14.8 C
Arta
13 Απριλίου 2024

Ο Γ. Γ.    Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων να αναλάβει τις ευθύνες του  για θέματα της αρμοδιότητάς του

Διαβάστε επίσης

 

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στα Ιωάννινα η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει τα εξής: 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμμανουήλ Γραφάκος δυστυχώς επιβεβαιώνει συνεχώς ότι είναι μέρος και όχι η λύση των προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Αν και παραμένει άπραγος σε  θέματα άμεσης αρμοδιότητας του που εγείρουν μείζονα περιβαλλοντικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα, εν τούτοις δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για τη μεταβίβαση της ΜΕΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ που δεν εμπίπτει καν στις αρμοδιότητές του. 

Ο κ. Γραφάκος οφείλει κατά πρώτον  να απαντήσει και να εξηγήσει στους πολιτικούς προϊσταμένους του,  στους Ηπειρώτες και στους συνεπείς Δήμους για ποιο λόγο λ.χ. ενώ γνωρίζει ότι η αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός και επέκταση του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση ότι «Μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου ο ΧΥΤ θα δέχεται τα υπολείμματα της επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων της 3ης ΔΕ και θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ» και ενώ έχει ενημερωθεί για την παράνομη αποδοχή από τον λειτουργό του ανεπεξέργαστων απορριμμάτων κατά παράβαση του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, εν τούτοις ανέχεται, αν δεν συγκαλύπτει, την παρανομία.  

Αντί αυτών,  σπεύδει να ανταποκριθεί εντός 48ωρου (!) μάλιστα,  σε αίτημα των προεδρείων ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για ενημέρωση και συντονισμό δράσεων μεταβίβασης της ΜΕΑ Ηπείρου. Με ποια άραγε αρμοδιότητα; Ο ίδιος λίγους μήνες πριν,  (17.1.2022)  δήλωνε σε δημόσιο έγγραφο ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση Σύμπραξης της ΜΕΑ εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. 

Να υποθέσουμε ότι στο μεσοδιάστημα ο κ. Γραφάκος απέκτησε πλήρη επάρκεια γνώσεων  ιδίως επί  των νομικών ζητημάτων της σύμβασης ΣΔΙΤ που προκλήθηκαν μετά την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας ώστε βιάζεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθοδηγώντας τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ; Και εν τέλει είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί αυτή η διάταξη να εφαρμοστεί ως έχει; 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γραφάκος είναι εκείνος που πριν λίγους μήνες (4.11.2021) προέτρεπε εγγράφως τον ΦΟΔΣΑ να καταγγείλει την Προγραμματική Σύμβαση που είχε υπογραφεί με την Περιφέρεια Ηπείρου,  για να έλθει στη συνέχεια η απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να βάλλει τα πράγματα στη θέση τους. 

Όσον αφορά το ζήτημα του επιδικασθέντος ποσού των 3,5 εκ.- για το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Γραφάκος εξέφρασε άποψη- θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου (που δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων) συνεργάζονται ώστε με κοινές νομικές ενέργειες να επιτύχουν την ακύρωσή του. Γιατί άραγε ο κ. Γενικός και η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ βιάζονται να το «μετακυλήσουν» στους πολίτες της Ηπείρου όταν μάλιστα η Περιφερειακή Αρχή έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους Ηπειρώτες; 

Όσοι λοιπόν σήμερα «ανησυχούν» για τυχόν μετακύληση του ποσού αυτού στους δήμους, ας ρωτήσουν  τους ασκούντες διοίκηση στο ΦΟΔΣΑ γιατί άραγε βιάζονται τόσο; Και με την ευκαιρία ας ζητήσουν και μια απάντηση, γιατί  όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τους κάλεσε επίσημα να παρέμβουν υπέρ της Περιφέρειας σε σχετική με το ΣΔΙΤ δίκη, όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά με τον ίδιο νομικό παραστάτη που εκπροσωπούσε συμφέροντα συγκρουόμενα με αυτά του ΦΟΔΣΑ, (όπως κρίθηκε από το ΣτΕ) , στράφηκαν στη συνέχεια εναντίον της Περιφέρειας; Πρόκειται για ένα «κουβάρι» που το «ξετύλιγμά» του ενδέχεται να αφορά και άλλες αρχές…

Η Περιφέρεια Ηπείρου από τη διαχείριση της λειτουργίας του Εργοστασίου δεν έχει κανένα όφελος, αντίθετα επιβαρύνεται λειτουργικά και οικονομικά, με μηδενικό όμως κόστος για τους δημότες της Ηπείρου. Όμως έχει υποχρέωση να τηρήσει και θα τηρήσει στο έπακρο και χωρίς καμία υπαναχώρηση τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προς όφελος των Ηπειρωτών και μόνο.  Άλλοι είναι εκείνοι που  βιάζονται να επιβαρύνουν τους Ηπειρώτες όχι μόνο με τη μεταφορά του υπολείμματος,  (ακόμη και των μη επιτρεπτών), αλλά και με την επαύξηση του λειτουργικών εξόδων τους, ιδιαιτέρως μάλιστα υψηλών.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα