11.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΑΔΑ το νησί που σε μαγεύει…

Διαβάστε επίσης

Λευκάδα: Το νησί που πάντα επιστρέφεις

Εξωτικές παραλίες, όμορφα χωριά. Εύκολη πρόσβαση χωρίς ακτοπλοϊκά. Φύση και αργός ρυθμός. Θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα και ωραίος καιρός.

Κολυμπήστε στις διάσημες παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί. Εξερευνήστε καταπράσινες διαδρομές στα βουνά και χωριά του νησιού. Επισκεφτείτε τα αξιοθέατα, περπατήστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και γνωρίστε τους ανθρώπους της.

Απολαύστε τις διακοπές σας στη Λευκάδα σε βίλες πολυτελείας, δωμάτια δίπλα στη θάλασσα, παραδοσιακές κατοικίες στο βουνό, studios στην πόλη, ξενοδοχεία, boutique hotels, διαμερίσματα.

Διακοπές στη Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς στο Ιόνιο Πέλαγος. Διαθέτει εντυπωσιακά φυσικά τοπία, αλλά και κάποιες από τις πιο παραμυθένιες παραλίες της Μεσογείου, συχνά φημισμένες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δραστηριότητες και η διασκέδαση στη Λευκάδα δεν τελειώνουν ποτέ, καθώς το νησί προσφέρει πληθώρα επιλογών για σπορ, εκδρομές, φαγητό, ποτό και χορό! 

Παραλίες στη Λευκάδα

Στη Λευκάδα θα βρεις κάποιες από τις πιο ξακουστές και όμορφες παραλίες παγκοσμίως. Με άμμο ή βότσαλα, όλες θα σε γοητεύσουν με τα μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά τους! Η πρόσβαση σε πολλές γίνεται με τα πόδια ή με καραβάκι, αλλά υπάρχουν και αρκετές στις οποίες μπορείς να πας οδικώς.

Εμείς στην Ήπειρο την γευόμαστε συχνά και καλοκαίρι και χειμώνα. Είμαστε λάτρεις της και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ταλαιπωρίας. Από Άρτα σε μία ώρα είσαι όπου σου αρέσει. Πίνεις τον καφέ σου ή τρως τον Χειμώνα και την Άνοιξη, κάνεις το μπάνιο σου το καλοκαίρι στην Γύρα ή στους Μύλους απολαμβάνοντας το Ιόνιο. Ξεχωριστή απόλαυση.

Περιτριγυρισμένη από 24 νησάκια, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση, η Λευκάδα συνδέεται με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω πλωτής γέφυρας (μήκους 50 μ.), γεγονός που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες της. Ίσως αυτό να είναι ο λόγος της τόσης μας αγάπης και συχνής επίσκεψής.

Διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, εκκλησίες και μονές, ξακουστή η μονή της Πεφανερωμένης, γραφικούς οικισμούς, πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακούς όρμους με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένες και ερημικές παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, υψηλή πολιτιστική παράδοση και φιλόξενους κατοίκους.

Η πόλη μέσα προσφέρεται γιατί διαθέτει:

-Τον παραλιακό πεζόδρομο με τα νεανικά στέκια. Η ζωή το καλοκαίρι στο φουλ.

-Την κεντρική πλατεία με πολλά εστιατόρια και καφέ, όπου βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Σπυρίδωνας (τέλη 17ου αιωνα) με ενδιαφέρον τέμπλο και εικόνες. Από εδώ ξεκινά και ο πεζοδρομημένος κεντρικός εμπορικός δρόμος (οδός Μελά) της πόλης. Η βόλτα που σε ξεκουράζει όσες φορές και να την κάνεις.

-Την περιοχή Κουζούντελη (ή Κουζούμπεη), με τα αιωνόβια πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν φρεσκοκομμένο καφέ και σουμάδα φτιαγμένη από αρωματικά αμύγδαλα. Αν συνεχίσεις από εκεί είσαι στο μοναστήρι της κυράς Φανερωμένης.

-Είναι Αύγουστος και περνάς τους δρόμους. Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ. Από το 1962, συγκροτήματα και καλλιτέχνες από πολλές χώρες του κόσμου συναντιούνται στη Λευκάδα και ανταλλάσσουν τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους παράδοσης (χορός, μουσική, παραδοσιακή κληρονομιά).

Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε:

  • Το Νυδρί. Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού με έντονη νυχτερινή ζωή και υπερσύγχρονη μαρίνα. Βρίσκεται απέναντι από τα Πριγκηπονήσια (Μαδουρή, Χελώνη, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη), ενώ από το λιμάνι του ξεκινούν φέρι-μποτ για το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Προσφέρεται για καταδύσεις (στην περιοχή λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα που προσφέρουν οργανωμένες εκδρομές), θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, κολύμπι στους καταρράκτες που χύνονται στο φαράγγι Δημοσάρι.
  • Τον Πόρο, το «μπαλκόνι» της νοτιοανατολικής Λευκάδας, με θέα στα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Κολυμπήστε στην πεντακάθαρη θάλασσα του Μικρού Γιαλού, όπου λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ.
  • Τη Βασιλική, με τα πολλά τρεχούμενα νερά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Συνδέεται με φέρι-μποτ με την πανέμορφη παραλία Πόρτο Κατσίκι, την παραλία Αγιοφύλλι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο όρμος της Βασιλικής είναι διεθνώς γνωστός για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και τους ανέμους του και πολύ δημοφιλής στους φανατικούς windsurfers και λάτρεις του αθλήματος. Εδώ, θα βρείτε επίσης, φάρμες ιππασίας που διοργανώνουν εκδρομές με άλογα στη φύση.
  • Το φάρο (σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Αθάνι) και τα ερείπια του ιερού του Απόλλωνα στον κάβο Δουκάτο (Λευκάτας ή Kάβος Κυράς). Η θαυμάσια αυτή τοποθεσία με τους απόκρημνους βράχους και τη μαγευτική θέα στη θάλασσα αναφέρεται και ως «Πήδημα της Σαπφούς», επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αυτοκτόνησε η λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας.
  • Το όμορφο παραθεριστικό χωριό του Αγίου Νικήτα.
  • Το ξακουστό ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά με τη πλατανοσκέπαστη πλατεία. Φημισμένα είναι τα παραδοσιακά «καρσάνικα» κεντήματα, μοναδικής κεντητικής τέχνης.
  • Μεγανήσι Καταπράσινο νησί το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Νυδρί. Οι τρεις οικισμοί του -Κατωμέρι, Βαθύ και Σπαρτοχώρι- διαθέτουν έντονο παραδοσιακό χρώμα. Επισκεφθείτε το σπήλαιο του Γιοβάνη και τη σπηλιά του Παπανικολή (πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα).

Είναι πραγματικά ο γύρος της Λευκάδας καταπληκτικός. Πιάνεις τον εαυτό σου να ξεκινάς να φας ψάρια στο λιμανάκι της Λυγιάς στην Λευκάδα έτσι για το τίποτε. Ας είναι λίγο πιο μακριά τώρα που ο δρόμος γίνεται. Δεν καταλαβαίνεις καμιά κούραση. Τρώς κουβεντιάζεις φεύγεις χωρίς να σε πειράζει η διαδρομή. Αγαπημένος προορισμός η Λευκάδα. Εγώ την έζησα στα μαθητικά μου χρόνια και την λατρεύω. Όλοι όμως έχουν αγάπη για αυτή.

Αφήνω για το τέλος την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας. Είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι. Μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα