13.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Μουσικό Σχολείο Άρτας – Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21-6-22)

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, στις 21:00 το βράδυ, το Μουσικό Σχολείο Άρτας γιόρτασε την Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής και παρουσίασε στη πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη) μια σειρά κομματιών από τη μουσική μας παράδοση.

Πρόκειται για τη σύντομη παρουσίαση ενός συνόλου χορωδίας αλλά και οργανοχρησίας που άρχισε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος “παραδοσιακή χορωδία”. Βασικός σκοπός ήταν η εξοικείωση των μαθητών της β’ γυμν. με το αντικείμενο της παραδοσιακής μουσικής. H καλλιέργεια αντίληψης θεμάτων μουσικής τροπικότητας και πολυρρυθμίας τέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ τα εργαλεία για την κατανόηση των θεμάτων αυτών αποτέλεσαν σύντομες αναφορές στα θεωρητικά σχήματα των λαϊκών δρόμων/μακάμ καθώς και η θεωρία οκτωηχίας της βυζαντινής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η ανάγκη συστηματικής μελέτης του αντικειμένου που ονομάζουμε παραδοσιακή μουσική αλλά και η προοπτική εμβάθυνσης σε γνωστικό επίπεδο η οποία δεν είναι αμελητέα.

Έτσι λοιπόν μαζί με τους μαθητές κατανοήσαμε  τους τρόπους με τους οποίους (φαινομενικά) ίδιοι ρυθμοί μπορούν να παίζονται ή να “φραζάρονται” πολύ διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή σαν ένα μουσικό λεξιλόγιο. Αντίστοιχα επίσης κατανοήσαμε τους τρόπους με τους οποίους οι μουσικοί τρόποι ερμηνεύονται μέσα από την δυναμική της προφορικής παράδοσης.  Τέλος, μέσα από την ερμηνεία σκοπών/παραλλαγών τραγουδιών του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου τονίστηκε η πολιτισμική συνάφεια και συγγένεια των λαών της Μεσογείου.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τη συμμετοχή και τους γονείς και κηδεμόνες τους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη. Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες καλό καλοκαίρι!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Δημήτρης Καμπόλης

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα