11.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Ανησυχία για το κωδωνοστάσιο του Αγίου Γεωργίου Πέτα Άρτας

Διαβάστε επίσης

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Φθορές προκαλούν ανησυχία για την κατάσταση του κωδωνοστασίου του Αγίου Γεωργίου στο Πέτα της Άρτας όπως εκφράστηκαν από τον ΠαπαΝικόλα εφημέριο του Ναού ο οποίους καρδιοχτυπά και εύχεται να προχωρήσουν γρήγορα οι δρομολογημένες διαδικασίες τόσο προς την πλευρά του Δήμου Νικολάου Σκουφά όσο και προς την πλευρά της Μητρόπολης Άρτας.

Ένα επιβλητικό κτίσμα είναι το συγκεκριμένο Καμπαναριό το οποίο  δεσπόζει στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Γεωργίου από το 1878 όταν ο Ναός πήρε την σημερινή του μορφή. «Χρωμάτισε» με τους ήχους από τις καμπάνες του, χαρές και λύπες. Προστάτεψε από πυρκαγιές και προειδοποίησε από πολεμικούς εισβολείς ώστε να σωθούν έγκαιρα σε ασφαλή σημεία οι κάτοικοι και κυρίως τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι…  

 Είναι κρίμα να απειλείται από την φθορά του χρόνου που όπως έχουμε δει με λύπη και σε άλλες περιπτώσεις μετά από σεισμικές δονήσεις ή ακόμη και τυχαία, κτήρια έχουν οδηγηθεί στην κατάρρευση….

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Πέτα είναι μία μεγάλη  πλακοσκέπαστη τρίκλιτη θολωτή βασιλική εκκλησία χωρίς τρούλο.

Στη θέση του σημερινού Ναού λίγοι γνωρίζουν ότι υπήρχε μικρός Ναός πριν το 1765 που πυρπολίθηκε το 1822 στη Μάχη του Πέτα και ανακαινίσθηκε το 1850.

Όπως φαίνεται σε σκαλιστή πέτρα στην ανατολική είσοδο, από το 1878 ο Ναός πήρε την μορφή που έχει σήμερα.

Στο εξωτερικό του Ναού μπορεί κανείς να παρατηρήσει την τοξωτή στοά (υπόστεγο) στις τρείς πλευρές η οποία στηρίζεται σε κίονες καθώς και το κωδωνοστάσιο του.

Το επιβλητικό καμπαναριό που σήμερα κινδυνεύει και που αν είχε μιλιά πόσες και πόσες ιστορίες θα είχε να διηγηθεί από μεγάλες χαρές, ανείπωτες λύπες, προσδοκίες, αγώνες και διεκδικήσεις….

Στο εσωτερικό του Ναού του Αγίου Γεωργίου μπορεί κανείς να δει τις δύο σειρές μεταγενέστερων τοιχογραφιών στις πλευρές του. Τον μεταξοκέντητο Επιτάφιο του 1647 και το Ευαγγέλιο έκδοσης Βενετίας του 1765.

Ο ζωγραφιστός διάκοσμος του μνημείου περιορίζεται κατά μήκος  του βόρειου και νότιου τοίχου όπου αναπτύσσεται ζώνη με παραστάσεις ολόσωμων Αγίων και στην κόχη του Ιερού Βήματος.

Σήμερα λειτουργεί και ενοριακός Ναός και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο Μνημείο.

Ένα προστατευόμενο μνημείο όμως που ως προς το καμπαναριό του  εκπέμπει SOS…

Είναι καλύτερα η πρόληψη από το να τρέχουμε και να μην φτάνουμε…. Όταν τα μηνύματα σκοντάφτουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τότε τα ερωτηματικά είναι πολλά…. 

Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει προχωρήσει περισσότερο από την πλευρά του Δήμου Νικολάου Σκουφά και επαιτείτε επίσπευση από την πλευρά της Μητρόπολης.

Όπως και να έχει όμως το πράγμα η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή ώστε οι κινήσεις να οδηγηθούν άμεσα  σε λύση του προβλήματος..

Πριν σχεδόν ένα χρόνο παρατηρήθηκε αστάθεια και κίνδυνος σε μεγάλη πέτρα του κτίσματος και ο εφημέριος με δικά του έξοδα έφερε γερανό και έκανε εργασίες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για του δημότες από πιθανή αποκόλλησή της… 

Επειδή ο Ναός του Αγίου Γεωργίου με το υπέροχο καμπαναριό  είναι στην Πλατεία του Πέτα έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά για όσους δεν γνωρίζουν, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και για σοβαρό πρόβλημα στο μνημείο αλλά κατ’ επέκταση και πρόκλησης ατυχημάτων σε  ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Μιας και ο λόγος για τα εκκλησιαστικά και τα ατυχήματα ίσως είναι ο καιρός και για δημιουργία στάσης του Αστικού Λεωφορείου κάτω από Νεκροταφείο του Πέτα ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες οι οποίοι μετά την επίσκεψή τους στους κεκοιμημένους τους αναγκάζονται να περπατήσουν, όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, μία αρκετά μεγάλη απόσταση για την στάση, σε δρόμο ο οποίος δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή διέλευση πεζών ιδιαίτερα  των ηλικιωμένων…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα