16.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΤΙ;

Διαβάστε επίσης

Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια
(Επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης)

Ζούμε σε μια κοινωνία και σε μια εποχή που για πολλούς φορείς η “εικόνα” τους, το “δήθεν” έχει αντικαταστήσει το ειλικρινές και ανθρώπινο ενδιαφέρον για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας μέσω της εξεύρεσης δραστικών, αποτελεσματικών λύσεων. Οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας, οι ιχθυοκαλλιεργητές μας αισθάνονται απόγνωση μπροστά στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει η πανδημία και η ακρίβεια. Οι ίδιοι αισθάνονται αβοήθητοι, αφού το μόνο που ακούν είναι υποσχέσεις, υποσχέσεις που τους έχουν κουράσει, υποσχέσεις που εδώ και χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί από τους τοπικούς άρχοντες.
Αντί αυτού, όταν οι ίδιοι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους της Άρτας με τα τρακτέρ για να βροντοφωνάξουν για ακόμη μια φορά ότι δεν πάει άλλο με τις κούφιες υποσχέσεις, ότι απαιτούνται ουσιαστικές λύσεις εδώ και τώρα, τότε κάποιοι φορείς “αρπάζουν” τη δοθείσα ευκαιρία και οργανώνουν μια συνεδρίαση με θέμα τα προβλήματα των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας κ.α., για να παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία σαν σωτήρες ή “ειρηνοποιοί” όπως δήλωσαν αργότερα και οι ίδιοι σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν. Εμείς ως παράταξη έχουμε αποδείξει ότι δεν μένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους συνδημότες μας, αρκεί αυτή να είναι καρποφόρα και αποδοτική.
Εκεί πρέπει να επικεντρώνονται οι φορείς του τόπου αυτού : στο αποτέλεσμα. Και ρωτάμε λοιπόν: υπήρξε αποτέλεσμα ουσιαστικό ως απόρροια της συνεδρίασης αυτής και ποιο ήταν αυτό; Ποια προβλήματα των συμπολιτών μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα λύθηκαν μετά τη συνεδρίαση αυτή; Την απάντηση σε αυτό δίνουν οι ίδιοι οι φορείς του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή ως παράταξη “Αυτές οι κινήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως κινήσεις εντυπωσιασμού, τίποτε άλλο! Αν ήθελαν να παίξουν το ρόλο “ειρηνοποιού” τότε να φρόντιζαν να είχαν στη συνεδρίαση καλεσμένο κάποιον από το Υπουργείο Οικονομικών, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά να δεσμευτεί κιόλας… Δεν έχουμε ανάγκη να ακούσουμε πάλι τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, έχουμε ανάγκη από δεσμεύσεις, ουσιαστικές δεσμεύσεις με βάση τα δικά μας προβλήματα, τα προβλήματα του τόπου αυτού”.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ιχθυοκαλλιεργητές κ.α. χρειάζονται αληθινή στήριξη, τα προβλήματα είναι γνωστά, πολλά από τα οποία μετρούν ακόμη και δεκαετίες χωρίς να έχουν επιλυθεί, οπότε απαιτούνται οργανωμένες και αποτελεσματικές κινήσεις και δράσεις από όλους τους φορείς του τόπου μας, κι επ’ ουδενί κινήσεις εντυπωσιασμού.
Οι φορείς του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου με τους οποίους επικοινωνούμε όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνουν απογοητευμένοι από τους λανθασμένους χειρισμούς του Δήμου Αρταίων. Θετικό πρόσημο αποτελούν για τους ίδιους οι ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων, όμως όταν οι ίδιοι δεν μπορούν, υπό την πανδημία και την ακρίβεια, να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους και της οικογένειάς τους, τότε απαιτούνται δραστικές κινήσεις από τους φορείς του τόπου μας. Καλές οι ασφαλτοστρώσεις, καλές και οι επισκέψεις και οι συμμετοχές σε εκθέσεις, όμως πάντα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα το μετρήσιμο αποτέλεσμα που αυτές φέρουν στον τόπο μας και στους συνδημότες μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ποιο είναι το μετρήσιμο αποτέλεσμα; Διότι οι ίδιοι οι αγρότες μας δηλώνουν ότι όλα αυτά γίνονται για χάρη των “φωτογραφιών” και της “εικόνας”. Και έχουν δίκιο… Σε όλα αυτά δηλώνουμε αντίθετοι ως παράταξη! Τα προβλήματα των συμπολιτών μας δεν γίνεται να αποτελούν “παιχνίδι” στα χέρια κάποιων.
Οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη αληθινά κίνητρα για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, τα χρήματα που δίνονται είναι λίγα ώστε να πάρει ένας νέος άνθρωπος την απόφαση να στραφεί στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να υπάρξουν ζώνες καλλιέργειας, τώρα υπάρχει μια άναρχη κατάσταση, πρέπει να υπάρξει χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπρόσθετα, πρέπει να υπάρξει κάλυψη αντιπαγετική για τα εσπεριδοειδή και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, δεν γίνεται να υπάρχουν ανεμομείκτες ακόμη στημένους στα κτήματα από την εποχή του 1980 που λειτουργούσαν με πετρέλαιο.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να φτιάξουν αποθηκευτικούς θαλάμους για την παραγωγή εδώ στην περιοχή μας, λέμε για τα ακτινίδια ότι θέλουμε να πάρουν την ονομασία προέλευσης της πόλης, πού θα αποθηκευτούν για να πάρουν την υπεραξία; Αυτή τη στιγμή αποθηκεύονται τα ακτινίδιά μας σε ψυκτικούς θαλάμους στη Μακεδονία, αλλά και σε αυτούς που έφτιαξαν σιγά σιγά δύο συνεταιρισμοί εδώ στην περιοχή, όμως είναι ώρα να περάσουμε σε άλλο υψηλότερο επίπεδο δράσεων εάν επιθυμούμε την ανάπτυξη και την πρόοδο του πρωτογενούς τομέα της Άρτας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα από οργανωμένες συλλογικές δράσεις κι όχι μέσα από εφήμερες δράσεις εντυπωσιασμού, διότι στο τέλος θα βιώσουμε όλοι μαζί ως τοπική κοινωνία την ήττα όπως στη μάχη του Βατερλώ.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα