14.8 C
Arta
13 Απριλίου 2024

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, οι διεθνείς πρακτικές και η ανάγκη   συστράτευσης στην προσπάθεια δημιουργίας νέων προοπτικών για την Ήπειρο

Διαβάστε επίσης

Η Περιφέρεια Ηπείρου με αφορμή τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την πρωτοβουλία  δημιουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να μη διαχέονται εσφαλμένες εντυπώσεις,   προβαίνει σε  ορισμένες διευκρινίσεις ενημερώνοντας και για τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει ως προς τις «Τεχνοπόλεις». 

Συγκεκριμένα:

 Οι επιτυχημένες Τεχνοπόλεις παγκοσμίως ως οικοσυστήματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα η silicon Valley των Η.Π.Α., η η Sofia Antipolis της Γαλλίας στο ξεκίνημα τους εδώ και 30 και πλέον έτη, αναπτύχθηκαν με βάση 4 βασικούς πυλώνες:

Πανεπιστήμιο (ένα η περισσότερα): για την τροφοδότηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού και γνώσης   

Τεχνολογικό πάρκο: για την πρώτη εγκατάσταση των υπό δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων του οικοσυστήματος 

Ερευνητικά Κέντρα: για την ανάπτυξη ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα αξιοποιηθούν στο οικοσύστημα

Πάρκο: εγκατάστασης υφιστάμενων επιχειρήσεων τεχνολογίας που συνεργάζονται άμεσα με τους υπόλοιπους πυλώνες προς όφελος δικών τους και του οικοσυστήματος συνολικά.

Σήμερα  στο χώρο πέριξ  του Πανεπιστημίου, λειτουργούν τρεις υφιστάμενοι πυλώνες που συγκροτούν την «Τεχνόπολη» των Ιωαννίνων ήτοι:

 Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου

Τα Ερευνητικά Κέντρα (όπως της Πληροφορικής του ΕΚΕΤΑ, των Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ, και τα υπόλοιπα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να συμπληρώσει και να ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ, με το Πάρκο της, την ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ! Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!!! 

Αξιοποιεί δε για την κατασκευή του δημόσιες εκτάσεις, δίχως δηλαδή να επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον κόστη αγοράς ακινήτων.

Μάλιστα, ακολουθώντας την στρατηγική των περισσοτέρων πάρκων διεθνώς που είναι η θεματική εξειδίκευση, επέλεξε την ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (της πληροφορικής) που αποτελεί τον κλάδο με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, και απασχόλησης παγκοσμίως. Με την ολοκλήρωση των πρώτων κτηρίων θα εγκατασταθούν εκεί όσες πολυεθνικές εταιρείες έχουν μέχρι τότε έρθει στα Ιωάννινα. Αργότερα φυσικά όταν υπάρξει ζήτηση το πάρκο θα επεκταθεί περαιτέρω.

Σκοπός της Περιφέρειας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι εκτός από την ολοκλήρωση της υποδομής του Πάρκου, να καταφέρει να  προσελκύσει  και άλλες εταιρείες στα Ιωάννινα ενδυναμώνοντας έτσι το δυναμικό του Πάρκου πριν καν αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί. 

Για το υπό δημιουργία Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας υπάρχει μεταξύ άλλων συνεργασία με τον Διευθύνοντα Εταίρο της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας του κλάδου Permira, Jörg Rockenhäuser, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, είναι ο επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση που έχει προγραμματίσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο την Κυριακή των εγκαινίων της ΔΕΘ, με προσκεκλημένη την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη.    

Η Permira, είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες διεθνώς και  δραστηριοποιείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια διαθέτοντας μεγάλη  εμπειρία μέσω των εταιριών P&I, TeamViewer, Best Secret και Engel & Völkers, με τις δύο πρώτες να λειτουργούν ήδη καταστήματα στα Ιωάννινα. 

Η Περιφερειακή Αρχή κατανοεί την κριτική που ασκείται από ορισμένους, τους καλεί όμως να συστρατευτούν μαζί της στο συγκεκριμένο και δύσκολο έργο της προσέλκυσης και άλλων εταιριών από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, έχοντας ως παράδειγμα χώρες σαν την Ιρλανδία της οποίας οι περιφέρειές της εδώ και 30 χρόνια καρπούνται τα οφέλη της τότε προσπάθειας. 

Στην 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίου

συμμετείχε η κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση

Στην 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και τη Θάσο συμμετείχε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση.

  Η 5η   Ολομέλεια   ήρθε να προστεθεί στις εξαιρετικά πετυχημένες, προηγηθείσες ολομέλειες  που έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης και να συμπληρώσει, με τον τρόπο της, τις διαπιστώσεις, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τα συμπεράσματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του θεσμού, ήτοι της διασύνδεσης των Περιφερειών της χώρας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της εξωστρέφειας των αυτοδιοικητικών δομών του δεύτερου βαθμού και της ανάδειξης του θεσμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων πέρα από τις εργασίες των παριστάμενων Προέδρων, περιελάμβανε δράσεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές για το ευρύ κοινό και σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς. 

 Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας παρενέβη και τοποθετήθηκε για λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση. 

Η 5η Ολομέλεια ξεκίνησε  με τη συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου Δράμας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποίας διεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019, ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 Διαπιστώθηκε η συνολική δυσλειτουργία των γραμματειών των συλλογικών οργάνων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναδείχθηκαν τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή με τις Τροπολογίες Κυβερνησιμότητας του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και ορισμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα. 

Τη σύσκεψη απασχόλησε επιπλέον η λειτουργία των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και οι προοπτικές που αυτή δημιουργεί στις  Περιφέρειες της Χώρας. 

Ανάμεσα στα ζητήματα της Ολομέλειας ξεχώρισε αυτό της τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων εκάστης Περιφέρειας.  

 Στην καταληκτική  σύσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων έγινε ανακεφαλαίωση των όσων συζητήθηκαν,  διαπιστώθηκε η επιτυχία της 5ης Ολομέλειας και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης του θεσμού και στο μέλλον. Η παγιωμένη, πλέον, άριστη συνεργασία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και μέσο της αναγκαίας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Διαδικτυακή εφαρμογή διαχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών για

την αγροτική ανάπτυξη & επιχειρηματικότητα της Π. Ηπείρου (EpirusGIS)

 Μια νέα εφαρμογή διαχείρισης χαρτογραφικών δεδομένων (Epirus GIS), φιλοξενείται στο website της Περιφέρειας Ηπείρου (https://www.php.gov.gr/epirusgis-confitm.html). Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί ένα ενδεικτικό εργαλείο εντοπισμού διαθέσιμων προς εκμίσθωση/ παραχώρηση εκτάσεων του Υπ.Α.Α.Τ, αλλά κι ένα ευχρηστο εργαλείο άμεσου εντοπισμού πληροφοριών σχετικών με τα παρακάτω θεματικά επίπεδα: · ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΑΑΤ · ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ · ΣΧΟΟΑΠ (ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) · Ζ.Ο.Ε. (ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) · NATURA · ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα θέασης και άντλησης πληροφοριών για κάθε χωρική οντότητα που είναι καταχωρημένη και αφορά κυρίως την Π.Ε. Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση την Π. Ηπείρου (η πλατφόρμα είναι δυναμική και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα).ι Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα υπέρθεσης οντοτήτων, ταυτόχρονη θέαση διαφορετικών υποβάθρων. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης τοποθεσίας (η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο από ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα