12.6 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Χ. Γκόκας για τον Κλιματικό Νόμο

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του  Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τον Κλιματικό Νόμο, κατ’ αρχάς τόνισε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,  που πρώτο απ’ όλους, έγκαιρα, μίλησε  για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την Πράσινη Ανάπτυξη, για ένα Νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, αναφερόμενος ενδεικτικά στον Νόμο του ΠΑΣΟΚ 1650/1986 για το Περιβάλλον, όπως και στα μετέπειτα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως αυτά με ισχύ 10 KW για τις κατοικίες, με τις προβλέψεις του Ν. 3851/2010.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πριν 1 χρόνο, κατέθεσε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, για έναν Ελληνικό Κλιματικό Νόμο, με βασικούς άξονες, την ευρεία διαβούλευση και τη συναίνεση, μέσα από διάλογο με φορείς, πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, τους γενικούς αλλά και τους μετρήσιμους στόχους (τέσσερις δεσμευτικοί στόχοι), και τον έλεγχο στην εφαρμογή του, μέσα και από κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις της Κυβέρνησης για την Κλιματική Αλλαγή, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή λίγων, μια ευκαιρία για μεγάλα, άρα λίγα, αντίστοιχα έργα, για μεγάλες επενδύσεις. 

Αντίθετα, τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, οι πολιτικές για το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, βασίζονται σε επιλογές όπως, ο στόχος της ενεργειακής επάρκειας, χωρίς εξαρτήσεις, στη δυνατότητα ο πολίτης να είναι παραγωγός ενέργειας, για ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα  μικρά και μεσαία έργα ΑΠΕ, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και φορέων, στη δυνατότητα η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας τους, οικονομικές και περιβαλλοντικές, για μια βιώσιμη παραγωγή. 

Επιλογές, με στόχο την ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Αλλά και την ταυτόχρονη  διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από αντίστοιχη αγωγή και εκπαίδευση, που θα αφορά στο σύνολο των σχολικών βαθμίδων.

Συνεχίζοντας, συνέχισε ότι η Κυβέρνηση, προχωρά σε μια Νομοθετική Πρωτοβουλία, περισσότερο διαδικαστική και επικοινωνιακή, και λιγότερο ουσιαστική, χωρίς ευρεία διαβούλευση, χωρίς συμμετοχή των νέων, με διατάξεις που αυξάνουν τη γραφειοκρατία, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση, όπως οι διατάξεις για τα ασφαλιστήρια στα κτίρια.

Αναφερόμενος στα ειδικότερα σημεία του Νομοσχεδίου, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα σχέδια φόρτισης από τους Δήμους, την έλλειψη σχεδιασμού για εγχώρια παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και μπαταριών, παρά τα σημαντικά κοιτάσματα Νικελίου στη χώρα μας.

Επίσης αναφέρθηκε στη μείωση των εκπομπών στα κτίρια, στην απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, από 1-1-2025, χωρίς να υπάρχει για υπάρχουσες εγκαταστάσεις και πολλές περιοχές εναλλακτική παροχή καυσίμου, και ζήτησε απάντηση για την ύπαρξη σχεδίου για το Πράσινο Υδρογόνο.

Παράλληλα τόνισε τα προβλήματα που προκύπτουν για τους όρους σύνταξης των ΜΠΕ και την καταγραφή του ανθρακικού αποτυπώματος από τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στις διατάξεις, όπως κατατέθηκαν, για το Εθνικό Παρατηρητήριο, τη συμμετοχή του κοινού μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΦΥΠΕΚΑ, την Ετήσια Έκθεση, Εθνικό Συμβούλιο κ.λπ., διατάξεις, που αφορούν διαδικασίες μακριά από την Κοινωνία και το Κοινοβούλιο.

Επί πλέον αναφέρθηκε και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς καμία πρόβλεψη για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, που  δεν αναφέρεται καν στο Νομοσχέδιο. Ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει επικαιροποίηση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αλλά ούτε και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, και στη συνέχεια σημείωσε χαρακτηριστικά «… Πώς θα εξυπηρετηθεί η πράσινη ενεργειακή μετάβαση; Με ποια δίκτυα, με ποια διασυνδεσιμότητα, με ποιο σχέδιο για αποθήκευση ενέργειας; Το αναφέρω για πολλοστή φορά. Πολλές περιοχές έχουν κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, πέρα από την κακή τους συντήρηση. Η Άρτα έχει το αρνητικό ρεκόρ. Είναι ήδη αποκλεισμένη σχεδόν 10 χρόνια, με τις ανάλογες συνέπειες: είτε ενεργειακές, είτε στην παραγωγή, στην οικονομία, στον ανταγωνισμό…»

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Τροπολογία  της Κυβέρνησης για την επιδότηση του ρεύματος,  συνδέεται με ένα θολό τρόπο υπολογισμού κερδών για τους παραγωγούς ρεύματος, όπως θολός παραμένει και ο τρόπος υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, με τρία  βασικά στοιχεία, ώστε στο ξεκίνημα της νομοθέτησής του Κλιματικού Νόμου, να  υπάρξει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση για κλιματική ουδετερότητα, πάνω σε ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης, Για τη σταδιακή απεξάρτηση από το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο, Για τη Σύσταση Κλιματικής Συνέλευσης, Για το Ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Τέλος επεσήμανε ότι το Νομοσχέδιο αυτό, είναι κατώτερο των απαιτήσεων και  δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη μιας αποτελεσματικής νομοθετικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής και τους στόχους για το 2050, μια αναγκαιότητα που αφορά και στο παρόν, αλλά κυρίως αφορά στο μέλλον, στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα