12.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Η εμμονή με τα “μονοκούκια” … και η ιστορία τους

Διαβάστε επίσης

Η καθημερινή μας στήλη, δεν σταματάει να ενημερώνει για θέματα της επικαιρότητας, κρατώντας παρόλα αυτά τις αρχές της έρευνας και της διασταύρωσης των στοιχείων. Είμαστε πιστοί στον αγώνα της αντιμετώπισης των fake news και της δολοφονίας χαρακτήρων, που έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των μέσων και της είδησης.

Η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες εκπνέει… και η υπομονή των πολιτών

To αναδείξαμε το θέμα και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Παναγιώτη Κουνιάκη, στον PRISMA 91,6 το συμπληρώνουμε και εδώ:

Η υπόθεση ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ των δασικών χαρτών είναι μια δύσκολη περίπτωση. Δεν είναι η τυπική ένσταση όπως πιστεύουν πολλοί, ότι “να αυτό το είχα από τον προπάππο μου, εδώ και εκατό χρόνια και είναι χωράφι”. Δεν αρκεί ούτε ο δικηγόρος, ούτε ο τοπογράφος, όπως θεωρούν κάποιοι: οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα μιας έκτασης σε δασική ή μη, με όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν (δασωμένος αγρός, αγροτική χρήση, δασική έκταση, δάσος κλπ), για τον οποίον πρέπει να αποφανθούν ειδικά και επισταμένα άνθρωποι που έχουν τις σχετικές επιστημονικές γνώσεις, ήτοι οι ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ.
Επειδή, οι ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ που ασχολούνται με μελέτες είναι λίγοι, οι δε ιδιοκτησίες που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως δασικές είναι εκατοντάδες, η λήξη της προθεσμίας της 31-5-2022 για αντιρρήσεις στην ανάρτηση, θα σημάνει τον ξαφνικό θάνατο για πολλές περιπτώσεις (μετά τον λόγο θα έχουν τα Διοικητικά Δικαστήρια).

Πέραν των άλλων, ενώ η προθεσμία για τις αντιρρήσεις είναι η 31-5-2022, η προθεσμία για την υποβολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ είναι η 14-6-2022, ήτοι θα υπάρχουν ιδιοκτησίες, που θα έχουν κριθεί δασικές – δημόσιες, πριν προλάβει κάποιος να τις δηλώσει και να υποβάλλει και τις σχετικές αντιρρήσεις.
Άλλη μια παράταση θα έσωζε την παρτίδα; Ναι, αλλά μια σοβαρή παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να κάνουν μια σοβαρή πρόταση – αντίρρησης. Ας μην εκβιάζουμε τον χρόνο, χωρίς να υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σοβαρή. Τόσα χρόνια περιμέναμε για δασολόγιο, ας κάνουμε και λίγους μήνες υπομονή, γιατί πολύ έχει βασανιστεί και πληρώσει ο κοσμάκης με τοπογραφικά, δικηγορικές αμοιβές, και εκτιμήσεις δασολόγων, για χωράφια χωρίς καμία εμπορική αξία (ως επί το πλείστον συναισθηματική, λόγω οικογενειακών δεσμών). Ας μην επιφορτιστεί με τα ακριβά δικαστικά έξοδα στα διοικητικά δικαστήρια…
Το πρόβλημα πρέπει να τύχει προσοχής και ενδιαφέροντος, δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι κοινωνικό και πολιτικό.

Από την Άρτα Χρήστος Μέγας στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ … και Θανάσης Ντερέκας – Βούλα Γεωργάκη

Γύρισαν από την Αθήνα με τον ενθουσιασμό του ’81 οι εκδρομείς του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και πραγματικά μας θύμισαν τους εκδρομείς του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθαν στην Άρτα πριν λίγες εβδομάδες με διάθεση αναθαρρυντική. Το λέω για να μην έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε το κέντρο της Γης. Τα συνέδρια έρχονται και παρέρχονται, σημασία έχει να παίρνουμε την χαρά της συμμετοχής και πάνω απ’όλα να στηρίζουμε την εσωκομματική δημοκρατία. Να πούμε και για τις Κεντρικές Επιτροπές, ότι από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκαν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Βασίλης Τσίρκας και η Αγλαϊα Νάτσικα από την Άρτα, αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Μέγας, αξιοποιώντας και την δυναμική της Ανανεωτικής Αριστεράς και τις προσωπικές του διεισδυτικές ικανότητες, εκλέχτηκε ο μοναδικός εξ Άρτης στην Κ.Ε.! Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τον πάντοτε δραστήριο Θανάση Ντερέκα, ο οποίος βέβαια ζει και δραστηριοποιείται πολιτικά στην Αθήνα (Μοσχάτο – Ταύρο), αλλά η εκλογή του, θέλουμε να προσμετράει ως αρτινού (και δεν ήταν και λίγα τα μέλη της αρτινής αποστολής που τον ψήφισαν με τον σταυρό τους… Το ίδιος ισχύει και για την αρτινή – από το Νεοχώρι Βούλα Γεωργάκη, η οποία μάλιστα εκλέχτηκε με το σπαθί της και χωρίς της ποσόστωση.

Τα μονοκούκια… και η ιστορία τους

Μιας και μιλάμε για σταυρό… Ξεκίνησε από τα “χαλκεία” των “Μιλισσουργιώτικων στεκιών” και πόντο – πόντο, μετά από τσίπρο και μεζέ, μεγάλωνε: η φημολογία για τα “μονοκούκια” του Βασίλη Τσίρκα στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, είχε γίνει εμμονή για κάποιους, άγνωστο για ποιον λόγο. Το είδαμε δε και σε τίτλο σε δημοσίευμα στην εφημερίδα με πολλές αναφορές του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περιοχή της Πρέβεζας και λίγο Άρτας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, που έγραφε χαρακτηριστικά ο τίτλος “η σταυροδοσία στην Άρτα για Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και τα 65 μονοκούκια του Β. Τσίρκα” και είπα θα έχει κανά ρεπορτάζ, αλλά τίποτε, ουδέν, zero…. Τι ήθελε δε να προσφέρει αυτή η αναφορά, δεν θέλουμε να σκεφτούμε τίποτε το πονηρό, μπορεί να είναι κι αυτοί θύμα του “δαίμονα του πληκτρολογίου” (ή χακαρίσματος, όπως ο δήμαρχος), αλλά τι ακριβώς να πρόσφερε στον δαίμονα η αναφορά για 65 μονοκούκια;
Σε κάθε περίπτωση μιλήσαμε και με κάποιους ψηφοσυλλέκτες που ήταν στην διαδικασία και μας είπαν ότι μονοκούκια είχαν όλοι οι υποψήφιοι (σχεδόν) και πάνω κάτω η Όλγα και ο Βασίλης Τσίρκας είχαν περίπου 30 ο καθένας (με μια απόκλιση πάνω κάτω λίγα ψηφοδέλτια)… Τώρα τα 65 πως ακριβώς υπολογίστηκαν, μένει έκθετη η καλή εφημερίδα να αποκαλύψει τις πληροφορίες της (όχι βέβαια τις πηγές της).
Να πούμε ότι ο χαρακτηρισμός “Μονοκούκης” παίζει πάντως στην ιστορία της πόλης μας, καθώς είχε αποδοθεί στον εκδότη της ιστορικής εφημερίδας “Ελεύθερος Λόγος” και δημάρχου για πολλά χρόνια Ιωάννη Παπαβασιλείου, ενώ ειρωνικά, σύμφωνα και με το τοπικό πολιτικό ανέκδοτο, αποκαλούσαν οι Μελισσουργιώτες “μονοκούκη” τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Βασταρούχα, ο οποίος τους τάιζε και τους πότιζε στις εκλογές του 1959 μέχρι και στο σπίτι του τους έβαλε παραμονή της εκλογικής διαδικασίας και ρήμαξαν το κελάρι και εκείνοι την ημέρα των εκλογών ψήφισαν τον χωριανό τους γιατρό Χρήστο Γκίζα και μετέπειτα δήμαρχο.

(Τι λέμε… η ιστορία αν δεν επαναλαμβάνεται, τουλάχιστον μπορεί και διδάσκει)

Ξεκίνησε το Εργασιακό πρωτάθλημα, χωρίς προβλήματα…

Τελικά όλα καλά με το 3o εργασιακό πρωτάθλημα Άρτας, καθώς τελικά επικράτησε η νομιμότητα και η διαδικασία προχώρησε με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να γίνουν οι αγώνες, χωρίς τα προσκόμματα και τα κωλύματα που παρουσίασαν αυτόκλητες “επιτροπές” που έκαναν face control ποιος θα παίξει και που… Η οργανωτική επιτροπή λειτούργησε κατευναστικά και μάλιστα ανακοίνωσε και το πρόγραμμα των αγώνων στην σελίδα https://www.facebook.com/ErgasiakoBasketArta . Καλή επιτυχία και ας κερδίσει ο καλύτερος.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα