10.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

Παρουσίαση του βιβλίου “ΑΡΤΙΝΟ ΛΑΪΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ” από το Πολιτιστικό Σύλλογο “Παναγία Μπρυώνη”

Διαβάστε επίσης

Το βιβλίο του χοροδιδάσκαλου, συγγραφέα, ερευνητή και λαογράφου λαογράφου Γεώργιου Κομζιά, το ” Αρτινό Λαϊκό Χοροστάσι “, παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας & Νεοχωρακίου «Η Παναγία Μπρυώνη» στην πλατεία της Αμφιθέας την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.
Υπό την απειλή της βροχής περίπου 100 άτομα, από την Αμφιθέα και το Νεοχωράκι, αλλά και την Άρτα, εκπρόσωποι φορέων και άλλων πολιτιστικών συλλόγων, παρευρέθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου πολιτιστικού Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Κασελούρης, αναφέρθηκε στον κύκλο των δραστηριοτήτων που ξεκίνησε ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια, με την ονομασία Μπρυώνια 2022 και των οποίων η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Κομζιά, ήταν η πρώτη εκδήλωση. Στην συνέχεια η συντονίστρια χορευτικού κ. Αλίκη Γεροκώτση, αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου και τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων της περιοχής, με το χορευτικό τους.
Ακολούθως τον λόγο πήρε η Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την Αυτοδιοίκηση να υποστηριχθούν οι τοπικοί Σύλλογοι που παράγουν πολιτισμό, με την εθελοντική προσφορά των κατοίκων της περιοχής και υπογράμμισε ότι στις δύσκολες αυτές οικονομικές περιόδους, ο Δήμος προσπαθεί να αναδείξει την σημασία του πολιτισμού.

Στην κυρίως παρουσίαση ο φιλόλογος και διδάκτορας ιστορίας και συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Κωσταβασίλης, αναφέρθηκε στο βιβλίο του Γιώργου Κομζιά, στην δομή του, το περιεχόμενό του, αλλά και στην μεγάλη σημασία σήμερα, που ο τρόπος επικοινωνίας αλλάζει και χάνεται η προφορική παράδοση, να μπορεί να καταγράφεται ο πατροπαράδοτος πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα.
Για τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο αυτό, αναφέρθηκε ο συγγραφέας, κ. Γιώργος Κομζιάς δίνοντας έμφαση στην μεγάλη αγάπη για τον χορό καταρχάς και στην διαπίστωση ότι άρχισε να διαπιστώνει μια τάση αλλοίωσης των εθίμων, που ο ίδιος είχε γνωρίσει από τις παλιότερες γενιές. Αισθάνθηκε λοιπόν την ανάγκη, να καταγράψει, προκειμένου να διασώσει όσα ο ίδιος γνώριζε και να δώσει την δυνατότητα να υπάρχει μια κιβωτός γνώσης για τις επόμενες γενιές.

Σε ερώτηση του συντονιστή της εκδήλωσης κ. Γιάννη Καϊντάση, αναφορικά με το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε την δυναμική της Σχολής, αλλά παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι πάντοτε είχαν μαζί του μια γέφυρα επικοινωνίας και είχαν θέσει το Τμήμα στην διάθεσή του συγγραφέα για όποια βοήθεια επιθυμούσε.
Η πολύ καλή εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση χορών από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφιθέας & Νεοχωρακίου «Η Παναγία Μπρυώνη».

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα