16.7 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Απόστολος Βεσυρόπουλος στην εκδήλωση του Πτηνοτροφικού: θεσπίσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Διαβάστε επίσης

Τα φορολογικά κίνητρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα, παρουσίασε ο ο Υφυπουργός Οικονομικών , Φορολογικής Πολιτικής και Λημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο  Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 με θέμα: Αγροτικοί Συνεταιρισμοί . Σημασία των συνεργατικών σχημάτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, προβλήματα και προοπτικές.Αγροτικοί Συνεταιρισμοί . Σημασία των συνεργατικών σχημάτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, προβλήματα και προοπτικές.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του έχει ως εξής:

Φίλες και Φίλοι

Ευχαριστώ καταρχήν τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση. 

Είναι μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με τον εξαιρετικό συνάδελφο μου και συντοπίτη σας, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Στύλιο και τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κύριο Δημητρίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς για τη σημερινή σας παρουσία.

Εκπροσωπείτε ένα νευραλγικό τομέα της οικονομίας μας, τον πρωτογενή τομέα, και με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, για να σας μιλήσω για τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Βρίσκομαι όμως σήμερα εδώ και για να αφουγκραστώ τις ανάγκες και πιθανούς  προβληματισμούς σας.

Τόσο προσωπικά όσο και ως Κυβέρνηση, παραμένουμε παρόντες, δίπλα σας με προτάσεις, λύσεις και με ειλικρίνεια, σας στηρίζουμε έμπρακτα σε πιθανά προβλήματα και έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν.

Φίλες και Φίλοι,

Έχετε ακούσει πολλά ευχολόγια για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Είμαι εδώ για να σας πω για πράγματα που έγιναν.

Για θεσμικές αλλαγές και παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο.

Ξεκινώ με μία κορυφαία πρωτοβουλία στην φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, που πρόσφατα φέραμε και ψηφίσαμε στη Βουλή.

Μία πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα όλου του Οικονομικού Επιτελείου και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό το λόγο ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη για την άριστη συνεργασία για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Πρόκειται για τον νόμο 4935/2022 με τον οποίο θεσπίσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, χορηγούμε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής. 

Αφορά:

  • κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, 
  • μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων, δηλαδή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών,
  • αγρότες με σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάθεση στον συνεταιρισμό ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη.

Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50% έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από το τρέχον φορολογικό έτος και θα ισχύει και για τα επόμενα έτη.

Το κίνητρο αυτό που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων  στον πρωτογενή τομέα στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν πέρα από τη μείωση φόρου και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα.

Γιατί θέλουμε ισχυρές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, επιχειρήσεις με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Πέρα από την πρόσφατη αυτή παρέμβαση, στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, κάναμε πράξη πολλές ακόμη ουσιαστικές πράξεις στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Αυτά τα τρία χρόνια, έγιναν πολλά.

Καλό είναι όμως να τα υπενθυμίζουμε.

Για να μπορούν να κρίνουν οι ίδιοι οι αγρότες, οι ίδιοι οι πολίτες.

Αναφέρομαι ενδεικτικά:

1ον) Στη θέσπιση, από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία. 

Ο μηδενικός αυτός συντελεστής θα χορηγηθεί με τη μορφή επιστροφής του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). 

2ον) Στην εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021 με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000,00 ευρώ.

3ον) Στην επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020. 

Ωφελούμενοι είναι φυσικά και οι αγρότες.

4ον) Στην  επέκταση της απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, με ωφελούμενους και τους αγρότες.

5ον) Στην απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

6ον) Στην θέσπιση αφορολόγητου για όλες τις έκτακτες ενισχύσεις καθώς και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

7ον) Στη μείωση και μάλιστα σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

8ον)  Στη χορήγηση ενίσχυσης ίσης με το 2% επί του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.

Φίλες και Φίλοι,

Όλα όσα ανέφερα δεν είναι υποσχέσεις.

Είναι έργα και πράξεις.

Έγιναν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτουργεί συγκροτημένα, σοβαρά.

Διαχειρίζεται πρωτοφανείς κρίσεις, κρατώντας τη χώρα όρθια.

Υπάρχει αλήθεια, υπάρχουν έργα που έχουν ως άμεσα ωφελούμενο και αποδέκτη τον αγρότη.

Η Κυβέρνησή μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, μιλώντας με πράξεις, παραμένοντας πιστή στην πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η φορολογική πολιτική οφείλει να έχει και έχει αναπτυξιακή διάσταση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα