17.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη του αρτινού ψυχιάτρου ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Διαβάστε επίσης

Θέλω να είμαι βοηθός εξελίξεων…

Η συνέντευξη με τον ψυχίατρο Στάθη Μπαρτζώκα, ήταν πολύ καιρό πριν προγραμματισμένη. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και η αλλαγή του χρόνου, μας έφεραν κοντά και ήταν μια ιδανική ευκαιρία να θέσουμε επί τάπητος μια σειρά από ερωτήματα, που αφορούν κυρίως την περιοχή μας και τις δυνατότητες που έχει κυρίως για τουριστική ανάπτυξη. Η συζήτηση ξεκίνησε με κρασί και τσίπουρα στο καφέ COZY και τελείωσε με μπύρα στο FUEGO, με τα θέματα συνεχώς να γυρίζουν γύρω από την κρίση της εποχής και την Άρτα στο επίκεντρο.

Ποια είναι η αίσθησή σου για την Άρτα αυτόν τον καιρό;

Ενώ είναι Χριστούγεννα η μισή Αρτα λείπει. Ελάχιστοι Αρτινοί έχουν έρθει μεταξύ των οποίων και εγώ πράγμα, που δεν συνέβαινε πριν λίγα χρόνια.

Δηλαδή, οι μεγάλοι δρόμοι, αντί να φέρουν κόσμο διώξαν και τους αρτινούς.

Μήπως αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως του covid-19;

– Δίπλα στα Γιάννινα τα 76 ξενοδοχεία έχουν πληρότητα σχεδόν 100%, γίνεται κοσμογονία στα μαγαζιά. Με μια απλή επίσκεψη θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι το μέλλον μας είναι τα ξενοδοχεία. Εαν θέλουμε να φέρουμε ξένο κόσμο και να μην ρημάξει η πόλη. Όταν η Άρτα είχε πέντε ξενοδοχεία, τα Γιάννινα είχαν δέκα. Τώρα η Άρτα έχει τρια ξενοδοχεία, τα δυο εκτός πόλης, τα μάλιστα έγιναν πριν 20 χρόνια. Έτσι αναπτύχθηκε ο συνεδριακός τουρισμός στα Γιάννινα, ο οποίος κάθε τριήμερο φέρνει 3000 άτομα.

Η Άρτα γιατί δεν μπόρεσε να κάνει κάτι αντίστοιχο;

– Η Άρτα δεν έχει μπει στον τουριστικό χάρτη, γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παίξει μόνη της. Πρέπει να παίξει στο τρίγωνο Άρτα- Αμβρακικός – Τζουμέρκα. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με τα ξενοδοχεία στα Τζουμέρκα, διαπιστώνουμε ότι είναι η ίδια κατάσταση με ότι ίσχυε παλιότερα αντίστοιχα με τα Ζαγοροχώρια και τα Γιάννινα. Οι επισκέπτες των Ζαγοροχωρίων επισκέπτονταν και τα Γιάννινα.

Αν θέλει κάποιος να επενδύσει εδώ τι θα αντιμετωπίσει;

– Ο επενδυτής που θα θελήσει να ασχοληθεί με την Άρτα, θα διαπιστώσει πολλά προβλήματα: Έλλειψη χώρων ποιοτικής εστίασης μέσα στην πόλη της Άρτα, δεν  υπάρχει πάρκινγκ κοντά στο ιστορικό κέντρο. Σκεφτείτε ότι στα Ιωάννινα παρκάρεις άνετα σε δυο πάρκινγκ στο κέντρο. Πρέπει να λυθούν αυτά τα προβλήματα για αρχή και σε επίπεδο Δήμου, θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιον σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης να υπάρχουν κάποιες εξυπηρετήσεις σε υποψήφιους επενδυτές.

Είχε κάνει μια πρόταση και για boutique hotel στην Σκουφά…

– Στην οδό Σκουφά, τα 8-10 υπέροχα νεοκλασικά, παραδοσιακά σπίτια, είναι ακατοίκητα στον πάνω όροφο. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια από αυτά, 4-5 boutique hotel στο κέντρο ώστε να έχουμε εκεί διαμονές επισκεπτών και τουριστών. Με τον τρόπο αυτόν θα ζωντανέψει το κέντρο και θα ομορφύνει ουσιαστικά και η πόλη. Πρέπει να είμαστε η μοναδική πόλη της Ελλάδας χωρίς Boutique Hotel. Π.χ. πόλεις όπως η Έδεσσα έχει 4 και η Βέρροια 3… Πόλεις μεγέθους της Άρτας.

Το ΞΕΝΙΑ είναι ένα μοτέλ με λίγες κλίνες… Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

– Το ΞΕΝΙΑ μπορεί να επαναφέρει την ψυχολογία των αρτινών καταρχήν και να καλύψει το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί, ώστε να ξαναμπεί το κάστρο στη ζωή της πόλης, μαζί με τα 40 στρέμματα πράσινο, για περίπατο, άθληση και άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Αντιθέτως βλέπουμε ότι ακόμη και το θεατράκι του κάστρου έκλεισε, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχει όμως και η παρέμβαση της Αρχαιολογίας…

– Ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση για την αγορά του αρχοντικού Παπακώστα, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι η Αρχαιολογία θέλει να το κάνει γραφεία. Υπενθυμίζω ότι η Αρχαιολογία κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια κλειστό το κάστρο, ο Άγιος Βασίλειο είναι μόνιμα κλειστός και όλα τα Βυζαντινά Μνημεία έχουν το ωράριο λειτουργίας δημοσίου υπαλλήλου (8-3). Δυστυχώς η Αρχαιολογία δεν μπόρεσε να βοηθήσει την πόλη με τα τόσα μνημεία. Και βέβαια ξέρουμε όλοι τι ρόλο έπαιξε στο ΚΑΣ για το ΞΕΝΙΑ.

Θυμίστε μας πάλι τι ακριβώς έγινε;

– Το 2016 που απορρίφθηκε το ΞΕΝΙΑ, στο ΚΑΣ έκανε κουμάντο το κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποφάσιζε για το καλό του ελληνικού λαού. Αυτοί λοιπόν οι αρχαιολόγοι απέρριψαν τότε όλες τις προτάσεις για επενδύσεις στην χώρα, απέρριψαν όλα τα ξενοδοχεία, έβγαλαν 3000 στρέμματα αρχαιολογικό χώρο το αεροδρόμιο του ελληνικού, απέρριψαν το Γκόλφ στη Ρόδο, τα Αστέρια Γλυφάδας, μεταξύ των άλλων και το δικό μας… Το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης όλοι οι προηγούμενοι έκαναν αίτηση για αλλαγή της απόφασης και σήμερα οι συγκεκριμένες επενδύσεις υλοποιούνται. Ο μόνος που δεν έκανε αίτηση ήταν ο Δήμος Αρταίων. Άρα λοιπόν, όταν η κ. Μενδώνη απαντώντας στο Γιώργο Παπαχρήστο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, δηλώνει ότι όλο το παιχνίδι πρέπει να το κάνει ο δήμαρχος Αρταίων, αυτός υπεκφεύγει μιλώντας για το plan b και την της τέχνη του εφικτού. Ας σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων, υπάρχει μόνο plan A, μόνο Ξενοδοχείο, γιατί όλες οι άλλες χρήσεις, βιβλιοθήκη (που μισθώνει ήδη κτήριο), ωδείο (που έχει αγοραστεί κτήριο), θα αποτύχουν παταγωδώς.

Επισκεφτήκατε αυτές τις επενδύσεις;

– Επισκέφθηκα το Ελληνικό, πρόκειται να μετατραπεί σε Παράδεισο. Στην Αθήνα υπάρχουν 70 δισ. ευρώ επενδύσεις. Θα κατασκευαστούν 40 πεντάστερα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Η Ομόνοια έχει 7 καινούργια ξενοδοχεία και αλλάζει την όψη της. Μαζί με το ΤΑΤΟΪ, την ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ, τις νέες γραμμές μετρό, η Αθήνα θα φύγει έτη μπροστά.

Πως η Άρτα θα παρακολουθήσει αυτήν την εξέλιξη;

– Η Άρτα πρέπει να βγει στη θάλασσα του Αμβρακικού μέσω της Κορωνησίας. όσο δεν βγαίνουμε στη θάλασσα θα είμαστε η ουρά της Πρέβεζας το καλοκαίρι, στην οποία ήδη ξεκίνησαν οι τουριστικές επενδύσεις και όσο δεν γίνονται ξενοδοχεία, η ουρά των Ιωαννίνων. Ήδη είμαστε ο τελευταίος νομός σε οικονομική ανάπτυξη στην Ήπειρο, παρατηρείται μείωση πληθυσμού, με συνέπεια μια χαμένη βουλευτική έδρα. Είναι σαφές ότι ο νομός και η πόλη έκατσαν. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές. Κάθε μέρα που περνάει πάμε δυο πίσω…

Αυτό πως μπορεί να ανατραπεί;

– Να φτιάξουμε θεματικές ενότητες, για κάθε περίοδο Χριστούγεννα, Χειμώνα, Πάσχα, καλοκαίρι κλπ, όπως π.χ. ο Πύργος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, Καρναβάλι στην Ξάνθη, Πάσχα στο Λεωνίδιο, έχουμε ατην δυνατότητα, επειδή έχουμε γνωστά Μνημεία, με κύριο το Γεφύρι της Άρτας, που είναι διάσημο σε όλη την Ελλάδα. Η Γέφυρα είναι υπερτοπικό μνημείο και μια φορά στη ζωή του ο κάθε Έλληνας θα ήθελε να τη δει. Άρα έχουμε εν δυνάμει 10 εκατομμύρια υποψήφιους τουρίστες. Η κατάσταση όμως στην Γέφυρα έχει πάρει άσχημη τροπή, μια επίσκεψη εκεί θα σας πείσει.

Πολύς ο λόγος και για την διαδικτυακή Λέσχη των Αρτινών. Ποιόν σκοπό εξυπηρετεί;

– Η λέσχη των Αρτινών ιδρύθηκε μόνο και μόνο για να ενισχύσει την Άρτα σε όλα τα επίπεδα. Θέλει να ενώσει τους απόδημους με τους μόνιμους κατοίκους, όπως συμβαίνει με τους Έλληνες του εξωτερικού. Παλιοί αρτινοί, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων έχουν αγάπη για την πόλη τους. Η ίδρυση της Λέσχης έχει να κάνει μόνο με το πως θα ενώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους ώστε να βοηθήσουμε την γενέθλια πόλη.

Με εσάς επικεφαλής; Αποσκοπείτε σε κάποια αυτοδιοικητική κίνηση;

– Σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι απαραίτητο να είμαι εγώ μπροστά ή κάποιος άλλος, αλλά σίγουρα θέλω να είναι βοηθός εξελίξεων. Τα πράγματα είναι απλά, έχουμε βουλιάξει, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πολλές δυνατότητες. Λόγω των πολλών γνωριμιών που έχουμε με διάφορους παράγοντες στην Αθήνα, νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Άρτα σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρείτε ότι μέσα από εκεί δημιουργούνται και αντιπαλότητες;

– Δεν έχω αντιπαλότητα με κανέναν, παρότι αντιλαμβάνομαι ότι η έντονη κινητικότητά μου, μπορεί να προκαλεί εντυπώσεις. Η Άρτα θα υπάρχει και μετά από εμάς, ανεξάρτητα από την εντύπωση  που έχει ο ένας για τον άλλο.

Για τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή ποια είναι η άποψή σας;

– Θεωρώ ότι η κεντρική πολιτική, ως επιλογή είναι στραμμένη προς το κέντρο. Ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης, αλλά και ο Τσίπρας έχουν αντιληφθεί την δυναμική του. Δεν είναι εποχή για ακραίες φωνές. Ο κόσμος κουράστηκε από την μισαλλοδοξία και τον διχασμό και θέλει μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, σταθερότητα, που μόνο το κέντρο μπορεί να προσφέρει.

Στον Δήμο Αρταίων τι έχετε να πείτε για την δυναμική του κ. Τσιρογιάννη;

– Παρότι ο κ. Δήμαρχος θέλει να εμφανίσει εαυτόν ακίνητο, χρησιμοποιώντας μεθόδους, όπως προσλήψεις και στρώσιμο πίσσας στον κάμπο, το ζήτημα είναι ότι δεν αφήνει ούτε ένα μεγάλο έργο στην πόλη. Το τελευταίο μεγάλο έργο, η δημοτική Πινακοθήκη έγινε επί δημαρχίας Οικονομίδη, προ δεκαετίας. Δεν νομίζω ότι οι κόμβοι, οι συνεχείς ανακαινίσεις πεζοδρομίων και οι μικρές εργασίες αποτελούν σημαντικό έργο.

Ήδη ετοιμάζονται ισχυρά σχήματα απέναντι στον Δήμαρχο, στα οποία βλέπω ότι υπάρχει όραμα και προοπτική. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο, αλλά σχεδιάζει μόνο την επανεκλογή της.

Σε συζητήσεις που έκανα με πολλούς αρτινούς αυτές τις ημέρες, όλοι μου είπαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο για την πόλη.

Μήπως είναι νωρίς, εν όψει των δημοτικών εκλογών σε 2 χρόνια;

-Δεν είναι νωρίς, αλλά δεν είναι και αργά. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει προσωπική αντιπαλότητα με τον Δήμαρχο, είμαστε με όποιον βοηθάει την πόλη.

Εκτός από την Λέσχη των Αρτινών, με το Αρτινό κομιτάτο έχετε κάνει πολλά events…

– Σε πολλά event έχουν έρθει φίλοι από άλλες πόλεις μόνο και μόνο για να τονώσουν τον τουριστικό τομέα της Άρτας, μέσα από την διαμονή, το φαγητό και το ποτό. Μακάρι να γινόταν τέτοιες εκδηλώσεις από άλλον κόσμο, ώστε να είμαστε εμείς οι καλεσμένοι.

Τι σας προτείνουν για την Άρτα;

– Η Άρτα πρέπει να αξιοποιήσει τον Αμβρακικό. Ερχόμουν από το Παρίσι και είδα σε μια φωτογραφία σε κάποιο πίνακα της Κορωνησίας και ρωτούσε: που είναι αυτό το μέρος; Οι απαντήσεις ήταν Μαλδίβες, Ειρηνικός, Ινδικός, Ελλάδα. Δεν μπορεί να εγκαταλείπουμε τέτοιες ομορφιές που είναι δίπλα μας.

Όμως πολλοί αρτινοί έχουν εξοχικά στην Πρέβεζα ή ψωνίζουν στα Γιάννινα… Αλλάζουν αυτές οι συνήθειες εύκολα;

– Το στοίχημα είναι ότι η Άρτα, χρησιμοποιείται ως υπνωτήριο, τα τελευταία χρόνια γίναμε ο οικονομικός αιμοδότης της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων, τα Σύβοτα και την Πάργα. Οπουδήποτε οι Αρτινοί ξοδεύουν εκτός από την πόλη τους. Αυτό όμως κτυπάει το εμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση. Ας κοιτάξουμε δίπλα μας τις επιχειρήσεις που έχουμε κι ας προσελκύσουμε κι εμείς ξένο κόσμο, αλλιώς θα συνεχιστεί η ίδια κατρακύλα.

Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το ΤΕΙ, την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχει και είναι διαρκής κίνδυνος να χάσουμε και τη σχολή της Μουσικής.

Θα μπορούσε με δημοτική απόφαση να επιτραπεί στα διάφορα μουσικά γκρουπάκια να παίζουν χωρίς συνέπειες για τους ιδιοκτήτες που τους απασχολούν. Κάποτε στην πόλη κυκλοφορούσαν μόνο φοιτητές, φαντάροι και φαντάσματα. Τώρα κυκλοφορούν μόνο φαντάσματα.

Θεωρείτε ότι η Άρτα αδικείται σε επίπεδο Περιφέρειας;

– Αδικούνται όλοι οι νομοί της Ηπείρου πλην των Ιωαννίνων. Αν δούμε την κατανομή κονδυλίων στους 4 νομούς της Ηπείρου, είναι αυτονόητο ότι τα Γιάννινα παίρνουν την μερίδα του Λέοντος. Ο Καλλικράτης που στέρησε τις νομαρχίες και γέννησε πόλεις που εξαρτούνται από τα χωριά, έδωσε την χαριστική βολή στις επαρχειακές πόλεις. Ένα μεγάλο χωριό πλέον, για να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες, μπορεί να εκλέξει τον Δήμαρχο της πόλης και θέλω να γίνει κατανοητό ότι δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην περίπτωση της Άρτας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα