16.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΟΛΟΜΑΖΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:Η τοπική οικονομία καταρρέει

Διαβάστε επίσης

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία κοινοποείται προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι – Σπυρίδων Γεωργιάδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκα, τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο, τους Βουλευτές Άρταςκα Όλγα Γεροβασίλη και κ. Χρήστο Γκόκα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην τοπική οικονομία και ζητάει την παρέμβασή τους για την λήψη μέτρων με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Διανύουμε τον πέμπτο μήνα της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις, που απειλούν την οικονομία , τα νοικοκυριά και την λειτουργία των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Όλες οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια με ζητούμενο πλέον την βιωσιμότητα τους.
Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί από τον συνδυασμό της αύξησης των πρώτων υλών, των υλικών καθώς και από την αύξηση του ρεύματος, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να ανεβαίνουν συνεχώς. Πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με παύση εργασιών και διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων.
Το παραπάνω πρόβλημα μαζί με το νέο κύμα της πανδημίας απαιτεί την λήψη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων προς αποφυγή λουκέτων σε επιχειρήσεις του νομού μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την τοπική μας οικονομία :
-Διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
-Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για επιλογή σταθερού τιμολογίου ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας.
-Μη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας για το διάστημα της κρίσης.
-Αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε 120 από 72.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
-Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
-Επαναφορά του μέτρου αναστολής σύμβασης εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.
-Επαναφορά του μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών.
-Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των εμπορικών και επαγγελματικών κλάδων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς απαγορευτικά κριτήρια.
-Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
-Επιδότηση ενοικίου.
-Επιδότηση εργαζομένων για επιχειρήσεις που σημειώνουν πτώση τζίρου λόγω περιορισμών.
Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας. Σαν θεσμός θα βρισκόμαστε στην διάθεσή σας καταθέτοντας προτάσεις και προτείνοντας λύσεις για το καλό των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικονομίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του Ν. Άρτας, σύμφωνα και με την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του, το Επιμελητήριο, επισημαίνει το ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που επηρεάζεται από τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των υλικών και του ρεύματος. Οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο επιφέρουν, βέβαια, επιπτώσεις και στα νοικοκυριά, αλλά και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Επιπρόσθετα ο κ. Γκόκας τονίζει ότι, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, με νέες μεταλλάξεις να εμφανίζονται και τα κρούσματα να αυξάνονται, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν, δεδομένου ότι η ρευστότητα στην αγορά είναι αρκετά περιορισμένη. Επίσης πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους και κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος και κατά συνέπεια και της λειτουργίας τους.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γκόκας, υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και επιβίωσης των ιδιοκτητών και των οικογενειών τους.
Επίσης αναφέρεται στις προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας για να αποφευχθούν τα φαινόμενα διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, στην αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε 120 από 72, στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, στη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, στη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, στις επιδοτήσεις εργοδοτικών εισφορών, ενοικίου, παγίων δαπανών και εργαζομένων, και σε άλλες προτάσεις.

Τέλος ο κ. Γκόκας ζητά από τους Υπουργούς να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις του Επιμελητήριου Άρτας για την ουσιαστική στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου, ώστε να παραμείνει ζωντανός, και να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς τους Υπουργούς:
1) Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη
3) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα
4) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Άμεση στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου από την ενεργειακή κρίση»

Κύριοι Υπουργοί,
Σας καταθέτω την υπ’ αριθμ.: 29/12-01-2022 επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας, σχετικά με την ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του Ν. Άρτας.
Στην επιστολή του, το Επιμελητήριο Άρτας, αναφέρεται στις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι οποίες επηρεάζουν καθημερινά τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Επίσης τονίζει ότι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των υλικών και του ρεύματος, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Υπάρχει πλέον ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και επιβίωσης των ιδιοκτητών και των οικογενειών τους.
Παράλληλα η πανδημία με τις συνεχόμενες μεταλλάξεις και την αύξηση των κρουσμάτων, δεν βοηθά τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν, διατηρώντας τη ρευστότητα στην αγορά περιορισμένη.
Πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς και κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος και κατά συνέπεια και της λειτουργίας τους.
Επιπρόσθετα το Επιμελητήριο Άρτας προτείνει ορισμένες ρυθμίσεις, ώστε να αποφύγουμε την παύση λειτουργίας επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε 120 από 72, στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, στη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, στη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, στις επιδοτήσεις εργοδοτικών εισφορών, ενοικίου, παγίων δαπανών και εργαζομένων και σε άλλες προτάσεις.
Παρακαλείσθε, κύριοι Υπουργοί, όπως εξετάσετε τα συγκεκριμένα ζητήματα και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για ουσιαστική στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου, για να κρατηθεί ζωντανός, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα