14.3 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Χ.ΓΚΟΚΑΣ: Απελπιστική η οικονομική κατάσταση των παραγωγών στην Άρτα

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, σχετικά με την απελπιστική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες παραγωγοί της Άρτας, και ιδιαίτερα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και ελιάς, και την ανάγκη οικονομικής τους στήριξης, με ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος και με αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας και παγετών.
Αναλυτικά ο κ. Γκόκας αναφέρεται στα συνεχιζόμενα προβλήματα των παραγωγών, όπως άλλωστε τα έχει επισημάνει και σε προηγούμενες Ερωτήσεις του, προς τους εκάστοτε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι ο τρίτος κατά σειρά Υπουργός στον οποίο θέτει τα ίδια πάνω-κάτω ερωτήματα, και ότι τις αόριστες απαντήσεις, ακολούθησαν, μέχρι τώρα, ελάχιστα αποτελέσματα στην πράξη για τους αγρότες παραγωγούς της Άρτας. Επίσης σε συνέχεια της τεκμηριωμένης Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε, προσφάτως, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γκόκας επανέρχεται για να τονίσει ότι οι παραγωγοί της Άρτας δεν έχουν ανάγκη, πλέον, από άλλες κυβερνητικές εξαγγελίες και ανακοινώσεις, αλλά για ουσιαστική στήριξη στην πράξη και ενισχύσεις ανάλογες των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει ότι, από το φθινόπωρο του 2020 οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες δυσκολίες για την παραγωγή τους, όπως η μειωμένη κατανάλωση και οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, οι καιρικές συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις και παγετούς στη συνέχεια, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους, ή να πωληθούν σε χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές. Ακολούθησαν οι παγετοί της Άνοιξης 2021, με σχεδόν καθολικά ποσοστά στην ακαρπία των ελαιόδεντρων και αρκετά υψηλή ακαρπία στα εσπεριδοειδή. Επίσης νέες ζημιές προκάλεσαν οι παγετοί του φετινού Χειμώνα. Επιπλέον και οι φετινές τιμές στα πορτοκάλια, δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής (περίπου 8 λεπτά το κιλό).
Παράλληλα υπογραμμίζει, για μία ακόμα αφορά, την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα, με τον διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τις μεγάλες αυξήσεις σε σπόρους και αγροεφόδια, και κυρίως σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τη μεγάλη αύξηση και στο κόστος των ζωοτροφών. Μία τέτοια κατάσταση φαντάζει απελπιστική για τους παραγωγούς της Άρτας, για όλες τις καλλιέργειες, αλλά και στους άλλους κλάδους, όπως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η μελισσοκομία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες δραστηριότητες.
Οι συνέπειες, πέρα από την απόγνωση του αγροτικού κόσμου της Άρτας, αφορούν γενικότερα την τοπική κοινωνία. Στους δε εσπεριδοπαραγωγούς και ελαιοκαλλιεργητές της Άρτας έχουν δοθεί μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, πέρυσι, μια μικρή και ανεπαρκής ενίσχυση σε ορισμένες ποικιλίες ελιάς με 25-30 ευρώ ανά στρέμμα, και έχει εξαγγελθεί, χωρίς ακόμα να δοθούν χρήματα, η μηδαμινή ενίσχυση των 70 €/στρέμμα, μόνο για την κλημεντίνη, από τα εσπεριδοειδή.
Επιπλέον αναφέρει την άμεση ανάγκη για στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από εθνικές και κρατικές ενισχύσεις, στα πλαίσια των προβλέψεων λόγω της πανδημίας, αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το Deminimis.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο κ. Γκόκας, με την ψηφισθείσα διάταξη για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, τον Ιούλιο του 2021, για την αποζημίωση καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της Άνοιξης 2021, απαιτείται και η υποβολή σχετικού αιτήματος προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει αδιαφορία, χωρίς επίσημη ενημέρωση για τις αποφάσεις και ενέργειες των υπευθύνων, με αποτέλεσμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εσπεριδοπαραγωγοί και παραγωγοί ελιάς της Άρτας, να βρίσκονται σε αναμονή, μη γνωρίζοντας αν θα λάβουν τελικά αποζημίωση για την ακαρπία, εξαιτίας αυτού του καιρικού φαινομένου.
Επίσης σημειώνει ότι παρατηρείται στασιμότητα, για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριληφθούν νέες ασθένειες, και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και παράλληλα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών.
Στη συνέχεια ο κ. Γκόκας αναφέρεται στη σημασία του Πρωτογενή Τομέα, ως βασικού πυλώνα για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και ως προϋπόθεση για τη διατροφική μας επάρκεια.
Και τονίζει ότι πέρα από τα γενικότερα ζητήματα και ερωτήματα, για όλους του κλάδους του Πρωτογενή Τομέα, όπως έχουν κατατεθεί από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και θα εξειδικευθούν κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης, ειδικότερα «…οι παραγωγοί της Άρτας, αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα και βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. ….Αν δεν ενισχυθούν, δεν μπορούν να καλύψουν το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και επομένως θα χαθεί και τρίτη χρονιά στη σειρά…».
Για όλα τα ανωτέρω θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Υπουργό, και συγκεκριμένα:
-Ποια είναι τελικά τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη της πραγματικής απώλειας εισοδήματος για τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Αν θα περιοριστούν στα 70 ευρώ/στρέμμα και μόνο για τις κλημεντίνες, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, αλλά και τις κλημεντίνες, για την πραγματική ενίσχυση των παραγωγών, και πότε θα δοθούν τα χρήματα;
-Αν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση όλων των ποικιλιών της ελιάς, καθώς και της επιτραπέζιας ελιάς (χονδροελιά – κονσερβοελιά) Άρτας, που μέχρι τώρα έχει εξαιρεθεί,
-Αν θα υπάρξει τελικά αποζημίωση των παραγωγών της Άρτας, λόγω ακαρπίας από τον παγετό της Άνοιξης, για όλα τα προϊόντα που επλήγησαν, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής αυτών των αποζημιώσεων και εάν έχει υποβληθεί ο αντίστοιχος φάκελος προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προϊόντα της Άρτας ή και άλλων περιοχών.
Επίσης ρωτά:
-Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες για στήριξη της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών,
-Ποιες είναι οι ενέργειες για άμεσο επιτόπιο έλεγχο για καταγραφή των ζημιών από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και εάν θα ενισχυθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, και
-Ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Υπουργού για την ένταξη της Π.Ε. Άρτας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών, τόσο για τα εσπεριδοειδή, όσο και για την ελιά, και ποιο είναι το ποσό που θα διατεθεί για κάθε καλλιέργεια.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα