14.8 C
Arta
13 Απριλίου 2024

Νέα οδικά έργα βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου

Διαβάστε επίσης

Αποφάσεις για αρκετά νέα οδικά έργα,  έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.  Μεταξύ  αυτών περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του τμήματος του οδικού άξονα «Εγνατία Οδός- Τύρια- Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου» και η κατασκευή κόμβου στην Εθνική Οδό Νεράιδα – Σαγιάδα προς Φιλιάτες. Επίσης δημοπρατήθηκε και μια ακόμη σειρά έργων, τα οποία  αφορούν ανακατασκευές ή και συντηρήσεις του οδικού δικτύου. 

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων.  Απόρροια αυτής της κατάστασης  είναι και η νομοθετική ρύθμιση που έγινε, βάσει της οποίας οι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα λήψης εξάμηνης παράτασης, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αναθέτουσας υπηρεσίας, ή ακόμη και εφόσον κρίνουν ότι είναι ασύμφορη η εκτέλεση ενός έργου να προβούν σε λύση της σύμβασης. 

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί των έργων: 

 •   «Κατασκευή κιβωτίου όμβριων, προστατευτικές εργασίες και ασφαλτόστρωση τμήματος οδού πρόσβασης προς Μπεστιά» (Σύνδεση Εγνατίας Οδού με Λάκκα Σουλίου), προϋπολογισμού 1.186.000  €. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
 •   «Αποκατάσταση βατότητας οδού σύνδεσης Ε.Ο, Ιωαννίνων – Κοζάνης με Λαγκάδα Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 190.000. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
 • Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ.   

Ανακηρύχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων:

 •  «Κατασκευή κυκλικού κόμβου Φιλιατών στην Ε.Ο. Νεράιδας- Σαγιάδας», προϋπολογισμού € 1.080.000. Ανάδοχος: Ιωάννης Αναγνώστου.
 • Συντήρηση επαρχιακής οδού 1 Π.Ε. Άρτας (τμήμα Κόμβου Λουτροτόπου έως Κομμένο)», προϋπολογισμού 70.000. Ανάδοχος: Δημήτριος Φούκας
 • «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού πεδινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού € 200.000. Ανάδοχος: «Κ. Κωσταβασίλης &ΣΙΑ Ο.Ε.».

Εγκρίθηκε η διαδικασία δημοπράτησης των εξής νέων έργων:

 • «Αποκατάσταση της οδού σύνδεσης εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής της Νιάρχου στα σημεία καθίζησης με τις τελευταίες νεροποντές και κατασκευή ασφαλών προσβάσεων – Β’ Φάση», προϋπολογισμού € 300.000.
 •  «Εργασίες πλήρους αποκατάστασης ευρύτερης περιοχής Μπαλντούμας μετά την αρχική διάνοιξη από Χ.Θ 25+000 έως Χ.Θ 27+700 της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 136.000. 
 • Ανακατασκευή στην Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων ( σύνδεση οδού Πετροπουλάκη)- β΄ φάση, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. 
 • Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας από Πηγές έως όρια Ηπείρου (β΄φάση) προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 
 • «Άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Εγνατίας οδού», προϋπολογισμού € 300.000.
 • «Άμεση αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ανήλιου – Χιονοδρομικού κέντρου», προϋπολογισμού 550.000.
 •  «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ελαίας Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400.
 • Διαγραμμίσεις στο Εθνικό οδικό Δίκτυο Π.Ε. Θεσπρωτίας, Π.Ε. Άρτας, Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, Π.Ε. Πρέβεζας, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ το κάθε αντίστοιχο έργο.  
 •  «Άμεσος καθαρισμός από φερτά υλικά περιοχής Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 100.000
 •  «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Αρίλλας Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400.
 •  «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Πηγών Άρτας», προϋπολογισμού € 74.400

Έργα πολιτισμού

 Η Ο.Ε. έλαβε επίσης και αποφάσεις για τρία έργα πολιτισμού και συγκεκριμένα:

 • Ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του  έργου: «Συντήρηση – αποκατάσταση I.N. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ. Γοργόμυλου ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού  € 106.000. Ανάδοχος: Αναστάσιος Τάσιος.
 • Ενέκρινε τη διαδικασία για την εκτέλεση επειγουσών στερεωτικών εργασιών στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγιάς Στούπαινας Ιωαννίνων» προϋπολογισμού € 69.500,
 •  Ενέκρινε  τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση του έργου: «Εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης της Βασιλικής Β’ στην Αρχαία Νικόπολη», προϋπολογισμού € 26.091,39

Προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους και συγκεκριμένα:

 • Με το Δήμο Πάργας για την υλοποίηση του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις, συντηρήσεις, οδικών τμημάτων σε περιοχές του Δήμου, προϋπολογισμού 217.500 ευρώ.
 • Με τους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου για τη «Δοκιμαστική λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ζίτσας», με τον Περιφερειάρχη να διευκρινίζει ότι η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται με τους Δήμους, επειδή δεν ανταποκρίθηκε ο  ΦΟΔΣΑ  στην πρόσκληση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ.

Σύμφωνη γνώμη ΕΥΔ Περιφέρειας Ηπείρου για  

την προμήθεια «Εξοπλισμού Πυροσβεστικού Σώματος»  

Τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης δύο υποέργων της πράξης «Εξοπλισμού Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Ηπείρου», διατυπώνει με έγγραφο προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για τα έργα:

 • «Όχημα Βοηθητικό τύπου VAN 4Χ4 (τεμ. 5).», προϋπολογισμού 346.282 ευρώ
 •  «Διασωστικά υδραυλικά εργαλεία (μπαταρίας) (τεμ. 5 σειρές)», προϋπολογισμού 172.298 ευρώ. 

Συμμετοχές της Περιφέρειας Ηπείρου σε

τουριστικές εκθέσεις στο β΄ εξάμηνο του 2022

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και οργανωμένης προσπάθειας   για στοχευμένη προβολή του προορισμού «Ήπειρος», η Περιφέρεια Ηπείρου, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, προτίθεται να συμμετέχει, με φυσική παρουσία,  στις παρακάτω  εκθέσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022: 

1.Έκθεση Tour Natur (μαζί με την Caravan – Salon) στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το διάστημα 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου του 2022 με δικό της Περίπτερο. Η Περιφέρεια Ηπείρου μετρά σε αυτή αρκετές συμμετοχές και στην περυσινή διοργάνωση ήταν  ο μοναδικός ελληνικός φορέας που συμμετείχε με δικό της Περίπτερο. Πρόκειται για διεθνή έκθεση εναλλακτικού τουρισμού που συνδυάζεται με την μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τροχόσπιτα. 

2. Έκθεση IFTM (International French Market) στο Παρίσι το διάστημα 20 έως 22 Σεπτεμβρίου  2022. Είναι η πρώτη συμμετοχή της Ηπείρου και θα πραγματοποιηθεί σε δικό της Περίπτερο μέσω του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου». 

3. Έκθεση W.T.M. (World Travel Market) στο Λονδίνο το διάστημα 7-9 Νοεμβρίου 2022 σε περίπτερο του ΕΟΤ, για μια ακόμη χρονιά για την Ήπειρο.  Η συμμετοχή θα γίνει μέσω του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» 

4. Έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 18 έως 20 Νοεμβρίου 2022. Η Ήπειρος θα συμμετάσχει για μια ακόμη χρονιά στην σημαντική αυτή έκθεση, επίσης  μέσω του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», παρουσιάζοντας την περιοχή ως τον προορισμό τεσσάρων εποχών.

 Σημειώνεται ότι:

 1. Εφόσον η Περιφέρεια Ηπείρου αποφασίσει τη συμμετοχή της σε έκθεση, για κάθε έκθεση θα υπάρξει ξεχωριστή πρόσκληση για την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων. 
 2. Αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας Covid19,  οι ημερομηνίες αλλά και η φύση των εκθέσεων και εκδηλώσεων (φυσική παρουσία ή virtual) μπορεί να μεταβληθούν.

Δηλώσεις συμμετοχής για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,  η οποία διοργανώνεται την περίοδο 10-18/9/2022, με δικό της περίπτερο.  Οι  επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα προϊόντα τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μπορούν  να  δηλώσουν εγγράφως τη συμμετοχή τους το συντομότερο δυνατό μέχρι την  Tρίτη 19-7-2022, στο e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα