13.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Χ.ΓΚΟΚΑΣ: Oμιλία σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την Κύρωση τεσσάρων Διεθνών Συμβάσεων

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής  κ. Χρήστος Γκόκας, στην  Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής,  στο Νομοσχέδιο  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την Κύρωση τεσσάρων Διεθνών Συμβάσεων, και συγκεκριμένα για: την τροποποίηση της Συμφωνίας με την Κορέα για τις αεροπορικές μεταφορές, την κύρωση της Συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών με τις Σεϋχέλλες, την Κύρωση Πρωτοκόλλων σχετικών με την τροποποίηση δύο άρθρων της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας και την Κύρωση της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία για τη ρύθμιση της σιδηροδρομικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, σημείωσε ότι τα σημερινά δεδομένα και η παγκοσμιοποίηση δημιουργούν την ανάγκη για συνεργασίες και συμφωνίες με όλο και περισσότερες χώρες  και συνεργασίες με τους πολίτες αυτών των χωρών.

Ειδικότερα σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που προκύπτουν από τη γεωπολιτική της θέση και τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και πρέπει να επιδιώξει νέες συνεργασίες και τη διεύρυνση των σχέσεων με άλλες χώρες.

Για το περιεχόμενο των τεσσάρων αυτών Διεθνών Συμβάσεων ανέφερε ότι με την εφαρμογή τους αναμένεται η αναβάθμιση και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατικών αλλά και των εμπορευματικών μεταφορών με ασφάλεια για τους πολίτες και τα εμπορεύματα, αλλά και η ενίσχυση και τόνωση και άλλων δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς όπως του εμπορίου, μεταφορών, τουρισμού, των επενδύσεων κ.λπ..

Ωστόσο έθεσε ορισμένες γενικότερες παρατηρήσεις που αφορούν κυρίως, στη σημαντική καθυστέρηση, έως και 5 χρόνια για τις κυρώσεις των Συμβάσεων στη Βουλή, ενώ έρχονται για συζήτηση με ασφυκτική πίεση χρόνου και με την όλη διαδικασία να καταλήγει να είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική. 

Σημείωσε δε, ότι οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται ταχύτερα για να εξυπηρετούνται τα επιμέρους συμφέροντα, τουριστικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος, αλλά για και τη γενικότερη ανάπτυξη των συμβαλλομένων χωρών.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στις Συμβάσεις αυτές, και τόνισε ότι κυρίαρχα είναι τα θέματα της ασφάλειας, με βάση τις διατάξεις και τα πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και την Ε.Ε.. 

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας των αεροδρομίων, και τα υπάρχοντα προβλήματα, ενόψει του καλοκαιριού, και τα οποία αφορούν στην έλλειψη προσωπικού, στον έλεγχο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στα περιφερειακά αεροδρόμια και πολύ περισσότερο τα 15 άγονα που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης σημείωσε ότι απαιτούνται οι αναγκαίες εργασίες βελτίωσης των υποδομών αυτών των αεροδρομίων.

Επιπρόσθετα, για τη συμφωνία με την Βουλγαρία, υπογράμμισε ότι  πρόκειται για μια σημαντική ρύθμιση για την ευρύτερη συνεργασία, διασύνδεση και διαλειτουργικότητα, σε διαβαλκανικό επίπεδο κατ’ αρχάς, και κατ’ επέκταση μα τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα, και τόνισε ότι υπάρχει το θέμα της αναβάθμισης, καταρχάς, του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας, αλλά και το θέμα της διασύνδεσης αστικών κέντρων στη Βόρειο Ελλάδα σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας χάραξης, που αφορά και στο τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Και πρόσθεσε ότι «Ολοκληρωμένη σιδηροδρομική Εγνατία σημαίνει ότι  φθάνουμε μέχρι την Ηγουμενίτσα, ένα τμήμα για το οποίο πρέπει να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις».

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει το ζήτημα της διασύνδεσης μεταξύ των αξόνων του διευρωπαϊκού δικτύου και του δικτύου της χώρας μας,  μέσω συνδέσεων με τη Βουλγαρία, τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά και το γεγονός ότι μειονεκτικές περιοχές και της χώρας μας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, για την κατασκευή δικτύων, με μια διαφορετική προτεραιότητα, πέρα από τη στενή σχέση κόστους- οικονομικού οφέλους. 

Κλείνοντας, και αφού αναφέρθηκε στη Συμφωνία, σε σχέση με τα Πρωτόκολλα της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας σημειώνοντας ότι μια διεύρυνση της συμμετοχής στον οργανισμό και από άλλες χώρες θεωρείται λογική, τόνισε ότι  οι κυρώσεις των Συμβάσεων, αποτελούν μια θετική εξέλιξη, για τους στόχους και την προσπάθεια της χώρας μας μέσα από διεθνείς συμφωνίες, σχέσεις και συνεργασίες να ενισχύσει τη δική της θέση και να αναπτυχθούν κρίσιμοι τομείς για την οικονομία μας, και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την κύρωση αυτών των τεσσάρων (4) Συμβάσεων. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα