18.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων – Ελληνικό και Πράμαντα ο «γάμος στις φλόγες» της τραγικής νύφης του Κομμένου Αλεξάνδρας

Διαβάστε επίσης

Με δύο πνευματικές εκδηλώσεις τιμά ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων τον ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο και το μαρτυρικό Κομμένο μέσω του βιβλίου του «γάμος στις φλόγες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «24 γράμματα». Το μυθιστόρημα «γάμος στις φλόγες» αφηγείται τον ματωμένο γάμο της τραγικής νύφης του μαρτυρικού Κομμένου Αλεξάνδρας, τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν οι στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις έκαψαν το Κομμένο. 

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 5 Αυγούστου και ώρα 8.00 το βράδυ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Την εκδήλωση διοργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο Όμιλος φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ).  

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, η φιλόλογος και συγγραφέας Νίκη Ζούκη και η κοινωνιολόγος και διευθύντρια του 3ου Λυκείου Άρτας Βαγγελιώ Μπρισένιου. Κείμενα του βιβλίο θα αποδώσουν η Αριάδνη Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος, και η Νίκη Γιανατσή, φιλόλογος. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Βασίλης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και τέως αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ)

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η μουσική κομπανία του Γιώργου Πατσούρα

Η παρουσίαση του βιβλίου περιλαμβάνεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 12ου Συμποσίου Γλυπτικής που διοργανώνουν στο Ελληνικό Ιωαννίνων από 1 έως 20 Αυγούστου ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και ο Όμιλος Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».  

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιείται Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 και ώρα 8.00 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο – αίθουσα εκδηλώσεων Πραμάντων, δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν

η Ευτυχία Τραγουδάρα – Σωτηροπούλου, φιλόλογος,  η Βαγγελιώ Μπρισένιου, κοινωνιολόγος, διευθύντρια 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας, και ο συγγραφέας. Θα συντονίζει η Ευτυχία Τραγουδάρα – Σωτηροπούλου και θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Συντελές και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πραμάντων και δημοτική σύμβουλος δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Παναγιώτα Μολώνη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με θέμα του το γάμο της Αλεξάνδρας μέσα από μαρτυρίες.  

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πραμαντιώτικο κέρασμα με τοπικά εδέσματα και ποτά. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα