Την παρακάτω ανακοίνωση μας την απέστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος του φορέα πάρκου Τζουμέρκων κ. Μάκης Φελέκης, προκειμένου να διακριβώσουμε με σαφήνεια τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούνται στην Κύπρο, αναφορικά με τα προβλήματα των κατοίκων της. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Ενώπιον της συνεδρίας του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίο έκτακτο βοήθημα στις ορεινές περιοχές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό γνωστοποίησε με γραπτή της δήλωση η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα στα ορεινά, αλλά και την αύξηση του κόστους στις τιμές των καυσίμων που παγκόσμια καταγράφονται, ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, να παρουσιάσουν σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη, ώστε επιπλέον του επιδόματος των ορεινών περιοχών, να παραχωρηθεί εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.
Ο Μάκης Φελέκης συνδυάζει αυτήν την ανακοίνωση με την πρόσφατη ακύρωση πολλών φορέων προστασίας ορεινών πάρκων στην περιοχή μας, για την οποία αναφέρθηκαν επισταμένως τόσο η Όλγα Γεροβασίλη, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γκολομάζος, οι οποίοι επισήμαναν ότι αυτό θα σημάνει την υποβάθμιση όχι μόνο των ορεινών περιοχών που οι φορείς ήταν αρμόδιοι, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας και οικονομίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από αυτές. Μας κάνει εντύπωση ότι ένα κράτος, όπως είναι η Κύπρος, η οποία ευρίσκεται σε σχετικά εύκρατη ζώνη, με μικρότερο ψύχος, έχει νομοθετήσει ειδικό επίδομα ορεινών περιοχών, προκειμένου να εξασφαλίσει την ευζωϊα των πολιτών της.
Δυστυχώς στην χώρα μας, η έννοια της ορεινότητας θεωρούνταν και αντιμετωπίζεται ως μια αυτονόητο κατάσταση και τέτοιου είδους επιδόματα, ούτε καν περνάνε από το μυαλό των πολιτικών κυβερνώντων. Ίσως υπάρχει και ένα σημαντικό θέμα που έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα, εν αντιθέσει με την Κύπρο, η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα με το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξυγιάνθηκε.
Σίγουρο είναι πάντως ότι τέτοιου είδους επιδόματα, ακόμη κι αν προέρχονται από εθνικούς πόρους, ελέγχονται από τις Βρυξέλλες και αν μπορούν να διατεθούν σε μια χώρα – μέλος της Ε.Ε., σίγουρα θα μπορούν να διατεθούν και σε κάποια άλλη. Εμείς από την άλλη βλέπουμε τα εθνικά πάρκα να καταργούνται, το δίκτυο της ηλεκτροδότησης στα ορεινά να έχει οδηγήσει τον δήμαρχο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη να ζητήσει την συνδρομή της Δικαιοσύνης, τους μόνιμους κατοίκους των ορεινών περιοχών να έχουν χάσει τους προγραμματισμούς τους από το τέλος της αναπροσαρμογής στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και έχουν μπροστά τους και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να μας στέλνει…
Αναφέρουν κάποιοι νεόκοποι της πολιτικής και της οικονομίας, ότι οι κάτοικοι των ορεινών χωριών έχουν συνηθίσει τον τρόπο αυτόν της ζωής: αυτό είναι ψέμα! Καμία οικογένεια δεν είναι αυτάρκης οικονομικά από την οικογενειακή πρωτογενή παραγωγή. Όλοι στην ορεινή Άρτα είναι ενταγμένοι στο οικονομικό σύστημα και της υπόλοιπης χώρας: έχουν έξοδα, ανάγκες για ζωοτροφές, για μετακίνηση, για ηλεκτρικό και θέρμανση. Και αυτά δεν καλύπτονται με τα μαρούλια και τις ελίτσες.
Δεν είναι κακή η ιδέα να εξευρεθεί ένα έκτακτο επίδομα. Θεωρούμε ότι τα χρήματα μπορεί να είναι λίγα, αλλά ικανά να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυτών των ημερών με ηρεμία και ανθρωπιά.