11.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ κ. Μ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ’ ΑΡΤΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Του Αντώνη Κολιάτσου

Με αφορμή την εδώ παρουσία της κυρίας Μαρίας Ευθυμίου, διακεκριμένης καθηγήτριας ΕΚΠΑ-ιστορικής ερευνήτριας, ο γράφων της απηύθυνε «Ανοιχτή Επιστολή», με την οποία έθετε το ερώτημα: «Ο ήρωας της Επαναστάσεως του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, είναι γέννημα  της  Σκουληκαριάς Άρτας ή του Μαυροματίου Καρδίτσας;»

Η σπουδαιότητα του περιεχομένου της, ωστόσο, που  αναμφίβολα  πρέπει να συγκινεί βαθύτατα κάθε Αρτινό πολίτη, δεν άφησε κανένα περιθώριο στον συντάκτη της για  να μην της δώσει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Η προβολή της, επομένως, τόσο από τις στήλες κάποιων τοπικών εφημερίδων, που ευγενώς προσφέρθηκαν να την φιλοξενήσουν, όσο και με την ανάρτησή της στον τοίχο του γράφοντος, στο fb,  αυτόν ακριβώς το σκοπό υπηρετούσε. Ωστόσο, ο γράφων, θα ήταν ελάχιστα ειλικρινής απέναντι στους αναγνώστες της, εάν δεν παραδεχόταν ότι την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της  την συνόδευε η  ελπίδα :

• Ότι  όλο και περισσότεροι Αρτινοί, ο καθένας  με τον τρόπο του, θα έσπευδαν να  την επιδοκιμάσουν, επειδή προ πολλού έχουν  πεποίθηση ότι ο ήρωας-επαναστάτης του 21, Γεώργιος Καραϊσκάκης,  είναι εξ’ αίματος και εκ γενετής τέκνο της   Αρτινής Σκουληκαριάς.

• Ότι από τον πρώτο τη τάξει τοπικό, είτε της Αρτινής διασποράς, πολιτικό, αυτό-διοικητικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, πνευματικό ιθύνοντα, μέχρι τον τελευταίο με Αρτινές ρίζες απλό πολίτη,  θα είναι πατριωτικό καθήκον η συστράτευση και η συλλογική δράση, στον κυοφορούμενο αγώνα για την «ανατροπή» της κατασκευασμένης από τους Καρδιτσιώτες «πολιτογράφησης» του μεγάλου Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως  δήθεν εκ γενετής Μαυροματινού. Η οποία ανατροπή δεν θα ακυρώνει μόνο το ψευδές και ανυπόστατό της αλλά και θα δρομολογεί την «επιστροφή» του Αρχιστρατήγου της επανάστασης  του 1821 στην Σκουληκαριά Άρτας.  Τον τόπο γέννησης του ήρωα και καταγωγής των γονιών του Ζωίτσας Ντιμισκή και Ν. Πλακιά.

• Ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω επιστολής, προς απογοήτευση των «πτωχότερων κατά την νοημοσύνη» και «κακόπιστων περί την κριτική» θιασωτών του  fb, θα είναι μακράν κάθε σκοπιμότητας και στόχου για την απόσπαση περισσότερων «οπαδικού» χαρακτήρα likes. Αλλά και επιδίωξης για την συλλογή κολακευτικού, μέχρι «γλειψιματικού» χαρακτήρα σχολίων, όπως κάποιων άλλων, που με λαϊκίστικες αναρτήσεις από τη μια μεριά τσιγκλάνε ευχάριστα  το θυμικό των αναγνωστών τους, και από την άλλη περιμένουν εναγωνίως  τα περισσότερα κολακευτικά σχόλια  των διαδικτυακούς φίλων τους- και όχι μόνο. Εξ’ άλλου η ιστορία, το ήθος και το ύφος αυτής της γραφίδας   έχει προ πολλού καταδείξει ότι δεν ενεργεί με ταπεινά κίνητρα. Δεν λαϊκίζει  χαϊδεύοντας αυτιά. Ο χρήστης της δεν κατατρύχεται από τα συμπλέγματα του φανατικού ποδοσφαιρόφιλου, δεν είναι έρμαιο των ιδεολογικό-πολιτικό-κομματικών του πεποιθήσεων και τοποθετήσεων και θέλει να πιστεύει ότι είναι μακράν του ελλειμματικού κατά την ορθοφροσύνη  και πλεονασματικού κατά την συμπεριφοριστική  ελαφρότητα ανθρώπου. Ακόμη, ίσως πρέπει να υπενθυμίσει ότι ο ίδιος ουδέποτε ήταν θιασώτης της μικροπολιτικής, της κοινωνικής διάκρισης και της ομώνυμης ζηλοφθονίας κ.ά 

Από το άλλο μέρος, αναφορικά με την ιστορούμενη δημοσιοποίηση(σ. σ, της ανοιχτής επιστολής), ο γράφων θα ήταν ικανοποιημένος αν τα  επίμαχα likes, μαζί και τα κοινοποιούμενα σχετικά σχόλια, είχαν κοινό παρονομαστή την ποιότητα της «εγνωσμένης επιδοκιμασίας» και αναγνώρισης ότι η  προσπάθειά του κάνει καλό για την Άρτα. Και ότι, ανεξάρτητα από την ποσότητα, θα επιθυμούσε η θετική κριτική να προέρχονταν, περισσότερο από τους σκεπτόμενους και κυρίως από τους τοπικιστικά ευαίσθητους Αρτινούς. Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ήταν ανοιχτός και στην κριτική των… αντιφρονούντων  

Οι γείτονες «Καρδιτσιώτες», ωστόσο, όντας αθεράπευτα   δογματικοί υποστηρικτές  της συγκεκριμένης ιστορικής αναλήθειας, αλλά και πραγματικοί μάστορες στο διαχρονικά σερβίρισμά της, κατάφεραν  με διάφορα τερτίπια να «παραμυθιάσουν», όχι μόνο τους συντριπτικά περισσότερους – και εν πολλοίς ανιστόρητους-  απλούς πολίτες της επικράτειας,   αλλά και αυτή την ίδια την πολιτειακή, πολιτική, και πνευματική ηγεσία του τόπου. Η  οποία, δυστυχώς, υιοθέτησε αβασάνιστα το περί την γενέτειρα του Καραϊσκάκη μεγάλο ιστορικό ψέμα και με  κάθε ευκαιρία σπεύδει να το νομιμοποιήσει. 

Το κακό, δυστυχώς, βρήκε αρωγούς και    κάποιους  θλιβερούς νεότερους ιστορικούς, κατά τον Θ. Βερέμη «εν πολλοίς  αντιγραφείς παλαιότερων ιστοριογράφων του μεγάλου Καραϊσκάκη», οι οποίοι τολμώ να πω εγώ προτίμησαν να γράψουν την «αλήθεια», με την πτέρνα της άθλιας σκοπιμότητας και όχι με την γραφίδα της ηθικής, της εντιμότητας και της επιστημονικής  εγκυρότητας Έτσι λοιπόν οι προαναφερόμενοι παλαιοί και νέοι παραχαράκτες, δεν δίστασαν να καταστήσουν διαχρονικά δήθεν θέσφατη τη μόνιμη επωδό: « το Μαυρομάτι  νομού Καρδίτσας  ως γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη». 

Ενδεικτικά του μεγέθους της ιστορικής παραχάραξης που έχει, δυστυχώς, ευρύτερα παγιωθεί ως αληθινή, είναι τα δύο πιο κάτω παρατιθέμενα, περιστατικά που πικραίνουν κάθε σκεπτόμενο ενημερωμένο πολίτη  και εξεγείρουν κάθε Αρτινό, για την πραγματοποιηθείσα  κλοπή  ενός τμήματος της ιστορίας του. 

1-«…από σήμερα γίνομαι συμβολικά συντοπίτισσα του πιο φλογερού ήρωα της Επανάστασης του 1821, του Γεωργίου Καραϊσκάκη[…]. Ίσως ο Καραϊσκάκης κληρονόμησε κάτι από το πνεύμα του τόπου του…».  Η πιο πάνω περικοπή είναι από την αντιφώνηση της προέδρου της δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προσφώνηση του Δημάρχου Μουζακίου ν. Καρδίτσας κατά την  τελετή ανακήρυξής της ως  επίτιμης  δημότισσας  του ομώνυμου Δήμου, στα  “Καραϊσκάκεια“, που πραγματοποιήθηκαν στο Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου ν. Καρδίτσας στις 05/05/2021. 

2. «Λοιπον η ιστορια εχει γραφτει εδω και χρονια…οσο αγανακτισμενοι ειστε εσεις οι αρτινοι αλλα τοσο ειμαστε εμεις οι καρδιτσιωτες και περρισοτερο οι μαυροματιανοι για το παραπανω κειμενο που μολις διαβασαμε….Συμφωνουμε στο οτι ο Γεωργιος Καραισκακης ηταν ηρωας ολων των Ελληνων και με καταγωγη απο το Μαυρομματτι καρδιτσας…και διαφωνουμε με ολα τα υπολοιπα…σας καλουμε να επισκεφθειτε το ιστορικο μουσειο στο μαυρομματι επισης την σπηλια την οποια εγεννηθη αν πραγαμτικα θελετε να τον τιμησετε….», είναι το σχόλιο  του κατά δήλωση κ. «Panos Loukas», στην αναρτηθείσα στον τοίχο μου «Ανοιχτή Επιστολή» προς την κ. Μαρία Ευθυμίου. 

Οι πιο κάτω «φωτό» απεικονίζουν δύο στιγμιότυπα με την κυρία Μ. Ευθυμίου, μετά το τέλος της προ ημερών εκδήλωσης στον «Σκουφά», με την οποία και ο γράφων είχε μια πολύ σύντομη στιχομυθία, σχετική με το αντικείμενο της ομιλίας της. Εκεί της ενεχείρισε την  επίμαχη επιστολή και αμέσως πήρε την υπόσχεση ότι, αφού την μελετήσει, όπως και το συναφούς περιεχομένου ειδικό έντυπο(σ. σ, εμπεριέχει πλήθος σχετικών με την γενέτειρα του Καραϊσκάκη ιστορικών ντοκουμέντων) που σύντομα θα κυκλοφορήσει, θα του κοινοποιήσει τις σχετικές με το ζήτημα  απόψεις της.

.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα