13.2 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

Απειλούν τα …επαγγελματικά δικαιώματα;

Διαβάστε επίσης

Μας ενημέρωσε φίλος που ασχολείται με τα θέματα της Μουσικής Εκπαίδευσης ότι υπάρχει μια εξέλιξη, που μπορεί να επηρεάσει και την Άρτα και συγκεκριμένα το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο ως γνωστόν είναι η μετεξέλιξη του γνωστού μας Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και έχει έδρα την Άρτα. Συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι θεσπίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα δημοτικά και ιδιωτικά μουσικά εκπαιδευτήρια Τομέας Παραδοσιακής Μουσικής.

Όπως αναζητήσαμε και εμείς στον Τύπο, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, είδαμε ότι υπογράφηκε σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο κατοχυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα για όλους όσους διδάσκουν και διδάσκονται όργανα Παραδοσιακής Μουσικής στα δημοτικά και ιδιωτικά μουσικά εκπαιδευτήρια που έχουν Τομέα Παραδοσιακής Μουσικής και μάλιστα ότι αποτελούσε και πάγιο αίτημα δεκαετιών.

Σύμφωνα δε και με δελτίο τύπου που εξέδωσε και κυκλοφόρησε το Υπουργείο, υπάρχει και δήλωση της  Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στην οποία αναφέρει σχετικά  «Με τη θεσμοθέτηση σπουδών παραδοσιακής μουσικής, εκπληρώνεται μια σημαντική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι όλων όσων έχουν αφιερώσει τη ζωή και το έργο τους, σε αυτό το είδος της μουσικής. Είναι το αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας, επίπονης και συστηματικής δουλειάς πολλών ετών, Ομάδας Εργασίας αποτελούμενης από προσωπικότητες, με αξιόλογο επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο.  

Η εξέλιξη αυτή, διευρύνει θεματικά και αναβαθμίζει ποιοτικά την ελληνική μουσική εκπαίδευση. Δικαιώνει τις άοκνες προσπάθειες δασκάλων και μαθητών σε Ωδεία, Μουσικές Σχολές και Σχολές Βυζαντινής Μουσικής. Η αναγνώριση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επαναδραστηριοποίηση των τεχνιτών κατασκευής των οργάνων, που χρησιμοποιεί αυτό το είδος της μουσικής, διασώζοντας μακραίωνες παραδόσεις. Για πρώτη φορά, από το 19ο αιώνα, όταν άρχισαν να λειτουργούν Μουσικά Εκπαιδευτήρια, τα Τμήματα Μουσικών Οργάνων Παραδοσιακής Μουσικής αναγνωρίζονται από την Πολιτεία. Η αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της ελληνικής μουσικής εκπαίδευσης, αποτελεί προτεραιότητά μας. Η θεσμοθέτηση των σπουδών παραδοσιακής μουσικής αποτελεί την πρώτη απτή κίνηση».

Περαιτέρω, ο καλός φίλος εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να αποτελεί τον «θάνατο» του ΤΛΠΜ, παρόλα αυτά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για ενδεχόμενη αρνητική κατάσταση για τους εξής λόγους: το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, έχει πάψει να υπάρχει ως τμήμα αμιγώς παραδοσιακής μουσικής, αλλά έχει εξελιχθεί σε τμήμα Μουσικών Σπουδών. Εν ολίγοις καλύπτει μια ευρύτερη γκάμα μουσικών σπουδών. Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός εκπαιδευτηρίου με αυτά μιας Πανεπιστημιακής Σχολής.

Απευθύναμε ερωτήματα και σε καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια απάντηση, χωρίς αυτό να σημαίνει και τίποτε. Εμείς συμπάσχουμε με την αγωνία του φίλου μας και πάνω απ’όλα αναγνωρίζουμε ότι στις εξελίξεις της περιόδου, καλό είναι να παρακολουθούμε τις καταστάσεις και τα νέα δεδομένα, προκειμένου, αν καταστεί χρήσιμο να μπορούμε να υπερασπιστούμε από την δική μας πλευρά το σημαντικό τμήμα της περιοχής μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα