11.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Και με τη βούλα του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης απορριμάτων Ηπείρου η διαχείριση της μονάδας περνάει στους Δήμους

Διαβάστε επίσης

Ν. Καλαντζής: είναι πλέον αρμοδιότητα των Δήμων.

Η λήψη απόφασης υποβολής αιτήματος για την υπεισέλευση του αναγκαστικού συνδέσμου διαχείρισης απορριμάτων Ηπείρου στο σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την 21-7-2017, ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου, Αειφορική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Εταιρία Ειδικού σκοπού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αποτέλεσμα πλέον και η διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας απορριμάτων στο Ελευθεροχώρι Ηπείρου, περνάει από την Περιφέρεια Ηπείρου στον φορέα και δη στους Δήμους της Ηπείρου.
Στην πολιτική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΦοΔΣΑ Ηπείρου κ. Νίκος Καλαντζής, κατά την σχετική του εισήγηση, ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη η τροπολογία στη Βουλή ανέδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα με την διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “Ουσιαστικά υπάρχει μια κυβερνητική παρέμβαση, εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, η οποία δίνει μια ξεκάθαρη εντολή: να αναλάβουν οι Δήμοι, μέσω του φορέα τη διαχείριση των απορριμάτων στην Ήπειρο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, πιστεύουμε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η Ελληνική νομοθεσία έχουν σκοπό να ενισχυθούν οι Φορείς σε όλη την Ελλάδα και να πάρουν παραπάνω αρμοδιότητες.
Γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια διαχειρίζεται τη σύμβαση σύμπραξης, υπήρχε και μια διαβεβαίωση ότι θα μας παραδοθεί το έργο, κάτι το οποίο ανατράπηκε στη συνέχεια, μόνο με απόφαση του Περιφερειάρχη. Η μονάδα αυτή είναι η καρδιά της διαχείρισης, είναι η βασική λειτουργία, γύρω από την οποία υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες, όπως είναι οι σταθμοί μεταφόρτωσης, οι μονάδες στερεών αποβλήτων, οι ΧΥΤΑ, οι μεταφορείς του υπολλείματος, όλα αυτά που μας απασχολούν τόσο καιρό.
Με ποιον τρόπο λοιπόν θα εμείς θα είχαμε τη διαχείριση της μονάδας. Μόνο δικαστικά καταγγέλοντας τη σύμβαση και ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και λύνει το γόρδιο δεσμό, χωρίς εντάσεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, που εφαρμόζουμε εμείς και με την επιθυμητή συνεργασία, που ενδεχομένως θέλουμε και όλοι θα έχουμε με τον Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, θυμάμαι και το δελτίο τύπου που εξέδοσε η ΠΕΔ, μετά την ψήφιση της τροπολογίας ότι είναι σύμφωνη ότι χωρίς εντάσεις οι Δήμοι θα αναλάβουν την διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι υποδομές κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς δεν υπήρχε η σύσταση του Φορέα, όλα τα μέλη του Δ.Σ. έχουν εκφράσει επανειλλημένως και τις ευχαριστίες και τα μπράβο προς την Περιφέρεια, ωστόσο, η ευθύνη της λειτουργίας αυτών των μονάδων, πέφτει στους ώμους των Δήμων της Ηπείρου, οι οποίοι είναι από το νόμο κατοχυρωμένη η αρμοδιότητά τους”.

Χ. Τσιρογιάννης: ιστορική απόφαση

Σύμφωνος με την εισήγηση ετέθη και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος μέσω τηλεδιάσκεψης – λόγω διακοπών-, ανέφερε, αφού ευχαρίστησε τη συμβολή της Περιφέρειας στο έργο, ότι σκοπός όλων των αυτοδιοικητών ήταν η μετάβαση των Δήμων στη νέα εποχή, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των Δήμων στην διαχείριση είναι αυτονόητη και χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση.

Ρ. Βαβέτση: κάποιοι πρέπει να απογαλακτιστούν

Θετική με την εισήγηση ήταν και η δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση,η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: “Συνάδελφοι εγώ ερχόμενη εδώ θεώρησα ότι θα ρθουμε σε μια σύσκεψη που πράγματα θεωρούνται αυτονόητα, τουλάχιστον σύμφωνα με την δικιά μου αντίληψη και από αυτά που προσέλαβα από τους συναδέλφους όλους τα τρία χρόνια που βρισκόμαστε εδώ. Ποια είναι αυτά; κάθε φορά που ετίθετο το θέμα της διαχείρισης, όλοι οι συνάδελφοι και μπορούμε να ανατρέξουμε ότι είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Έτσι λοιπόν σήμερα ειλικρινά, θεωρούσα αυτονόητα, κάποια πράγματα. Από κει και πέρα διαπιστώνω, μετα λύπης μου, ότι κάποιοι δεν θέλουν να απογαλακτιστούνε. Κανείς δεν έχει τίποτε με κανέναν, αλλά πάντοτε είναι καλύτερο να διαχειρίζεται αυτός που έχει άμεση επαφή με το οποιοδήποτε αντικείμενο πράγματα, να φύγει από τον μπαμπά και τη μαμά του και να κάνει μόνος του βήματα. Εγώ θα συμφωνήσω με όλα όσα είπατε κύριε πρόεδρε και φυσικά θα ψηφίσω ναι”.

Π. Μίγδος: Παρών, λόγω επιφυλάξεων…

Παρών ψήφισε ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, ο οποίος επιφυλάχθηκε λόγω ερωτηματικών στην διαδικασία. Ο κ. Μίγδος ανέφερε στην τοποθέτησή του:Θεωρητικά δεδομένο φαίνεται ότι τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να την πάρουν οι Δήμοι. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι δυο τρία στοιχεία τα οποία συγκράτησα, κατά κύριο λόγο συμφωνούμε στα περισσότερα με όλους.Αδυνατεί ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, να μεταφέρει σκουπίδια στα Γιάννινα, γιατί έχει διαλυμένα απορριματοφόρα. Άρα το να επωμιστεί βάρη, τα οποία πιθανόν μετέπειτα θα μετακυληθούν στον Δήμο είναι και άκομψο και γενικότερα το κράτος θα έπρεπε να επιληφθεί. Ένα στοιχείο μια παρατήρηση είναι αυτή. Δεύτερον, η συμβαση η οποία έχει υπογραφεί, το μόνο θετικό που έχει για το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη είναι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική, σε καμία περίπτωση δεν τον ακουμπάει το να πετύχει η ανακύκλωση για να μειώσει κόστος, γιατί είναι σε πάρα πολύ εμβρυακή κατάσταση, σχεδόν μηδενική, αλλά για να μην σας κουράζω θελω να πω δυο πράγματα: το ναι ή όχι είναι και άκομψο και προκλητικό, γιατί είναι δεδομένο ότι τα σκουπίδια θα έπρεπε να τα πάρουν οι Δήμοι. Γι’αυτό όταν ερχόμαστε εδώ, δημιουργείται ακόμη μια αντιπαράθεση μεταξύ αμφιλεγόμενων στρατοπέδων. Δεν έχω να κάνω με στρατόπεδα, φιλικές μου είναι και οι δύο πλευρές, ενώ εγώ ήμουν θετικός, θα είμαι παρών, θα συμφωνήσω με τον κύριο Τζαφέα , γιατί και τους πολίτες μου υπηρετώ με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και πολλά ερωτηματικά έχω μέσα από αυτήν την διαδικασία. Μη θέλοντας λοιπόν να δημιουργήσω μια ακόμη πρόκληση για αντιπαράθεση, θα δηλώσω για αντιπαράθεση.

Α. Καχριμάνης: Τι θα πουν στους πολίτες;

Ιδιαίτερη σημειολογία είχε και η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος ανέφερε: “Το Παρόν , το Λευκό και το έχει δικιο αλλά εγώ ψηφίζω αντίθετα με τα συμφέροντα των πολιτών δεν παράγει Αξίες και σωστα Αποτελέσματα . Δυστυχώς δεν περίμενα τόσοι να είναι κατώτεροι των Περιστάσεων. Ετσι είναι η Ζωη . Τι να κάνουμε . Εγώ μια κουβεντα ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 30 και τόσα αλλα . Αλλά να αποφασίζουν αυτοί που δεν σεβάστηκαν την δουλειά για το Εργοστάσιο καταστρατηγώντας τους ΧΥΤΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4200000 ευρώ και η Περιφερεια στο εργοστάσιο 2177000 και μιλάνε τόσες Ανακριβιες λες και είναι υπάλληλοι της Εταιρείας που διαχειριζεται το Εργοστάσιο. Και Τους Λυπαμαι και Λυπάμαι.Τι να πεις …. Εγώ έκανα και θα κάνω το καθήκον μου , Αυτοί; Τι θα πουν στους Πολίτες”;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα