική αυτή εξέλιξη και πλέον, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη, απομένει η τελική έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και δημοπρατήσεις των έργων.

 Ελπίδα όλων να μη προκύψουν νέα εμπόδια, ώστε τους επόμενους μήνες να δρομολογηθούν οι διδικασίες  ανάπλασης του χώρου και το όνειρο δεκαετιών για τους δημότες της Πρέβεζας να γίνει πραγματικότητα.

  1. Τουριστική επένδυση στο Κανάλι

 Παλιότερα είχα αναφερθεί διεξοδικά στην ανάγκη ορθής διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, επισημαίνοντας ότι αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην ενίσχυση των πόρων των Δήμων και να συμβάλλει στην τοπική  ανάπτυξη.

 Αφορμή να ασχοληθώ εκ νέου με το σοβαρό αυτό θέμα ήταν η πρωτοβουλία του  Δήμου Πρέβεζας να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε. ENTERPRISE GREECE, προκειμένου να αξιοποιήσει τη γνωστή έκταση των 200 και πλέον στρεμμάτων στην παράκτια ζώνη του Καναλίου.

 Είχα τότε χαρακτηρίσει ιδιαίτερα θετική την πρόταση και τόνιζα μάλιστα ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σοβαρή επένδυση, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

 Είναι σημαντικό ότι πρόσφατα υπήρξε θετική εξέλιξη και ως προς αυτό το θέμα .

 Ήδη πριν λίγες μέρες υπογράφηκε στο Δημαρχείο Πρέβεζας σύμβαση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να  εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και  να αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, για την τουριστική αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακίνητου.

 Επισημαίνω για μια ακόμη φορά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτελεί η κοινωνική και πολιτική συναίνεση, που θα επιτευχθεί με την διαφάνεια, τον διάλογο και τη  δημόσια διαβούλευση, σε όλα τα στάδια της μελλοντικής επένδυσης.

 Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο ακίνητο.

  1. Αξιοποίηση του ακινήτου της Λούτσας

 Είναι γνωστό, ότι από το διαγωνισμό για την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης στη θέση Κλιμάτι Λούτσας, (πρώην κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ), τον οποίο με απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα προκήρυξε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμος Πάργας, πλειοδότης αναδείχθηκε ότι ο ισχυρός άνδρας της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος. 

 Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα των ημερών, οι επιτελείς της εταιρείας προχωρούν ήδη σε οικονομοτεχνικές μελέτες, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου, το οποίο να θυμίσουμε ότι έχει νοικιαστεί για τα επόμενα 40 χρόνια.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι  προκρίνεται η τουριστική εκμετάλλευση της έκτασης, είτε με τη δημιουργία 5στερου ξενοδοχείου, είτε με την κατασκευή πολυτελών βιλών προς ενοικίαση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το συγκεκριμένο project εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. Ευρώ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή..

Τα όσα παραπάνω παρέθεσα, δείχνουν ότι το έτος 2022 ίσως αποτελέσει μια καθοριστική χρονιά στην πορεία ανάπτυξης της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας..

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και οι εξελίξεις να μη μας απογοητεύσουν….

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα