18.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Στύλιος: Βάζουμε μπροστά τα εγγειοβελτιωτικά της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας Ν.Δ., κ. Γιώργου Στύλιου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και τεχνική σύσκεψη στην Άρτα, με θέμα την πορεία των εγγειοβελτιωτικών έργων στον νομό. 

Στόχος ήταν να έρθουν κοντά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  και το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς. Ο κ. Στύλιος εξέφρασε την πρόθεσή του, ανάλογες συναντήσεις και τεχνικές συσκέψεις να γίνονται σε ετήσια βάση (1-2 φορές τον χρόνο) για τον καλύτερο συντονισμό της πορείας των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κας Μαρίας-Έλλης Γεράρδη, καθώς και των δημάρχων Αρταίων και Ν. Σκουφά.  

Στη σύσκεψη, αρχικά, παρουσιάστηκαν τα έργα που χρηματοδοτούν στην περιοχή τα δύο Υπουργεία. Ακολούθησε εφ’ όλης της ύλης διάλογος με τους πρόεδρους των ΤΟΕΒ της περιοχής και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων να παρουσιάζουν τις θέσεις τους γύρω από τις ανάγκες εκσυγχρονισμού των υποδομών άρδευσης και ύδρευσης του νομού. Στην εκδήλωση κατατέθηκαν στοχευμένες προτάσεις με γνώμονα την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής και τον ολιστικό εκσυγχρονισμό των εγγειοβελτιωτικών έργων του κάμπου της Άρτας.

Στην τοποθέτησή του ο κος Στύλιος δήλωσε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια εργολαβία που περιλαμβάνει το Αρδευτικό Πέτα-Κομποτίου και το αρδευτικό κανάλι Ιμαρέτ που αφορά τα ΤΟΕΒ Αράχθου και ΤΟΕΒ Λούρου. Πρόκειται για εργολαβία συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών».

«Για να παραχωρηθεί η δημοπρασία του παραπάνω έργου, απαιτείται έγκριση ΑΕΠΟ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς  και μικρές απαλλοτριώσεις. Αυτό προϋποθέτει συντονισμό δύο υπουργείων μαζί με την αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού» πρόσθεσε ο κος Στύλιος. 

«Ήδη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δημοπρατηθεί 2 έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΑΑ, το 1ο ¨Επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα: Βλαχέρνα – Γραμμενίτσα – Ρόκκα¨ ύψους 2.199.000 ευρώ (δημοπράτηση & επίβλεψη Δήμος Αρταίων  και το 2ο ¨Έργα εκσυγχρονισμού και οικονόμησης νερού του ΤΟΕΒ ζώνης Αράχθου¨ ύψους 2.197.000 ευρώ (δημοπράτηση-επίβλεψη Περιφέρεια Ηπείρου)» δήλωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως «αναμένεται και η δημοπράτηση ενός τρίτου έργου (Έργα αναβάθμισης αντλιοστασίου Βίγλας ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας) επίσης από την Περιφέρεια Ηπείρου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς,  για να χρηματοδοτηθούν μελέτες και εντάξεις αρδευτικών έργων μεγαλύτερα από 2,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα έργα αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μετά το 2023, από την νέα ΚΑΠ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα αξιολογήσει τις προτάσεις που κατέθεσε η Περιφέρεια και οι Δήμοι στην Πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ για εγγειοβελτιωτικά έργα έως 2,2 εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει στην έγκριση των έργων. Αναμένονται ανακοινώσεις, με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων τους επόμενους μήνες».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα