11.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΡΑΜΠΑΣ: Ο ιεραπόστολος της αγάπης και της ανεκτικότητας

Διαβάστε επίσης

Ο πατέρας Σωτήριος, είναι πλέον μια μυθική φιγούρα για την ιστορία της Άρτας. Ο ποιμενάρχης, ο οποίος καταγόταν από της Ανεμορράχη, ήταν όμως παιδί της Κάτω Παναγιάς και του Γλυκορρίζου, εκεί που οι Τραμπαίοι πρόγονοί του έκαναν τα χωράφια τους και το βιός τους, μπόρεσε να κερδίσει τον σεβασμό όλων των ανθρώπων, που γνώριζε, με τον απλοϊκό του χαρακτήρα, την αγάπη για τον άνθρωπο και την Χριστιανική πίστη, αλλά το κυριότερο … με την αλύγιστη κατανόηση στα πιστεύω και την διαφορετικότητα των άλλων.
Ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για την θέση και το λειτούργημα που επέλεξε: τον σκοπό του ιεραπόστολου, ο οποίος βρέθηκε στην Άπω Ανατολή, να στηρίξει και να αναδείξει την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας. Όχι σαν προσυλητιστής, αλλά σαν αληθινός Ευαγγελιστής, ως το πρόσωπο εκείνο, το οποίο μπορούσε να μεταδόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αξίες της Ορθοδοξίας, την πνευματικότητά της και πάνω απ’όλα το αγαθοεργό της συστατικό. Πέραν όμως όλων αυτών, ο πατέρας Σωτήριος, προέβαλλε και τις αξίες του Ελληνισμού, σε μια περιοχή, τόσο μακρινή και με τόσο διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής. Και όμως ακούραστος και χωρίς να φοβάται τίποτε, μπόρεσε να κερδίσει με την προσωπική στάση ζωής του, τους ξένους αυτούς πολιτισμούς και να μπορέσουν στο πέρασμα του χρόνου να τον θεωρήσουν ως τον δικό τους άνθρωπο.
Έτσι από προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, Σεούλ, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Άπω Ανατολής, που είχε οριστεί όταν πρωτοπήγε στην Σεούλ, μπόρεσε να την αναδείξει σε Ιερά Μητρόπολη και να γίνει ο πρώτος Μητροπολίτης, της νεοσύστατης επισκοπής.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σωτήριος Τράμπας, για του οποίου το έργο, τον ζήλο, τον ενθουσιασμό και το ήθος, εκφράζονται οι πάντες με τα καλύτερα λόγια, είναι αληθές ότι άφησε μια οργανωμένη μητρόπολη στην Κορέα με γερά θεμέλια, που έθεσε ο ίδιος με πολλή αγάπη χριστιανική και πολλές θυσίες.
Μετά από 20 χρόνια διακονίας στην Ελλαδική Εκκλησία και 33 χρόνια προσφοράς στην Εκκλησία της Κορέας, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σωτήριος Τράμπας, παρεκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, να τον απαλλάξει από το βάρος των ευθυνών του και να περιοριστεί στα καθήκοντα του Λειτουργού και Πνευματικού της εν Καπυόνγκ Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, προκειμένου να ασχοληθεί με τη μετάφραση ύμνων στην κορεατική γλώσσα, για τον εμπλουτισμό των ιερών Ακολουθιών Εσπερινού και Όρθρου, ολοκλήρου του εκκλησιαστικού έτους, όπως και έγινε.
Και όσο αγωνιζόταν στην Κορέα, δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται και να επισκέφτεται τον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Γλυκόριζο, που ο ίδιος με προσωπικές του δαπάνες ανέγειρε, εκεί στα «Τραμπέϊκα», όπου συχνά είχε την ευκαιρία να συναντά και να συνομιλεί με τους πολλούς αγαπημένους και φίλους που είχε στην Άρτα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα