19.8 C
Arta
21 Οκτωβρίου 2024

Καμία διακοπή ρεύματος…!

Διαβάστε επίσης

Οι μποναμάδες από τους λογαριασμούς ρεύματος ήδη έχουν εκτινάξει τις οφειλές των επιχειρήσεων στο ταβάνι και η ΔΕΔΔΗΕ το τελευταίο διάστημα έχει εντολές να προχωρήσει σε διακοπές των ηλεκτροδοτήσεων πολλών παραγωγικών επιχειρήσεων, με μεγάλη ευαλωτότητα, όπως είναι χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.
Ο λόγος δεν είναι μόνο τα υπερπολλαπλάσια σε τελική τιμή τιμολόγια, αλλά η πρόσθεσή τους σε υφιστάμενες οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν το όριο που έχουν θέσει οι εταιρίες ηλεκτροδότησης, για να μην προχωρήσουν σε διακοπή. Έτσι το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι και στην περιοχή μας θα υπάρξουν δραματικά μέτρα διακοπής ηλεκτροδότησης με καταστροφικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Οι καταστροφές από την πιθανή διακοπή της ηλεκτροδότησης έγκεινται:

  • Στην καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο χωρίς συνθήκες ηλεκτροδότησης δεν θα μπορέσουν να ζήσουν, καθώς από το ρεύμα διατηρούνται σταθερές οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αλλά και σιτίζονται ή υδρεύονται.
  • Στην διακοπή κάθε παραγωγική διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι λογαριασμοί, οφειλές στα ταμεία και στο δημόσιο, σε προμηθευτές, αλλά και σε προσωπικό.
  • Απώλεια εργασίας σε προσωπικό, το οποίο δεν θα μπορεί να εργάζεται σε μια επιχείρηση, χωρίς την ενέργεια για να λειτουργήσει.
    Οι επιχειρήσεις ηλεκτροδότησης, δεν έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε έκτακτες ρυθμίσεις, καθώς δεσμεύονται από εσωτερικούς κανόνες και τη νομοθεσία αφενός, αφετέρου επειδή δεν είχε προβλεφθεί μια τέτοια κατάσταση, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατον να εξευρεθεί μια άμεση λύση.
    Αλλά ακόμη και αν υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης, στην παρούσα φάση, υπάρχει ο κίνδυνος, το αμέσως επόμενο τιμολόγιο ρεύματος, να εκτινάξει πάλι εκτός ρύθμισης το υφιστάμενο χρέος, οπότε να πρέπει να υπάρχει η μόνιμη απειλή του κατεβασμένου διακόπτη.
    Η κατάσταση είναι θλιβερή και πολλοί επαγγελματίες πρωτογενούς παραγωγής έχουν χάσει τον ύπνο τους, από το γεγονός ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση λύση και φοβούνται ότι κόποι πολλών δεκαετιών, θα τιναχτεί στον αέρα.
    Να σημειωθεί ότι κάποιοι από αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, βρίσκονται την περίοδο αυτήν στην μέση της παραγωγικής περιόδου και εκτός από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν οφειλές από παλιότερα «άτοκα δάνεια» με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν καταγγελθεί και έχει γίνει κατάπτωση στις Δ.Ο.Υ..
    Βέβαια αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία διακοπή ρεύματος, έως ότου γίνει επιστροφή του ποσοστού του τέλους της αναπροσαρμοσμένης τιμής του, παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε κατά πόσον και επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν συνεπικουρικά με τις προστατευόμενες αγροτικές επιχειρήσεις, θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση.
    Από την άλλη οι εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορούν να παραγνωρίσουν ότι η αναπροσαρμογή χρεώσεων προμήθειας, είναι μια έκτακτη κατάσταση, που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τον μέσο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό έχει τις γνωστές επιπτώσεις στην καταναλωτική δύναμη όλων μας.
    Επειδή, οι καταστάσεις μπορεί να είναι όχι απλώς δύσκολες, αλλά καταστρεπτικές για όλους, θα ήταν σημαντικό να υπάρξει εσωτερική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των δεδομένων αυτών, με κάποια ενδοεταιρική πρόβλεψη ρύθμισης τέτοιων οφειλών ή με νομοθετική ρύθμιση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα