26.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Υψηλό επιστημονικό επίπεδο και ενημέρωση για το εμβόλιο

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη επιτυχία είχε η ΗΜΕΡΙΔΑ του Μ/Φ ΣΚΟΥΦΑΣ για τα Εμβόλια

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων, με θέμα «ΕΜΒΟΛΙΑ: Μάθετε από τους Ειδικούς», καθώς ήταν η πρώτη επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, που αφορούσε το ζήτημα των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΣ Μ/Φ Συλλόγου «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ», ο οποίος αναφέρθηκε ότι πρόκειται και για την πρώτη μεγάλη επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιεί ο Σύλλογος μετά από δυο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω του covid-19 και είναι πραγματικά σημαντική η συγκυρία του θέματος της εκδήλωσης.

Την ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, η περιφερειακή σύμβουλος Αναστασία Σίμου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χαρμπής και ο Αντιπρόεδρος κ. Σιλιόγκας, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Χρηστούλης, οι κοσμήτορες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τσίνας και της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωάννης κ. Τρικούπης,  συντόνιζαν ο Χρήστος Καραβασίλης και η Σπυριδούλα Χουλιάρα, μέλη ΔΣ του ΜΦ ΣΚΟΥΦΑ.

Με θέμα «η αέναη σχέση των ανθρώπων με τα εμβόλια: παρελθόν – παρόν – μέλλον» η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιακής οικολογίας & Δημόσιας Υγείας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρυσούλα Βόϊδαρου αναφέρθηκε στην σχέση της ανθρωπότητας με τα εμβόλια και πως χρησιμοποιήθηκαν  για την αντιμετώπιση των ασθενειών, τα αποτελέσματά τους και το μέλλον της επιστημονικής έρευνας.

Ο Δρ. Γεώργιος Βρυώνης, Παιδίατρος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξε το θέμα «Τα Εμβόλια στην Παιδιατρική σήμερα: Μύθοι και πραγματικότητα» όπου επεσήμανε τις εξελίξεις στον τομέα της παιδιατρικής και την χρήση των εμβολίων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών και περαιτέρω κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, σύμφωνα και με τις έρευνες και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.

Η κ. Σπυριδούλα Χουλιάρα, Msc, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και υποψήφια διδάκτορας αναφέρθηκε στα ζητήματα των γυναικολόγων με θέμα «Εμβόλια και γυναικολογικός καρκίνος: νεότερες προσεγγίσεις» δίνοντας έμφαση στην προληπτική δυνατότητα που προσφέρουν τα εμβόλια στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ειδών καρκίνων, τους οποίους μπορεί κάποιος να προλάβει στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αμιγώς επίκαιρη ήταν η τοποθέτηση της κ. Αδελαϊδας Πανταζή, Ειδικού Παθολόγου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Εμβολιασμός κατά της νόσου Coid-19», στο οποίο περιγράφηκαν όλοι οι τύποι εμβολίου που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια εκστρατεία κατά του covid-19, οι καταγεγραμμένες παρενέργειες και τα αποτελέσματα στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Την ημερίδα έκλεισε η κ. Σοφία Τράμπα, Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω Msc Εγκληματολογίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα « ο Συνταγματικός έλεγχος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», όπου κατέγραψε τις διαπιστώσεις των συνταγματικών δικαστηρίων αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις απόψεις των αρνητών του εμβολίου, όπως επίσης και τη νέα νομική επικαιρότητα στις εξελίξεις με το πρόστιμο όσων είναι άνω των 60 ετών.

Με την ολοκλήρωση των θεμάτων, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Ευάγγελος Χαρμπής ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη και την ασφάλεια του εμβολίου στην πανδημία, ενώ απαντήθηκαν και ερωτήσεις του κοινού.

Η διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν περίπου 2,5 ώρες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο παραστάθηκε, αποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους ημερίδες, μπορούν εκτός από το να ενημερώνουν, να διατηρούν και υψηλό το επίπεδο της πόλης μας, σε πεδία επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα