11.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων για το φράγμα … του Υπουργείου ΑΑΤ!

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το γαϊτανάκι, που κυριαρχεί στα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας; |  ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το παρακολουθήσαμε και εμείς το θέμα που ανέδειξε το ενημερωτικό γιαννιώτικο site epiruspost.gr και το γαϊτανάκι των δηλώσεων, ανταπαντήσεων και αναδημοσιεύσεων, που έλαβαν χώρα στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ και η αλήθεια είναι ότι αλλιώς ξεκίνησε η ιστορία και αλλού κατέληξε: το αρχικό δημοσίευμα έκανε λόγο για αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι, ενώ λίγες εβδομάδες πριν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος είχε διαβεβαιώσει τον βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ σε ερώτησή του στην Βουλή, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου η κατασκευή του εν λόγω φράγματος.
Από την απάντηση του κ. Στύλιου διαφάνηκε ότι για το εν λόγω φράγμα αρμόδιο είναι το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην συνέχεια ότι η γνωμοδότηση του Υπουργείου ήταν υπηρεσιακή και μόνον, όπως χρειάστηκε αντίστοιχες σαράντα (40) γνωμοδοτήσεις, όπως ορίζει ο νόμος, από αντίστοιχες υπηρεσίες.
Το ερώτημα, βέβαια που δημιουργήθηκε είναι από την εξέλιξη των σχολιασμών, η οποία πραγματικά προχώρησε σε επί προσωπικού τοποθετήσεις, σε τι ακριβώς εξυπηρετούσε την ανάγκη της ενημέρωσης;
Στην επιστολή του Γιώργου Στύλιου καθίσταται ξεκάθαρο ότι το ΥΠΑΑΤ είναι αναρμόδιο σχετικά με την κατασκευή του φράγματος Αυλακίου, όπως καταγράφηκε και στην απάντηση προς τον κ. Γκόκα, ο οποίος υπέβαλλε σχετική ερώτηση. Ένας Υφυπουργός της κυβέρνησης όταν απαντά σε ερωτήσεις στη Βουλή, οφείλει να τοποθετείται μόνον όταν υπάρχει αρμοδιότητα για το Υπουργείο του, και το ΥΠΑΑΤ προφανώς δεν κατασκευάζει υδροηλεκτρικά φράγματα.
Το ζήτημα της γνωμοδότησης από μια Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ με σκοπό να συμπληρωθεί ο φάκελος του έργου ενός άλλου Υπουργείου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατασκευάζει τα φράγματα, δεν καθιστά σε καμία περίπτωση το ΥΠΑΑΤ αρμόδιο για την κατασκευή, όπως επίσης π.χ. όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δίνουν γνωματεύσεις για τις μεγάλες ΑΠΕ, δεν σημαίνει ότι δεσμεύονται και να δώσουν θετική γνωμοδότηση τα Περιφερειακά Συμβούλια…
Είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η έκφραση γνώμης από μια Διεύθυνση σε μια υπηρεσία, αποτελεί αρμοδιότητα υλοποίησης και κατασκευής του έργου…
Θεωρούμε σε κάθε περίπτωση ότι θα μπορούσε επί του θέματος να απαντήσει ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, ο οποίος είναι και βουλευτής Ιωαννίνων, αναφορικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του, στον οποίο οι δημοσιογράφοι των Ιωαννίνων μπορούν να έχουν και άμεση πρόσβαση.
Το αναφέρουμε αυτό, γιατί ευλόγως πολλοί σχημάτισαν την εντύπωση, ότι η ιστορία όπως εξελίχθηκε, περισσότερο να στοχοποιήσει τον αρτινό πολιτικό είχε ως αποτέλεσμα (εντάξει, δεν είναι Γιαννιώτης… αλλά ας είναι και κάποιος εκτός Ιωαννίνων), παρά να αναδείξει το ζήτημα του φράγματος Αυλακίου, το οποίο είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Αργιθέας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Μάλλον βέβαια το γαϊτανάκι, έχει πολλές πολύχρωμες κορδέλες και δεν τελειώνει εδώ…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα