19.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Πολιτική αλλαγή για να σταματήσει η καταστροφή

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Η κοινωνία πληρώνει ακριβά την αλαζονεία Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί  την πανδημική και την οικονομική κρίση. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στο 12,1%, σε επίπεδα του 1993. Μέσα σε έξι μήνες, ο ήδη υψηλός πληθωρισμός του Ιανουαρίου σχεδόν διπλασιάστηκε. Η Ελλάδα ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έχουμε 117,7% αύξηση στο φυσικό αέριο, 70,4% στο ρεύμα, 45,6% στα καύσιμα και διψήφιες αυξήσεις στα τρόφιμα. 

Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών και μια απροκάλυπτη και προκλητική στήριξη της αισχροκέρδειας και των καρτέλ. Την ίδια ώρα αποκαλύφτηκε η απάτη με τη δήθεν στήριξη της κοινωνίας με το power pass και τα δήθεν 600 ευρώ, αφού από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, 1,7 εκατ. μένουν τελείως εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης. Και τα υπόλοιπα, που έχουν πληρώσει ήδη υπέρογκα ποσά σε ρήτρα αναπροσαρμογής, θα πάρουν πίσω 30, 60 και 100 ευρώ. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της απάτης, η μεσοσταθμική ενίσχυση όσων εντάσσονται στο power pass είναι 17 ευρώ ανά μήνα. 

Η Νέα Δημοκρατία ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει τη μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν από την αρχή της κρίσης η επιδότηση της ακρίβειας, αφού επιδοτεί με κρατικά κονδύλια μια στρεβλή πραγματικότητα στην αγορά ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τρίτη χειρότερη για τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη, με μισθούς υποδιπλάσιους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να στηρίξει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη, αφού είναι πλήρως εξαρτημένος από τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Το αφήγημα της κυβέρνησης συγκρούεται με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Αδυνατεί να μιλήσει για το μέλλον και προσπαθεί να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα αδιέξοδα που άλλοι δημιούργησαν. 

Μιλάνε σήμερα αυτοί που το 2009 παρέδωσαν τη χώρα με έλλειμμα 15% και οδήγησαν την πατρίδα στον καταστροφικό κύκλο των μνημονίων. Αυτοί που άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία το 2014 και διέλυσαν την κοινωνική συνοχή. Αυτοί που κατάργησαν τη δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη. Αυτοί που κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας η ανεργία εκτινάχτηκε στο 28% και σε μια τετραετία τότε καταστράφηκε το 25% του εθνικού πλούτου. 

Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον την αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει ξανά. Ο ΣΥΡΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και την παρέδωσε με γεμάτα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και την κοινωνία όρθια. 

Γι’ αυτό και η συνεχώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αφόρητη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά και δυναμώνει το αίτημα για προοδευτική πολιτική αλλαγή για να σταματήσει η καταστροφή.

Οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Για να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση συνεργασίας Μητσοτάκη – συμφερόντων και να έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό. Και όσο γρηγορότερα φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο εφιάλτης για τους πολίτες.

Για να μην έρθει ένας χειμώνας βαθιάς κοινωνικής κρίσης, φτώχειας και ανασφάλειας, χρειαζόμαστε ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πραγματική στήριξη του εισοδήματος, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δίνει απαντήσεις στα σημερινά επίδικα και τις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας. Περιγράφει όμως με σαφήνεια και έναν διαφορετικό δρόμο για την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών που συγκρούονται με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Ο μόνος τρόπος για να γίνουν ξανά προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών είναι η ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις εκλογές και η πολιτική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει μια νέα αρχή  πάνω στα ερείπια που αφήνει πίσω του ο κ. Μητσοτάκης είναι η προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα