12.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Ομιλία του Χρήστου Γκόκα στο Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας (περιλαμβάνεται video)

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην απόπειρα παραβίασης της ιδιωτικότητας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από το Βήμα της Βουλής : 

“…Είναι προφανές ότι υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα, ζήτημα Δημοκρατίας, αλλά και ηθικό ζήτημα, με  Την απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, που θίγει το κατά το Σύνταγμα απόλυτα απαραβίαστο απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η αποκάλυψη της αλήθειας και όλων όσων συνήργησαν σ’ αυτή την απόπειρα είναι δημοκρατικό μας καθήκον, για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Κυβέρνηση και η δικαιοσύνη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους έχουν την ευθύνη να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση.

Πέρα από τη μηνυτήρια αναφορά που ο Πρόεδρός μας κατέθεσε στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύσσωμη, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώτη αυτή κατέθεσε αίτημα σύγκλισης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που αύριο συνεδριάζει, ώστε να δώσουν εξηγήσεις ο Επικεφαλής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

O Πρωθυπουργός πλέον, από το 2019, έχει την εποπτεία της ΕΥΠ, επομένως το ζήτημα πρέπει να απαντηθεί με τον ανάλογο θεσμικό τρόπο. Καμία υποτίμηση της σοβαρότητας του προβλήματος δεν είναι αποδεκτή, καμία ανοχή και αποδοχή ότι στη χώρα μας μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθεί τηλέφωνα…”

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε επί του Νομοσχεδίου-Πολυνομοσχεδίου και τόνισε ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα με τις απλοποιήσεις των Περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με τις απλοποιήσεις στις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης των ΑΠΕ και με τις προβλεπόμενες αλλαγές στις χρήσεις γης, που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν, εφόσον όμως υπήρχε μια σοβαρή μελέτη γι’ αυτά και κυρίως εφόσον υπήρχε η επικαιροποίηση και η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Σημείωσε ότι μπορεί να χρειάζονται αλλαγές στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000, αλλά με τρόπο, που να οδηγεί σε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Και όπως τόνισε  καλώς απέσυρε ο Υπουργός τις διατάξεις του κεφαλαίου για τις χρήσεις γης για τους λόγους που και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε, αλλά και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επίσης αναφέρει.

 Επιπρόσθετα, για το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση απέτυχε, και τα μικροποσά που δόθηκαν ήταν φιλοδώρημα στους πολίτες. Μια κοροϊδία, μέσα από το θολό τοπίο των επιδοτήσεων και της υποτιθέμενης κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, και σημείωσε ότι η  πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πλαφόν στη Λιανική Τιμή Ρεύματος, είναι αυτή που προστατεύει τους καταναλωτές, όμως η Κυβέρνηση συνεχίζει να την αγνοεί.

Αναφερόμενος στις ειδικότερες διατάξεις που αφορούν στη μεταβίβαση από το Δημόσιο στην Ε.Ε.Σ.Υ.Π., μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. τόνισε ότι οι, σχετικές, υπ’ αριθμόν 190 και 191 του 2022, γνωστές πλέον Αποφάσεις του ΣτΕ για το νερό και για την άμεση επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, από το Υπερταμείο, δηλαδή την ΕΕΣΥΠ, στο Ελληνικό Δημόσιο, εκθέτουν και αποτελούν κόλαφο τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ  που ως Κυβέρνηση εκχώρησε το Νερό στο Υπερταμείο, αν και Συνταγματικά κατοχυρωμένο ως Δημόσιο αγαθό, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία, που αρνείται να προσαρμοστεί ευθέως στις αποφάσεις του ΣτΕ. 

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το ΣτΕ στην ουσία έκρινε αντισυνταγματικό το Νόμο 4389/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, αλλά και τη μεταβίβαση της περιουσίας τους το 2018 και τόνισε η   τότε άρνηση της Ν.Δ., ως Αντιπολίτευση, απέναντι στο Υπερταμείο όταν καταψήφισε τα αντίστοιχα άρθρα, αποδεικνύει τη δική της, υποκριτική στάση, αφού, ως Κυβέρνηση όχι μόνο το διατήρησε αλώβητο, αλλά του έδωσε και πρόσθετες αρμοδιότητες, και ενίσχυσε το ρόλο του, με διάφορες αποφάσεις, όπως για τις τράπεζες, με τη μη επιστροφή των 10.119 ακινήτων, με τις αυξήσεις αμοιβών σε Προέδρους και Στελέχη, όπως αντίστοιχα αποπειράθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με την αντίδραση τότε της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και  με την Ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Η Κυβέρνηση επιμένει να νομοθετεί αντισυνταγματικά, παρ’ ότι έχει στα χέρια της τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης τόνισε ότι, η Κυβέρνηση αγνοεί και δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, προσπαθεί με Νομοτεχνικές σοφιστείες και τεχνάσματα να τις προσπεράσει, και τόνισε   ότι οι διατάξεις αυτές δεν είναι άσχετες και τυχαίες, αλλά έρχονται ως συνέχεια της επιλογής της Κυβέρνησης , να μπουν Ιδιώτες στον κύκλο  της Διαχείρισης του Νερού, της συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας, με ΣΔΙΤ, με αποκλεισμό της ίδιας της ΕΥΔΑΠ από τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό για αυτό το έργο, και σημείωσε ότι  ο διαγωνισμός αυτός πρέπει να ακυρωθεί.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι “…Το Νερό για μας, είναι Δημόσιο Αγαθό και Ανθρώπινο Δικαίωμα . Η διαχείρισή του ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο Τομέα. Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ είχαν αρνηθεί την εκχώρηση  της διαχείρισης του Νερού  σε οποιονδήποτε, πέραν του Δημοσίου. Υπενθυμίζω την αντίθεσή μας στην εκχώρηση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Ενώ είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου το 2018 για τον τρόπο ορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου στα πρότυπα της διαδικασίας επιλογής, προσώπων που στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές….”

Ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του ΣτΕ και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να αντιληφθεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του Νερού, ως Δημόσιου Αγαθού, να σταματήσει τις διακοπές για τους ευάλωτους και να διευρύνει τις κατηγορίες δικαιούχων με αύξηση της δωρεάν ποσότητας νερού.

Επίσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση, για το θέμα των αεροναυτιλιακών τελών και την κατανομή ποσοστών, με δίκαιο τρόπο για όλους τους κλάδους του προσωπικού της ΥΠΑ.

Ενώ σημείωσε ότι είναι σκανδαλώδης, η παράταση θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων σε ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΕΡΓΑ ΟΣΕ, εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το για Νομοσχέδιο αυτό, με μια σειρά προβληματικών διατάξεων σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει επί της Αρχής θετική τοποθέτηση, ασκώντας κριτική στον τρόπο νομοθέτησης, που η Κυβέρνηση έχει επιλέξει, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσει θετικά μόνο στα άρθρα που συμφωνεί, και κάλεσε την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στον απαιτούμενο διάλογο για τα υπόλοιπα άρθρα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα