17.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

ΑΡΤΑ : ΤΕΙ πριν… ΑΕΙ τώρα

Διαβάστε επίσης

Ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας γράφει

(Μέρος 2ο)

Τα τμήματα στην ΑΡΤΑ

  1. -Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής
    Το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που εντάσσεται στη Σχολή Mουσικής Tεχνολογίας του TEI Hπείρου και έχει έδρα την Άρτα, ιδρύθηκε το 1999 (ΠΔ 200/6-9-1999) και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000–01. Μελετά την πρωτοτυπία, την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα της γλώσσας των λαϊκών μουσικών παραδόσεων, θεμελιώνοντας πάνω της ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό σύστημα μουσικής εκπαίδευσης.
    -Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών σήμερα ανήκει στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδρύθηκε με τον Ν.4559/2018 (ΦΕΚ Α΄ 142/03-08-2018). Σε αυτό εντάχθηκαν από 1.10.2018 το προσωπικό και οι φοιτητές του Tμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ 200/6-9-1999
  2. -Το Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ιδρύθηκε το 1998 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ακαδημαϊκό Έτος 1998-1999.
    Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Τμήματος αποφοίτησαν το 2002. Βασική αποστολή του Τμήματος ήταν η ανάπτυξη των Τηλεπληροφοριακών συστημάτων σε συνδυασμό με την εκμάθηση του τρόπου Διοίκησης.
    -Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 2006.
    Βασικός στόχος του Τμήματος η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα της τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών
    Το διάστημα 2004-2008 το Τμήμα συνδιοργάνωσε Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με αντικείμενο τις Τηλεπικοινωνιακές Εφαρμογές (ΤΗΛΕΦ) -Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ανήκε στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου. Με τρείς κατευθύνσεις: Μηχανικών Λογισμικού, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανικών Δικτύων.
    Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 το Τμήμα Προσφέρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Μηχανικού Υπολογιστών και Δικτύων.
    -Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 2018 στα πλαίσια της ομώνυμης Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Έχει ως βασική αποστολή την καλλιέργεια της επιστήμης της Πληροφορικής, των Δικτύων Υπολογιστικών συστημάτων και των Τηλεπικοινωνιών, καθώς και των διαφόρων εφαρμογών αυτών.
    Το Τμήμα διαθέτει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό.
  3. Γεωπονίας
    Το Τμήμα Γεωπονίας ανήκει στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδρύθηκε με το Ν4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142/03-08-2018) με έδρα την Άρτα. Σκοπός του Τμήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές του με τις επιστημονικές γνώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της Γεωπονικής Επιστήμης. Το Τμήμα είναι προσανατολισμένο στην εκπαίδευση και στην παραγωγή νέας γνώσης στα πεδία της Φυτικής και Ζωικής παραγωγής.
    Αρχικά το ΤΕΙ είχε τα τμήματα Φυτικής, Ζωικής παραγωγής και Αρχιτεκτονικής τοπίου.

4.Μεταπτυχιακά του ΑΕΙ ΑΡΤΑΣ
-ΠΜΣ Πληροφορικής και Δικτύων – MSc in Informatics and Networks

ΕΣΤΙΑ στην πόλη της Άρτας
Η Φοιτητική Εστία βρίσκεται στην πόλη της Άρτας, στην Γέφυρα Αράχθου.
Για τη διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στη Γραμματεία Φοιτητικής Μέριμνας, τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Άρτα)
Το ΤΕΙ Άρτας τότε, ΑΕΙ Ιωαννίνων τώρα στην πόλη μας έφερε χαρά και χρήματα στις καλές του μέρες. Ποιος δεν θυμάται την ζήτηση για ενοικίαση σπιτιών τον Σεπτέμβριο. Καθημερινά περνούσαν από μπροστά μας οικογένειες που θέλανε να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους στο νέο τους ξεκίνημα. Τώρα εκατοντάδες μικρά σπίτια είναι στα αζήτητα. Τα γεμάτα καταστήματα στην πόλη την νυκτερινή ζωή που έφερε μεγάλες αλλαγές και συνήθειες σε όλους μας.
Ποιος δεν θυμάται τα γεμάτα φοιτητές λεωφορεία που μεταβαίνανε στον χώρο εκπαίδευσης στους Κωστακιούς. Θυμάμαι την ζήτηση στην εκπαίδευση Πληροφορικής καθώς και το καθημερινό πέρασμα φοιτητών για την εστία μπροστά από το χώρο εργασίας μου. ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά. Ποιος από εμάς δεν μαγεύτηκε από το μουσικό παίξιμο των παιδιών στους δρόμους και στην πλατεία. Οι πάντες τους μας κρατούσαν συντροφιά συνέχεια και σε διάφορα μουσικά καταστήματα ολόκληρες περιόδους.
Θυμάμαι επίσης το πέρασμα μου από το ΤΕΙ δύο χρόνια στο τμήμα Ζωικής τώρα σαν ΑΕΙ Γεωπονίας που έκανα το εργαστηριακό μάθημα Βιομετρίας. Γεμάτες αίθουσες φοιτητές από όλες τις πόλεις και από την Κύπρο. Τώρα βλέπεις στην φετινή εισαγωγή μόνο 17 φοιτητές που μάλλον είναι λιγότεροι αυτοί που παρακολουθούν. Πρέπει το Υπουργείο να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής γιατί δεν βλέπω να συνεχίζεται για πολύ η σχολή αυτή. Αν και η εργασία που γίνεται στο Γεωπονικό τμήμα είναι υψηλού επιπέδου οι μαθητές την απαξιώνουν. Κάποτε φοιτητές μου λέγανε δεν φταίει μόνο η σχολή, μας σκοτώνει και η πόλη. Όλοι θέλουν αυτά τα πέντε χρόνια να τα καλοπεράσουν σε κάποια μεγαλούπολη.
Ήδη σε άλλες πόλεις της Ηπείρου οι σχολές ανεβαίνουν στην έδρα στα Ιωάννινα και οι περιοχές μένουν προσωρινά χωρίς τμήματα. Για να ζήσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Άρτα πρέπει οι σχολές να γίνουν πιο προσιτές βαθμολογικά στις Πανελλήνιες. Να κατεβεί και άλλο η βάση. Αν συνεχιστεί η μείωση η πόλη θα χάσει και άλλο ένα πόρο διαβίωσης και θα οδηγηθεί σε μαρασμό.
Ναι το ΤΕΙ τότε δυνάμωσε πολύ την ζωή στην πόλη. Δεν θα απαριθμήσω ποιοι τομείς ζούσαν από την καθημερινότητα των φοιτητών γιατί πιστεύω όλοι. Η Άρτα είναι εύκολη πόλη και φθηνή μας το λέγανε οι ίδιοι οι φοιτητές. Όλες οι μετακινήσεις στην πόλη για τους φοιτητές είναι γρήγορες η εστία φαγητού στο κέντρο της πόλης και οι μετακινήσεις για το διδακτήριο χωρίς κόπο. Τα κτήρια στην πόλη τέλεια με κορυφαίο το Διοικητήριο πιο δίπλα η Εστία. Το εκπαιδευτικό κέντρο στους Κωστακιούς σύγχρονο και θα μας γεμίσουν θλίψη όλους μας αν αρχίσουν να ερημώνουν. Οι καθηγητές διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν οι σχολές. Εγώ όμως λέω με 17 άτομα και συνέχεια μειούμενος ο αριθμός δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης. Φέτος θα δούμε τι θα μας φέρει η νέα σαιζόν και έτσι θα βάλουμε κάτω τις σκέψεις όλες. Τμήματα χωρίς νέους φοιτητές και με αναφορές σε νούμερα από τα παλαιά χρόνια δεν ζωντανεύουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη μας ας το πάρουμε απόφαση. ΆΛΛΟ ΠΌΣΟΙ ΕΊΝΑΙ ΓΡΑΜΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΆΛΛΟ ΠΌΣΟΙ ΦΟΙΤΟΎΝ. Η πόλη δεν ζωντανεύει με τα νούμερα αλλά με τα άτομα. Δεν βλέπουμε πια καμμιά φοιτητο-κίνηση στην Άρτα.
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα