21.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

Λεωνίδας Τσιαντής: η αλήθεια για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό

Διαβάστε επίσης

Οφείλω να τοποθετηθώ στις αιχμές που κατά διαστήματα διατυπώνονται αλλά και για την απαξίωση, από συγκεκριμένους κύκλους, της προσπάθειας σωτηρίας που ξεκινήσαμε όταν ανέλαβα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας στις 5 Νοεμβρίου 2011 όπου κυριολεκτικά η επιχείρηση βρέθηκε ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.

Για να περιγράψω συνοπτικά την κατάσταση που είχα αναλάβει τότε στον Συνεταιρισμό : Το προσωπικό είχε να πληρωθεί 9 μήνες με τις οφειλές προς αυτούς να φτάνουν περίπου τα 2.300.000€. Οι πτηνοτρόφοι ήταν σε απελπισία μη γνωρίζοντας τι θα συμβεί και ενώ ήταν απλήρωτοι για τις εκτροφές τους. Οι επιταγές του συνεταιρισμού αξίας πολλών εκατομμυρίων σε προμηθευτές είχαν ήδη ξεκινήσει από τα μέσα καλοκαιριού 2011 να σφραγίζονται. είχαν χαθεί οι ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα οι οφειλές να ξεπερνούν τα 16.000.000€. Είχαν κοκκινίσει τα δάνεια της επιχείρησης ύψους 25.000.000€ περίπου καθώς πολλούς μήνες πριν είχαν χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενα και κυριολεκτικά δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο για την αγορά ούτε των βασικών πρώτων υλών για την λειτουργία. Θα αναφέρω λοιπόν τι ενέργειες έγιναν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν και αποχώρησα και από την θέση του Προέδρου :

– Εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργαζόμενους ύψους περίπου 1.750.000€ από τα συνολικά παλιά οφειλόμενα των 2.300.000€ ενώ η μισθοδοσία καταβάλλονταν κανονικά καθόλη την διάρκεια της θητείας μου συνολικού ποσού πάνω από 20.000.000€.

– Ρυθμίστηκαν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εξοφλήθηκαν σφραγισμένες επιταγές και ανοικτά υπόλοιπα του παρελθόντος σε προμηθευτές ύψους πάνω από 8.000.000€ .

– Πληρώθηκαν σχεδόν 3.000.000€ σε παλιές ασφαλιστικές εισφορές και περίπου 5.500.000€ σε τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου μου .

– Συμμετείχαμε σε εκθέσεις πανελλαδικά ώστε να δείξουμε ότι είμαστε παρών όταν η αγορά μας θεωρούσε κλειστούς με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες και καταναλωτές να μας επισκέπτονται και να μας δίνουν συγχαρητήρια για την ποιότητα των προϊόντων μας.

– Συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς όπου τα προϊόντα μας βραβεύθηκαν για την άριστη ποιότητα και γεύση τους! Ακόμα και σήμερα πολλές από τις διαφημιστικές προβολές του Συνεταιρισμού περιέχουν τις βραβεύσεις εκείνης της περιόδου !

– Βελτιώσαμε και υπογράψαμε στρατηγικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες της αγοράς όπως την ΑΒ Βασιλόπουλος. την METRO- My MARKET και τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ. Το δύσκολο σημείο εκείνης της περιόδου είχε να κάνει με την ρύθμιση των δανείων του Συνεταιρισμού . Να θυμίσω ότι ήταν η εποχή που η Αγροτική Τράπεζα έκλεισε η χώρα χρεωκόπησε και δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο ρύθμισης δανείων ειδικά για τα δάνεια που είχαν την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Τα δάνεια πήγαν στην PQH φορέα που ανέλαβε την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία ωστόσο ήταν ανένδοτη σε οποιαδήποτε ρύθμιση παρά την αναγνώριση από την μεριά τους για την προσπάθεια που κάναμε στον Συνεταιρισμό. Είχαμε δεκάδες επαφές και παρεμβάσεις σε ανώτατο Κυβερνητικό επίπεδο και γνωρίζω ότι αλλάξανε τρεις διοίκησης στην PQH μέχρι η νέα Διοίκηση του Συνεταιρισμού να καταφέρει να πετύχει συμφωνία ρύθμισης.

Επίσης κατά την διάρκεια της περιόδου τότε προέκυψαν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες όπως η επιβολή προστίμων από το ΙΚΑ (λόγω απώλειας των ρυθμίσεων στα μέσα τον 2011) αξίας 6.000.000€ αλλά και η επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το υποτιθέμενο καρτέλ στην πτηνοτροφία ύψους 1.200.000€.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρω ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχε και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να διαθέτει ο Συνεταιρισμός. Πρόκειται για το πτηνοσφαγείο του, μια τεράστια επένδυση αξίας πάνω από 15.000.000€ που ολοκληρώθηκε επί Προεδρίας Παύλου Μίχα το 2009. Δυστυχώς η συγκεκριμένη επένδυση συνδέθηκε με την ατυχή συγκυρία της Γρίπης των πτηνών αλλά και της κρίσης των ζωοτροφών που οδήγησε στις καταστάσεις που περιέγραψα στην αρχή. Οι προσπάθειες απαξίωσης έχουν και τα όρια τους ! Τα υπόλοιπα στις αίθουσες των Δικαστηρίων !

Λεωνίδας Τσιαντής

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα