24.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

ΜΙΧ. ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ: Με σοβαρότητα πρότεινε λύσεις

Διαβάστε επίσης

Αναφερόμαστε σε ρεπορτάζ στο παρόν φύλλο για τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον πρωτογενή τομέα, και για τις εισηγήσεις που έκαναν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άρτας για τα προβλήματα του Αγροτικού κόσμου και αναφέραμε ενδεικτικά τον Απόστολο Πλατσούκα, τον Παντελή Κωλέτσο και τον Μιχάλη Κοτσαρίνη.
Θα αναφερθούμε ιδιαίτερα στον Μιχάλη Κοτσαρίνη, ο οποίος στην τοποθέτησή του, αντιμετώπισε την κατάσταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι είναι ο ίδιος αποκλειστικά αγρότης και αφετέρου ασχολείται πολιτικά με τα θέματα αυτά, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: Σαν καθ’ύλην αρμόδιος αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου, και αγρότης στο επάγγελμα, η γενιά η δική μου δουλέψαμε στα χωράφια, δυστυχώς μετά το 80 ο τόπος άρχισε να ρημάζει, γιατί δεν υπήρχαν τα εργατικά χέρια. Τα χωριά τα ορεινά κατέβαιναν 300 άτομα και εργαζόταν στα χωράφια. Μιλήσαμε με τον Γ. Στύλιο για να έρθουν εργάτες γης από τα διπλανά κράτη, για την περιοχή μας ήταν αργά, αλλά από το νέο έτος μπορεί να λειτουργήσει. Ήθελα να γίνει ένα άλλο είδος συζήτηση για τα θέματα τα αγροτικά τα τοπικά.
Ο κόσμος πήγε στο ακτινίδιο. Το πορτοκάλι μειώθηκε κατά 60%. Τα ακτινίδια έχουν υπερβολικά κέρδη. Δεν είναι άσχημο να ασχοληθεί κανείς με τα ακτινίδια και με 10 στρέμματα μπορεί να ζήσει η οικογένεια, όπως γινόταν παλιά με τα πορτοκάλια. Το θέμα το αγροτικό είναι πολύπλοκο, γιατί από το 2019 και μετά άλλαξαν πάρα πολλά. Το 2019 δίναμε 500 ευρώ το μήνα ασφάλιστρα, στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η ασφάλεια τώρα είναι στα 160 ευρώ. Το 2019 δεν είχαμε αφορολόγητο. Από το 22% πήγε στο 9%. Τα πράγματα δεν έγιναν χειρότερα…
Δεν λέω ότι δεν είναι δίκαια τα αιτήματα, αλλά πρέπει να περιμένουμε. Τα πράγματα δεν είπα ότι είναι ρόδινα.
Θεωρούμε ότι την θέση του κυρίου Κοτσαρίνη, θα έπρεπε να την ακούσει νωρίτερα ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και να προκαλέσει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που να αφορά τα ειδικά τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Άρτας και τις παρεμβάσεις που έχει ο Δήμος Αρταίων στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.
Η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως έγινε δεν προσέφερε τίποτε, παρά μόνο έδωσε την δυνατότητα στον αρτινό υφυπουργό ΑΑΤ να αντικρούσει κάποια από τα επιχειρήματα των διαδηλωτών. Το ψήφισμα που ακολούθησε δεν είναι κανένα αποτέλεσμα ούτε χρόνο ζωής πέραν των λίγων δευτερολέπτων, καθώς απώλεσε κάθε ενδιαφέρον.
Ο Μιχάλης Κοτσαρίνης από την άλλη αντελήφθη τις ανάγκες της εποχής, αλλά και των ανθρώπων της γεωργίας. Και πρότεινε κάτι το ουσιαστικό και χρήσιμο, την απεικόνιση της πραγματικότητας στον αγροτικό τομέα της περιοχής, την κατάταξη των προβλημάτων κατά σειρά προτεραιότητας και την πρότασητων λύσεων που Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ μπορεί να προκρίνει.
Αυτό δηλαδή, που έκανε και ο Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν και εκεί ετέθη το θέμα των αγροτικών, οπότε και αναφέρθηκαν τα μέτρα και οι προτάσεις που η Περιφέρεια έχει λάβει για τον πρωτογενή τομέα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα