22.8 C
Arta
23 Απριλίου 2024

Ανατροπές στην σκακιέρα…

Διαβάστε επίσης

Η ενδεχόμενη μείωση της εκλογικής δύναμης στο Νομό της Άρτας, πιθανόν να έχει ως εξέλιξη την μείωση του αριθμού των αντιπροσωπευτικών εδρών στο Κοινοβούλιο της χώρας και όπως δείχνουν τα πράγματα η Άρτα μετά από πολλά χρόνια θα έχει δυο βουλευτές να την εκπροσωπούν.
Το δεδομένο αυτό, εκτός από την παραδοχή ότι η περιοχή μας έχει χάσει την ποσοστιαία δυναμική της στο εκλογικό σώμα (γιατί οι έδρες πλέον σχετίζονται με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και όχι με τους απογραφέντες πολίτες), αισθανόμαστε ότι δημιουργεί και μια νέα πίεση στις πολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας.
Αφενός η εξέλιξη των δυο βουλευτών, μπορεί να έχει τα εξής αποτελέσματα:
1) Το τρίτο εκλογικά κόμμα, πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα να εκλέξει αντιπρόσωπο στην περιοχή. Έτσι στην προκειμένη χρονική συγκυρία, το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, μπορεί να χάσει την δυνατότητα να έχει αντιπροσώπευση στην Άρτα, καθώς τουλάχιστον την συγκεκριμένη περίοδο δεν φαίνεται κραταιό να ξεπεράσει σε ποσοστά τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.
2) Εξανεμίζεται η δυνατότητα του δεύτερου βουλευτή από το ίδιο κόμμα (συνήθως του κυβερνητικού). Έτσι μια μακροχρόνια κατάσταση σύμφωνα με την οποία, συνήθως το κυβερνόν κόμμα στην Άρτα εξέλεγε δύο βουλευτές και τον τρίτο βουλευτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι παύει οριστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει ο κύκλος των ελπίδων πολλών πολιτευτών, ότι μπορούν να εκλεγούν χωρίς να είναι πρώτοι σε σταυρούς.
Αυτή η εξέλιξη άραγε που μπορεί να οδηγήσει; Είναι σαφές ότι για πρόσωπα που τους αποκλείεται η πρόσβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή, πιθανόν να αναζητήσουν ρόλους συμμετοχής στα κοινά, μέσω της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ακόμη μπορεί να έχει ανοιχτές τις αγκάλες της, ιδίως σε πρόσωπα πρώτης γραμμής, όταν είναι γνωστό το πρόβλημα της λειψανδρίας που αντιμετωπίζει.
Έτσι λοιπόν ενδιαφερόμενοι για την υποψηφιότητα του βουλευτή, πλέον να στρέφουν το βλέμμα τους και σε άλλες θέσεις ή επιλογές, όπως π.χ. για την θέση των δημάρχων ή των Αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών, προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να έχουν συμμετοχή στα κοινά της περιοχής μας και να μπορέσεουν να ικανοποιήσουν και την διάθεσή τους να συνεισφέρουν στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.
Δημιουργείται έτσι ένα ντόμινο εξελίξεων και αλλαγών, που είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνουν απαρατήρητα από τους πολίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά ανανέωση πολιτικού προσωπικού, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ιδιαίτερα σημαντικές.
Αυτό όμως σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο και από τους ίδιους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προβλέπουν ότι γρήγορα θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσωπα, που κινούνταν σε διαφορετικά επίπεδα πολιτικής συνεισφοράς και θα πρέπει για τον λόγο αυτόν να εκσυγχρονίσουν την φαρέτρα της πολιτικής τους επικοινωνίας, με νέα δεδομένα και επιχειρήματα.
Στην σκακιέρα όμως αυτή της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης, υπάρχει και ένας μεγάλος παράγοντας, ο οποίος κινεί αυτά τα πιόνια. Η ερήμωση της Άρτας, είναι η κύρια αιτία, που έχουμε απωλέσει και την δυναμικότερη ισχύ του πληθυσμού μας… τη νεολαία που έχει εγκαταλείψει τον τόπο, αλλά και τους ανθρώπους της.
Και αυτό είναι το μεγάλο φάντασμα που πλανάται πάνω από τις αλλαγές αυτές, αλλά και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί: η ανατροπή του κλίματος της εγκατάλειψης και της ερήμωσης αυτού εδώ του τόπου, ως αποτέλεσμα κρίσεων και κακών πολιτικών επιλογών της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό είναι το δάσος… ας μην βλέπουμε μόνο το δέντρο!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα