26.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Γιατί το τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Άρτα κινδυνεύει από την Κέρκυρα

Διαβάστε επίσης

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ ΜΑΣ;

Ο κίνδυνος της απομάκρυνσης της σχολής Μουσικών Σπουδών από την Άρτα, όπως είναι αναμενόμενο δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί και αυτό οφείλεται στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κτηρίων, το οποίο αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο τμήμα.
Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε δώσει ο κοσμήτορας της συγκεκριμένης σχολής κ. Αθανάσιος Τρικούπης, είχε επισημάνει ότι είναι σημαντικό μειονέκτημα σε μια ενδεχόμενη αξιολόγηση από το Υπουργείο Παιδείας, να διαπιστωθεί ότι οι υφιστάμενες υποδομές, δεν επαρκούν για την Ακαδημαϊκή προσφορά του συγκεκριμένου τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα αξιολογήσει την μεταφορά του ή την συγχώνευσή του με άλλα υφιστάμενα τμήματα άλλων Πανεπιστημίων.
Να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη διαβούλευση που έγινε αναφορικά με τις δυνατότητες συγχώνευσης τμημάτων, υπήρχε η πρόταση από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, να καταργηθεί το τμήμα της Άρτας και να συγχωνευτεί με το αντίστοιχο της Κέρκυρας, πρόταση η οποία εν πρώτοις δεν έγινε δεκτή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίσταται ακόμη στο τραπέζι των αλλαγών, τις οποίες θα αξιολογήσει το Υπουργείο Παιδείας ότι πρέπει να προχωρήσει για την λειτουργική αναβάθμιση των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καθηγητές και ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιβάλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ανθρωπογεωγραφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, η Κέρκυρα θεωρεί ότι είναι μεγάλος ανταγωνιστής η περίπτωση των Μουσικών Σπουδών της Άρτας, καθώς αποτελεί καλύτερη επιλογή των σπουδαστών, σε σχέση με την αντίστοιχη σχολή της πρωτεύουσας των Ιονίων Νήσων.
Ο λόγος είναι κυρίως πρακτικός και οικονομικός. Η Άρτα, ευρισκόμενη στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πιο άμεσα προσβάσιμη από τους οδικούς άξονες, σε σχέση με την αντίστοιχη Κέρκυρα. Από την άλλη, τα ενοίκια είναι χαμηλότερα και το κόστος ζωής πιο οικονομικό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η σχολή της Άρτας να είναι παραπάνω στην κλίμακα των επιλεχθεισών περιοχών σε σχέση με αυτήν της Κέρκυρας, την οποία αποφεύγουν.
Οι υπεύθυνοι του Ιονίου Πανεπιστημίου λοιπόν αξιολογούν, ως τουλάχιστον ανταγωνιστική σε επίπεδο προσέλκυσης σπουδαστών την Άρτα και για τον λόγο αυτόν έχουν προχωρήσει σε κατά μέτωπο επίθεση, προβάλλοντας τις ελλείψεις που υπάρχει στο ηπειρωτικό ίδρυμα σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, με σκοπό την απαξίωση και κατάργησή του.
Το σενάριο αυτό βέβαια δεν είναι απίθανο, το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Ας αρχίσουμε με τα πιο απλά, προσδιορίζοντας μια αίθουσα εκδηλώσεων με πιάνο με ουρά, την οποία ζήτησε ο κ. Τρικούπης στην συνέντευξή του. Ένα απλό πράγμα, που τουλάχιστον δείχνει ότι έχουμε ένα ενδιαφέρον τουλάχιστον.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα