27.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Γιώργος Στύλιος: Θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας – Επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Με κριτήριο την ενίσχυση των αγροτών μας, προχωρήσαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επιπλέον μέτρα στήριξής τους, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει με πράξεις πως θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. 

Κατανοούμε πως οι αγρότες μας είναι αντιμέτωποι με τις παγκόσμιες συγκυρίες της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, την κλιματική κρίση, αλλά και την πανδημία. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση το 2021 -παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο- στήριξε τους αγρότες με 1 δισ. ευρώ. 

Η στήριξη στον πρωτογενή τομέα συνεχίζεται και το 2022, με μία σειρά νέων μέτρων, από τα οποία θα ωφεληθούν ιδιαίτερα και οι παραγωγοί μας στην Ήπειρο και την Άρτα.

Συγκεκριμένα:

  • Καλύπτουμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει, προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
  • Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022, καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
  • Μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  • Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία – παρέμβαση περίπου 50 εκατ. ευρώ – θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε σχετικά με τα νέα μέτρα: «Στηρίζουμε με πράξεις τον πρωτογενή τομέα, παρά τις πολλαπλές εισαγόμενες κρίσεις που υφίσταται. Τον θεωρούμε, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε στηρίζουν τους παραγωγούς μας, μειώνοντας το κόστος σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Ως εκ τούτου και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα, τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα

To the point… (Σχόλιο του Γ. Καϊντάση)

Την περίοδο, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται και προχωρούν σε πορείες, υπάρχει άμεση αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια σειρά μέτρων που σκοπό έχουν όχι μόνο την στήριξη των παραγωγών, αλλά και την διατήρηση των τιμών στην αγορά και το καλάθι του καταναλωτή.
Ο Γιώργος Στύλιος, στο στόχαστρο λόγω θέσης, τόσο των αγροτοσυνδικαλιστών, όσο και της αντιπολίτευσης, μπορεί και διατηρεί ακμαίο το επίπεδο της επικοινωνίας, αποφεύγοντας τις προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Σκοπός της πολιτικής του δραστηριότητας είναι τα αποτελέσματα και όχι η μικροπολιτική αντιπαράθεση και αυτό φαίνεται πλέον καθαρά, ως επικοινωνιακό του πλεονέκτημα…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα