13.8 C
Arta
12 Μαΐου 2024

Τρία χρόνια σκληρής δουλειάς

Διαβάστε επίσης

Άρθρο του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Συμπληρώνονται σήμερα  τρία χρόνια  από τις εκλογές που έγιναν  στις 7 Ιούλη του 2019.
Οι  συμπολίτες μας έδωσαν με την ψήφο τους τη σκυτάλη της διακυβέρνησης στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη, με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και αυτοδυναμία με ποσοστό 39,85 και 158 έδρες.
Ο πρωθυπουργός  από τις πρώτες μέρες έδωσε το στίγμα του.
Προχώρησε στη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος με άξιους εκλεγμένους βουλευτές καθώς και εξωκοινοβουλευτικούς συνεργάτες  δημιουργώντας  ένα μείγμα εμπειρίας αλλά και γνώσης, σε συνδυασμό με φρέσκες ιδέες ώστε  να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.

Τα υπουργεία, έχοντας  στα χέρια τους το πρόγραμμα της ΝΔ  ξεκίνησαν να εργάζονται πυρετωδώς και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα κάτω από τη συνεχή αξιολόγηση και επίβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην δημόσια τάξη, στην παιδεία, σε δικαιοσύνη, οικονομία και υγεία έδειξαν από την αρχή τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης.
Στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε και συνεχίζει να το πράττει, σε έναν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον πλανήτη.

Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι την κυβέρνηση Μητσοτάκη της έτυχαν μεγάλες δυσκολίες και αυτό είναι αλήθεια. Κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις ξεκινώντας με τον Έβρο, περνώντας στις μεγάλες αναταραχές με τη γείτονα χώρα το καλοκαίρι του 2020 , η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση με οικονομικές συνέπειες δραματικές. Και πάνω που βγαίνουμε από την πανδημία, ένας πόλεμος, μία εισβολή στην Ουκρανία που προκαλεί  γεωπολιτικές, ενεργειακές, οικονομικές αναταράξεις με επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Με εισαγόμενο πληθωρισμό και με ένα καινούργιο κύμα ακρίβειας το οποίο πολιορκεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλες αυτές οι κρίσεις όμως,  ήταν εξωγενείς κρίσεις.

Η αντίδραση και στις τρεις  περιπτώσεις απ’ ό,τι αποδείχθηκε ήταν η πλέον σοβαρή και ενδεδειγμένη, όπως αρμόζει σε ένα κράτος που λειτουργεί με υπευθυνότητα.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιστάθηκε στην προσπάθεια οργανωμένης εισβολής ουσιαστικά στον Έβρο, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας υιοθετεί μία διαφορετική μεταναστατευτική πολιτική, ότι η χώρα μας έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται.

Και τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης.

Και συμπαρασύραμε ουσιαστικά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Μετά τις μεγάλες προκλήσεις στο Αιγαίο κατέστη ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, την οποία είχαμε ήδη επισημάνει, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας.

Όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις πρωτοφανείς συνέπειες της πανδημίας δεν διστάσαμε να στηρίξουμε την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης που δρομολογήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη. 

Κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία, κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, στηρίξαμε τα νοικοκυριά και καταφέραμε και επαναφέραμε την οικονομία σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, ψηφιοποιήσαμε το κράτος.

Ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προσλάβαμε πάνω από 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Και δείξαμε ότι αυτή η παράταξη,  έχει λαϊκό και κοινωνικό πρόσημο. Διότι αυτή, σήμερα, είναι η πραγματικά προοδευτική πολιτική και αυτό πρέπει να κάνει κάθε πολιτικός που σέβεται τους πολίτες.

Και όμως σε όλα αυτά που επιγραμματικά προανέφερα επιχειρώντας μια σύντομη  περιγραφή του έργου της κυβέρνησης, το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι κάτι άλλο… και τι είναι αυτό;
Είναι ότι επέστρεψε η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, στους θεσμούς, ότι πλέον δεν είμαστε μια χώρα που περιγελούν οι εταίροι της και αντιμετωπιζόμαστε ως ισότιμα μέλη της  Ευρώπης, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης  εργάζονται ακούραστα για να συνεχίσει η χώρα  την ανοδική πορεία της και το κράτος να λειτουργεί για τους πολίτες με γνώμονα την προσωπική τους ευμάρεια.

Και, σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας. Αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα μιας γεωπολιτικής σύρραξης την οποία, ειλικρινά, κανείς μας δεν φανταζόταν ότι θα ξαναζούσαμε στην ήπειρό μας. .. Γνωρίζουμε ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί, στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους.


Πριν από τις εκλογές, είχαμε  αναλάβει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους,

για το πώς θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές,

για το πώς θα μειώσουμε την ανεργία,

για το πώς θα ξανακάνουμε την Ελλάδα αναπτυξιακό πόλο.

Μια χώρα η οποία μπορεί να προσελκύει επενδύσεις σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους.

Για το πώς θα δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές για τους Έλληνες.

Και αυτές μας τις δεσμεύσεις παρά τις δυσκολίες, τις υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος κάθε κυβέρνησης, κάθε πολιτικού που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες .

Υποχρέωση του είναι να είναι πάντα δίπλα του.

 Και όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε από τον ελληνικό λαό  και να διεκδικήσουμε και πάλι το δικαίωμα να κυβερνούμε τη χώρα με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση, θα μπορούμε όλοι μας, όλα τα κομματικά στελέχη, να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε, παρά τις δυσκολίες, τα είπαμε και τα κάναμε.

Διότι, είμαστε μια κυβέρνηση αξιόπιστη, η οποία πάνω από όλα βάζει το καλό των Ελλήνων πολιτών.

 Είμαστε μια κυβέρνηση που στρέφει το βλέμμα της πρωτίστως στους πιο αδύναμους.

Με σκληρή δουλειά  θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες, όσοι ακόμα μας χωρίζουν μέχρι τις εθνικές εκλογές και θα κριθούμε για το έργο μας εν τω συνόλω.

Η τοπική μας κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους  που θα σκύψουν στα προβλήματα του τόπου  μας, θα αγκαλιάσουν τον κόσμο, θα είναι δίπλα τους. Δίπλα στους νέους που ψάχνουν απεγνωσμένα δουλειά, δίπλα στον αγρότη, δίπλα στον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον ψαρά, τα Σώματα Ασφάλειας, δίπλα στους υπαλλήλους, δημόσιους και ιδιωτικούς,  δίπλα σ’ όλους αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Ο τόπος μας χρειάζεται ανανέωση.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν στην διάθεσή τους πέρα από το ΕΣΠΑ και αλλά χρηματοοικονομικά εργαλεία από το οποία μπορούν να αντλήσουν πόρους. Τα νέα εργαλεία όπως το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το οποίο θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες έργα σε κάθε γωνία της χώρας και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις 70 περίπου δισεκατομμύρια

Η ορθή χρήση των ανωτέρω κεφαλαίων, θα συντελέσει στην αναθέρμανση της Ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όλοι οι Φορείς αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να κατανοήσουν  την κατεύθυνση των αλλαγών, να ετοιμαστούν  και να  προσαρμοστούν  εγκαίρως στις νέες συνθήκες, προκειμένου να διεκδικήσουν  πόρους  σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία.

Η ολοκλήρωση της οριοθέτησης του Άραχθου και τα έργα που θα προβλέπει .

Τα αρδευτικά του κάμπου, Αγροτικός εξηλεκτρισμός, Αναδασμός.

Το φράγμα Κομποτίου και Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα μας.

 Ο τόπος μας έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση.
Έχουμε, από τα καλύτερα σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και η υλοποίησή του θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα