16.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χέρι του πολίτη 

Διαβάστε επίσης

Του Γιώργου Στύλιου 

Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας Ν.Δ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 28 Ιουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού τέθηκε σε λειτουργία το Gov.gr Wallet. Ένα χρηστικό εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες να έχουν διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή στο κινητό τους τηλέφωνο την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής. Η νέα αυτή εφαρμογή υπογραμμίζει τη θέλησή μας να δημιουργήσουμε ένα Δημόσιο φιλικό προς τον πολίτη. Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο πολίτης αναδείχτηκε στο επίκεντρο της πολιτική μας. Σε μία περίοδο όπου η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε -και συνεχίζει να αποδεικνύει- την ικανότητα της να αφουγκράζεται την κοινωνία. Να στηρίζει τους πολίτες έμπρακτα και παράλληλα, με σχέδιο και σύνεση, να προχωρά στον ριζικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. 

Έργο πολύπλευρο και συλλογικό στο οποίο συμμετείχα, και συμμετέχω, από θέσεις ευθύνης. Αρχικά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με έργα που υλοποιούν το όραμα του πρωθυπουργού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κρατικού μηχανισμού, όπως την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου που έδωσε την δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους και από τις ενδιαφερόμενες επαγγελματικές ομάδες, τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, και την καθιέρωση αποκλειστικά ψηφιακών συνδιαλλαγών μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, μέσα από την διασύνδεση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ διευκολύναμε την απόκτηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη, μειώνοντας των όγκο των απαιτούμενων εγγράφων κατά 75.000, εκφράζοντας στην πράξη μια πολιτική στην υπηρεσία του πολίτη. Ταυτόχρονα, αποδείξαμε και την θέληση μας να εμπεδώσουμε μια κουλτούρα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στις συνδιαλλαγές του με το Δημόσιο.

Συνεπώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που υλοποιούμε τα τρία τελευταία χρόνια και που υπηρετώ, ξεπερνά τα όρια του απολιτικοποιημένου τεχνοκρατισμού, αποκτώντας βαθύ κοινωνικό πρόσημο. Λειτουργώντας ως βάση ενός ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, με επίκεντρο τον πολίτη. Μια στρατηγική και ιδεολογική μας επιλογή που στην πράξη μεταφράζεται σε στοχευμένες, ανθρωποκεντρικές κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές. Τα πρόσφατα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις που προκάλεσε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού με κοινωνικό πρόσημο. Το «Fuel Pass Ι» και «ΙΙ» και το «Power Pass» δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τόσο γρήγορα χωρίς τις διαλειτουργικότητες που μας επέτρεψαν να είμαστε δίπλα στους πολίτες στηρίζοντας τους άμεσα και στοχευμένα. 

Εν τέλει το Gov.gr Wallet είναι κάτι παραπάνω από ένα χρηστικό εργαλείο, είναι το σύμβολο της μετάβασης της χώρας μας στην νέα εποχή. Αφού ψηφιοποιώντας τα βασικά έγγραφα του πολίτη, τα καθιστά διαβατήριο για μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη Ελλάδα, που απελευθερωμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα