17.6 C
Arta
27 Νοεμβρίου 2024

Γ. Στύλιος: Περισσότεροι από 2.100 παραγωγοί ελιάς έχουν ήδη ενισχυθεί στην Άρτα με 1 εκατ. €

Διαβάστε επίσης

Έντονο είναι το φαινόμενο της ακαρπίας στην Άρτα κυριώς στα εσπεριδοειδή, τις ελίες και τα ακτινίδια. Ως γνωστόν, η ακαρπία είναι ένα ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ουδέποτε ο ΕΛΓΑ έχει αποζημιώσει ζημιά από ακαρπία.
Ειδικά για την περίπτωση της ελιάς, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ακαρπίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη που έδωσε χρήματα για τη στήριξή της. Οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας έχουν ενισχυθεί με 165 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:
• Χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σε επιτραπέζια ελιά συνολικού ύψους 9.412.270€
• Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών, ύψους 13.163.000€
• Έκτακτο μέτρο προσωρινής στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, ύψους 126.331.277€
Να σημειωθεί ότι με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα όσοι δεν έχουν λάβει χρήματα θα λάβουν και αυτοί ενίσχυση της τάξεως των 11.125.560€.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, αναφορικά με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών δήλωσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο και με νόμιμο τρόπο και κανόνες θα δοθούν τα χρήματα στους ελαιοπαραγωγούς μας. Μόνο για την Άρτα έχουμε ήδη ενισχύσει με 1 εκατ. ευρώ περισσότερους από 2.100 παραγωγούς.»
Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη ωφεληθεί:
• 550 παραγωγοί με συνολικό ποσό 137.452€ για την επιτραπέζια και την Καλαμών και
• 1.578 παραγωγοί με συνολικό ποσό 871.800€ για τις ελαιοποιήσιμες και διπλής κατεύθυνσης.
Επίσης, έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίστηκε η ενίσχυση των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη στα 70€/στρ, συνολικού ύψους 3.365.000€. Η πληρωμή αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο και είναι σημαντική για την Ήπειρο, καθώς μανταρίνια Κλημεντίνη παράγονται κυρίως στους νομούς Άρτας και Θεσπρωτίας. Στην Άρτα, ειδικά, η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σε 12.000 στρέμματα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα