19.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Προσφυγή του Δήμου Ζηρού κατά της απόφασης της ΡΑΕ για τα αιολικά πάρκα

Διαβάστε επίσης

Μετά το ομόφωνο «ΟΧΙ» που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Θεσπρωτικά όρη-Ζακρορράχη,-Προφήτης Ηλία-Αλογομάνδρα-Τσούκα Μελίσσι- Σπηλιά Λαμπούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού καθώς και στη θέση»΄Ορη Σουλίου»- “Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) -Κακούρι» των Δήμων Ζηρού, Δωδώνης, Πρέβεζας και Σουλίου, και την προσφυγή του Δήμου Ζηρού στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την απόρριψη της άδειας εγκατάστασης, εξεδόθη η αρνητική προς τον Δήμο Ζηρού απόφαση.
Ο Δήμος Ζηρού, παραπονείται ότι η διαδικασία όπως ακολουθείται είναι έωλη, καθώς οι αδειοδοτήσεις είναι ελλιπείς και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ενστάσεις και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.

Προσφυγή στα
Διοικητικά Δικαστήρια
Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ART TV και την Βίκυ Ευαγγελίου ανέφερε ότι καταρχήν οι Δήμοι δεν είναι αντίθετοι στις ανανώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η κατασκευή των Φαραωνικών αιολικών πάρκων, επιβαρύνει το περιβάλλον. Μάλιστα όπως ανέφερε, μετά την απόρριψη της ένστασης του Δήμου από την ΡΑΕ, προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπου στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης αδειοδότησης της ΡΑΕ καταγράφονται οι απόψεις του Δήμου και συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν μεγάλες παραλείψεις, που αφορούν την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, ότι οι άδειας των παραγωγών εκδίδονται από ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς εισηγήσεις από υπηρεσίες και την λήψη υπόψη άλλων στοιχείων. Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής ανέφερε μεταξύ άλλων για την ανάγκη να υπάρξει συνενόηση και συνεργασία μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των τοπικών κοινωνιών για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.

Οι Δήμοι μπορούν να συνδράμουν
Μάλιστα επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας υπάρχουν και αναφορές σχετικά με την σύντμηση των προθεσμιών για την αδειοδότηση ενός έργου, επί των οποίων δεν είναι αντίθετοι.
Σε κάθε περίπτωση δίνεται η δυνατότητα και στους Δήμους με την διαδικασία του net-metering να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε δημοτικούς χώρους και κτήρια, για την μείωση των εξόδων ηλεκτρικού ρεύματος στους Δήμους και τους Δημότες και πέραν αυτών στην εποχή της ενεργειακής κρίσης μπορούν οι Δήμοι και πρέπει να δώσουν κατευθυντήριες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα