18.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Έκλεισε ο κύκλος των Συνεδρίων

Διαβάστε επίσης

  • Ξεκινάει η προεκλογική περίοδος.

                                                          Γράφει ο Βασίλης  Ιωάννου

Είναι γεγονός ότι η ύφεση της πανδημίας και η μερική χαλάρωση των μέτρων, έδωσε τη δυνατότητα στα 3 μεγαλύτερα κόμματα να προγραμματίσουν τα συνέδρια τους, που εκκρεμούσαν και να εκλέξουν τα νέα κομματικά τους όργανα.

ΝΔ ξεκίνησε πρώτη και τον περασμένο Οκτώβριο τα 135.000 μέλη της ανέδειξαν τα τοπικά τους όργανα και εξέλεξαν τους σύνεδρους για τα επόμενα δύο τακτικά συνέδρια.

Σημαντική καινοτομία αυτών των διαδικασιών ήταν ότι τα εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ είχαν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να συμμετέχουν στις εκλογές είτε προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα, είτε μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στις λεγόμενες «ψηφιακές κάλπες»…

Οι εσωκομματικές διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος ολοκληρώθηκαν στις 6-8 Μαΐου, με τη διεξαγωγή του 14ου Εθνικού Συνεδρίου και την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής, η οποία και ανανεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

-Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα 40.000 περίπου μέλη του, στα μέσα του Φλεβάρη προχώρησαν στην εκλογή των τοπικών και νομαρχιακών τους οργάνων και στην εκλογή των αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριό του, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Απριλίου.

 Κύριο χαρακτηριστικό του συνεδρίου ήταν η υπερψήφιση του πολιτικού πλαισίου, αλλά και όλων των οργανωτικών αλλαγών που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές, που δημιούργησαν μάλιστα έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση, ήταν κυρίως η εκλογή του Προέδρου και της ΚΕ απευθείας από τα μέλη, η ισόποση συμμετοχή ανδρών και γυναικών και η θέσπιση θητειών στα όργανα.

Την Κυριακή15 Μαΐου, πάνω από 150.000 συμπολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, γράφτηκαν νέα μέλη του κόμματος και στήθηκαν στην ουρά ψηφίζοντας τον μοναδικό υποψήφιο για πρόεδρο, ενώ τα παλιά μέλη εξέλεξαν την νέα ΚΕ, προωθώντας στην ηγεσία του κόμματος «νέα γενιά» στελεχών.

Ήταν αναμφίβολα μια μαζική διαδικασία, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δικαιώνοντας  πλήρως τις επιλογές της ηγεσίας του. 

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ακολούθησε η εκλογή του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, μέσα από μια εντυπωσιακή για την εποχή και τη συγκυρία προσέλευση 270.000 και πλέον μελών και φίλων του Κινήματος.

Η δυναμική αυτή συμμετοχή έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα επανεκκίνησης της παράταξης, κάτι που αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα στις δημοσκοπήσεις, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Ακολούθησε η επίσης μαζική προσέλευση 180 χιλιάδων μελών,  που αποφάσισαν την αλλαγή του ονόματος, επανέφεραν τον “πράσινο ήλιο”, εκλέγοντας παράλληλα τα κομματικά όργανα και τους συνέδρους ..

Οι εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος κατέληξαν στο 3ο Συνέδριό του, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την εκλογή της νέας ΚΕ και την ομόφωνη απόφαση για πολιτική αυτονομία και ανανέωση.

Η συμμετοχή σ’ αυτό όλων των εν ζωή προέδρων του Κινήματος και πολλών ιστορικών στελεχών της παράταξης, σηματοδότησε την αναγέννηση, την ενότητα και την προοπτική της, στοιχεία απαραίτητα για την επόμενη μέρα. 

  • Ελπιδοφόρο μήνυμα η συμμετοχή των πολιτών.

Έκλεισε λοιπόν ο κύκλος των συνεδρίων των κομμάτων, που συνέπεσαν με μια πρωτόγνωρη συγκυρία, τον πόλεμο  στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας κλπ.

Παρά ταύτα, δόθηκε η ευκαιρία στα κόμματα να αναπτύξουν τον εσωτερικό τους διάλογο, να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις και να χαράξουν τις στρατηγικές τους εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, που όπως όλα δείχνουν δρομολογούνται για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Δεν έλειψαν βέβαια οι κομματικές αντιπαραθέσεις και τα σχόλια, για το αν στις διαδικασίες που προηγήθηκαν, ψήφισαν 15χρονοι ή υπερήλικες, αν συμμετείχαν φίλοι & συγγενείς, αν τα μέλη είναι ενεργά ή μιας χρήσεως, αν κάποιοι ψήφισαν ταυτόχρονα και στο ΠΑΣΟΚ  &  στο ΣΥΡΙΖΑ ή σε ποιο κόμμα ψήφισαν περισσότεροι.

Όμως αυτού του είδους οι “παραπολιτικές συγκρίσεις και αναλύσεις” αδικούν τη μεγάλη εικόνα, αυτή των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που σε μια δύσκολη συγκυρία, σηκώθηκε από τους καναπέδες και συμμετείχε στις εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων.

Και αυτό, από μόνο του αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα, που θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί θετικά, ενθυμούμενοι την κρίση και την απαξίωση που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια τα κόμματα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά πανευρωπαϊκά. 

Το πιο σημαντικό όλων αυτών των εσωκομματικών διεργασιών, είναι ότι τα κόμματα παραμένουν “ζωντανά” και ασκούν την επιρροή τους σε μια κρίσιμη μερίδα πολιτών, που δεν έχει γυρίσει την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα, αποδεχόμενοι τους κανόνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με τα όποια λάθη και τις αδυναμίες της.

Καθώς ήδη έχουμε μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, τα κόμματα οφείλουν πλέον να καταθέσουν πειστικές και ρεαλιστικές προτάσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, καθώς με βάση αυτές θα κριθούν από τους πολίτες στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα