16.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

EΡΩΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΓΝΑΝΤΩΝ

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας, του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία των ΕΛΤΑ από τις απολύσεις των συμβασιούχων και για την επείγουσα ανάγκη για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου Αγνάντων Άρτας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα, η Διοίκηση των ΕΛΤΑ έλαβε την απόφαση να μην ανανεώσει και να προχωρήσει στην παύση των συμβάσεων 250 “ενοικιαζόμενων” εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ και 50 στα ΕΛΤΑ Courier, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τη διανομή υλικού (κούριερ) ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Μια εξέλιξη, που όπως υπογραμμίζει, έρχεται σε συνέχεια και της απόφασης να κλείσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τοπικά υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη απαξίωση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς των εργαζομένων των ΕΛΤΑ και δημιουργεί προβληματισμούς και ως προς το πλαίσιο εξυγίανσης που επιχειρείται, αλλά και για το μέλλον που επιφυλάσσεται από την Κυβέρνηση για τα ΕΛΤΑ.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, στη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ και την εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα στα Ταχυδρομικά Γραφεία των επαρχιών.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο τοπικό υποκατάστημα ΕΛΤΑ Αγνάντων Άρτας, σημειώνει ότι έχουν προκύψει πολύ μεγάλα προβλήματα, αφού το Ταχυδρομικό αυτό Γραφείο, εξυπηρετεί ένα σύνολο ορεινών χωριών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων της ΠΕ Άρτας που ξεπερνούν τις 14 τοπικές κοινότητες και συνολικά 35 οικισμούς.

Όπως υπογραμμίζει, το Γραφείο αυτό έχει μόνο έναν  μόνιμο υπάλληλο (1 οργανική θέση), ενώ πριν λίγο καιρό καταργήθηκε η δεύτερη οργανική θέση που υπήρχε. Μέχρι δε, το τέλος Απριλίου παρείχε τις υπηρεσίες του ένας ακόμη υπάλληλος, με σύμβαση έργου, η οποία δεν ανανεώθηκε και έτσι, το Ταχυδρομικό Γραφείο Αγνάντων λειτουργεί με ένα μόνο υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα αναμένεται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Σημειώνει δε, ότι ο υπάλληλος αυτός εργάζεται δύο μέρες την εβδομάδα στο Γραφείο, το οποίο τις υπόλοιπες 3 ημέρες παραμένει κλειστό για να γίνουν διανομές στα υπόλοιπα χωριά και οικισμούς, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται μια σειρά υπηρεσιών που χρειάζονται οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής, που πολλές φορές μάλιστα μετακινούνται, και με μεγάλο κόστος, και χωρίς αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η εξυπηρέτηση κατοίκων και επιχειρήσεων, στη μειονεκτική αυτή περιοχή, με τις άγονες ορεινές γραμμές, αφορά στη διανομή περίπου 500 συντάξεων, ΙΚΑ και ΟΓΑ και άλλων περίπου 200 συντάξεων που καταβάλλονται μέσω της Τράπεζας Eurobank, όπως και στη διαχείριση παλιών λογαριασμών Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, εισφορών ΕΦΚΑ, εξόφληση δόσεων στην εφορία, καταβολή επιδομάτων κ.λπ. , συναλλαγές που αυξάνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι,  για το συγκεκριμένο υποκατάστημα, τα ΕΛΤΑ δεν επιβαρύνονται με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των γραφείων του, αφού αυτά τα έχει αναλάβει ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, και παράλληλα το υποκατάστημα αυτό έχει αρκετά έσοδα από τη λειτουργία του και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισημαίνει η κατάσταση αυτή , έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των Αγνάντων, αφού πλέον  οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ όσοι ανήκουν στην τρίτη ηλικία είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν. Αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσμενή θέση, αφού υπάρχουν καθυστερήσεις, και ενδεχομένως απώλειες στην αλληλογραφία τους, και δεν έχουν τη δυνατότητα της καθημερινής εξυπηρέτησής τους από το Ταχυδρομικό Γραφείο.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτά  τον αρμόδιο Υπουργό : 

Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, Εάν είναι  στις προθέσεις του η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού στα ΕΛΤΑ, με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε οι εργαζόμενοι  να παρέχουν τις υπηρεσίες που μπορούν και είναι απαραίτητες για τους πολίτες, Με ποιο τρόπο θα στελεχωθούν οι Υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, και Εάν είναι στις προθέσεις του η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΕΛΤΑ.

Επίσης ερωτά, Εάν είναι στις προθέσεις του η άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του Υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Αγάντων Άρτας, ώστε οι πολίτες και αυτής της μειονεκτικής περιοχής να έχουν στη διάθεσή τους τις αναγκαίες για την καθημερινότητά τους υπηρεσίες, και τέλος Εάν σκοπεύει να εξασφαλίσει το απαιτούμενο προσωπικό, ανάλογα με το έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, με τις κατάλληλες προσλήψεις  για την κανονική λειτουργία του Ταχυδρομείου στον πρώην (Καποδιστριακό) Δήμο Αγνάντων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα