19.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ  «ΣΕΛΤΣΟ 2022»  

Διαβάστε επίσης

   

Την Τρίτη  23-8-2022  στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου- Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2022» που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. 

          Η τελετή Μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει  το Μοναστήρι στα 9μερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες1250  Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν εκεί…..  .  

Στον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, την 20-8-2022 στον οικισμό Μηλέας-Γρέβιας Πηγών πραγματοποιήθηκε Ιατρική ενημερωτική Ημερίδα για τον COVID-19  με συντονιστή τον Ιατρό καρδιολόγο και συγχωριανό μας Βασίλη .Κοίλια με τη συμμετοχή Ιατρών του Γ. Ν. ΑΡΤΑΣ 

    Στις 21Αυγούστου στην Πλατεία Προέδρου Β. Καπερώνη  στις Πηγές Άρτας δόθηκε θεατρική Παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων  με τον ΄΄Τίτλο Μάθημα  Ιστορίας΄΄. Μία ανατρεπτική προσέγγιση ιστορικών γεγονότων που εντυπωσίασε τους θεατές. Την παραμονή 22Αυγούστου  με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού  νέων και  παιδιών  του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία.  Ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές  

      Στις 23 Αυγούστου 2022 το πρωί, στον Ιερό  χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε ο Επίσημος εορτασμός και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών με την συμμετοχή επισήμων εκπροσώπων Θρησκευτικών  Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών  και προσκυνητών. Την  όλη  εκδήλωση κάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ART TV 

       Παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας κ.Γεώργιος Στύλιος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση,  ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας εκπρόσωπος του  Ελληνικού Κοινοβουλίου , ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης . Ψαθάς, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, Ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ  Αντιστράτηγος Γιώργιος Γιάννινας  ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής  Άρτας Ταξίαρχος Γεωργιος Βασιλείου, ο Διοικητής του Α.Τ Γ.Καραισκάκη Α/Α Κώστας Κατσιούλης, ο Διοικητής Υπηρεσιών Π.Υ  Ν.Άρτας κ. Σωτήριος  Νάκας , Αντιπροσωπεία Ενόπλων δυνάμεων ο τ.δήμαρχος Ν.Σκουφά και πολιτευτής   κ.Στάθης Γιαννούλης,  το στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο συμπατριώτης μας κ.Αντώνης Κοσσυβάκης,  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ.Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αρτας κ. Νικος Σπύρου  ο πρώην  δήμαρχος Τετραφυλίας κ.Μιχάλης Γκούζιας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Γ. Καραισκάκη κ.Νίκος Μίγδος, ο Γενικός  αντιδήμαρχος του δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Αντώνης Τσαούσης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Τετραφυλίας κ.Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νος Καρακώστας, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Αιμίλιος Αντωνάκης   κ.Παναγιώτης Καλαμπόκης, κ.Διογενης Δήμος,   κ.Γεώργιος Κουρτέσας κ. Βασιλειος Χήτας κ.Χρήστος Τζουμανικας, ο Προεδρος της Πανηπειρωτικής κ.Μακης Κιάμος με τα μέλη του Δ.Σ  Αντιπρόεδρό   κ. Μαρίκα Γκόνη και  έφορο δημοσίων Σχέσεων κ. Αντώνη Κοντό.κ. Αριστείδης Λαυρέντζος εκπρόσωπος Ακαδημαικής Κοινότητας, η Πρόεδρος του Συλόγου Γυναικών ΄΄ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ κ. Λίτσα Καλοχέρη και ο Προεδρος της Οργανωτικής Επιτροπης για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου Αργιθεάτης Μενέλαος Παπαδημητρίου -Παρέστησαν επίσης   εκπρόσωποι φορέων, ΟΤΑ Πρόεδροι Κοινοτήτων Δ.Ε Τετραφυλίας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, πλήθος συγχωριανών μας και ευλαβών προσκυνητών. Τους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν. 

     Ξεχωριστή τιμή  εφέτος η παρουσία του συγχωριανού μας  Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ -Αντιστρατήγου Γιώργου Γιάννινα ως απλού προσκυνητή  που από μικρό παιδί έζησε  και μεγάλωσε  στο Σέλτσο. Η  σεμνότητά του, απλότητά του και η οικειότητά του έγινε αντιληπτή από όλους.  

     Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας έγινε  ο αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων όπου διαβάστηκε συγκινητικό μήνυμα της Προέδρου του ΄΄Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών  Ναυπάκτου΄΄ κ. Μαρίας Σαγώνα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και του τελετουργικού  είχε ο κ. Γεώργιος Κουρτέσας Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου-Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών. 

    Το Καλωσόρισμα έγινε από τον  δήμαρχο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδο.   Ακολούθησε χαιρετισμός  του Υφυπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- βουλευτή Άρτας  κ.  Γιώργου Στύλιου. Μεταξύ των άλλων  αναφέρθηκε στην έκδοση του Π.Δ για τις Γιορτές του Σέλτσου στις 23 Αυγούστου  ως επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επισημαίνοντας   και την προσωπική  συμβολή του  για να καθιερωθεί. Χαιρετισμό  απεύθυνε  και ο  βουλευτής του    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας

      Επίσης  του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη από τον οποίο  στο σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων για τα έργα στο Σέλτσο και την περιοχή μας, ακούσαμε για μια ακόμη φορά  την  κάθετη και κατηγορηματικά την αντίθεση του στο σχεδιαζόμενο  Φαραωνικών διαστάσεων Φράγμα ΑΥΛΑΚΙΟΥ και την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα φράγματος ΣΥΚΙΑΣ. Με ικανοποίηση και  εν μέσω χειροκροτημάτων των παρισταμένων ακούσαμε  και την πρόθεσή του να  προχωρήσει  την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.  

      Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας κ.Χρήστου Καπερώνη ο οποίος καλωσόρισε ιδιαίτερα με θερμά λόγια τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και συγχωριανό μας  Αντιστράτηγο Γιώργιο K. Γιάννινα, αναφερόμενος στην διαδρομή του από τις Πηγές Άρτας, από τα Αγια χώματα του Σέλτσου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε,μεχρι τις ανώτατες βαθμίδες της  Ελληνικής Αστυνομίας και στην τιμητική του παρουσία στο Σέλτσο. Μία λαμπρή διαδρομή. Επίσης  τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες όλων των φορέων και προσώπων  για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μοναδικού  Θρησκευτικού και Ιστορικού μνημείου. Η πρόσφατη  έκδοση  Προεδρικού διατάγματος με τεκμηριωμένη  πρόταση της Αδελφότητας Πηγιωτών   στο Υπουργείο Εσωτερικών σε υποστήριξη σχετικής  απόφασης του ήμου Γ. Καραϊσκάκη, για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως  Επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών, άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο. Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη  θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι ,την Αραπίτσα της Νάουσας.            Χαιρετισμό επίσης έκανε και ο Προέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμος,  ενώ  η  καθιερωμένη ανάγνωση   ΄΄ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ  ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ΄΄του πολέμαρχου Λ. Κουτσονίκα (ήταν 4 ετών στο Σέλτσο τον Απρίλιο του  1804)   έγινε από την Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Μαρίκα Γκόνη και  συγκίνησε όλους  τους παρισταμένους..  

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ένας  νέος, συγχωριανός μας, απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσ/κης με μεταπτυχιακές σπουδές, ο Παναγιώτης Ν. Ζήσης.  Με μια εξαιρετική μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία-τομή έκανε μεγάλη αίσθηση εισπράττοντας πολλαπλά συγχαρητήρια. Μια πετυχημένη και για πρώτη φορά, εναλλαγή κεντρικού  ομιλητή της εκδήλωση που σχολιάστηκε θετικά από όλους. Αυτό δείχνει ότι η ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των νέων στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα είναι μονόδρομος για την διατήρηση της Συλλογικής Ιστορικής μνήμης μας και την προκοπή του τόπου μας..  

     Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές. Κατ αρχάς τους συνδιοργανωτές-χορηγούς των εκδηλώσεων ΄ΣΕΛΤΣΟ 2022΄΄ ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τον Δήμο Γ.Καραισκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, καθώς και τις Αστυνομικές Αρχές και   προσωπικό του ΕΚΑΒ για την λήψη μέτρων σε όλες τις εκδηλώσεις και τον τηλεοπτικό σταθμό ART TV ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ Α.Ε για την κάλυψη των εκδηλώσεων και τα  τηλεοπτικά αφιερώματα στο πλαίσιο  του εορτασμού της μνήμης των Σουλιωτών.  

     Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την συνεργασία στη διοργάνωση των εκδηλώσεων με τον δήμο Γ. Καραισκάκη και τους υπαλλήλους του,  παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε προσωπικό και μέσα.Ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχοκ. Νίκο Κουφούλη τον δημοτικό σύμβουλο κ.Αιμίλιο Αντωνάκη ,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νο Καρακώστα , Επίσης τον  κ.Γιώργο Κουρτέσα και τον  συγχωριανό μας κ.Γιώργο Οικονόμου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων, τα μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας, τους αφανείς συγχωριανούς μας, την νεολαία και τα παιδιά του χωριού, για την εθελοντική προσφορά στις εκδηλώσεις .Μία  συνεχή προσφορά και στήριξη  που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας με τον τρόπο του ώστε  να  γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές ακόμη ποιο πολύ σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου και τη περιοχής μας γενικότερα. 

   Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη χρονιά,. οι εκδηλώσεις αυτές θα αναβαθμιστούν μετά και την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως επίσημης Εορτής του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο για τον δήμο Γ.Καραισκάκη. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα  καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου όπως προβλέπεται από το Προεδρικό διάταγμα.39/2022ΦΕΚ 104/Α/27-5-2022 που υπογράφτηκε πρόσφατα  από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποφασιστική ήταν   η συμβολή της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας στην καθιέρωσή της, μετά την  καθιέρωση  της Τ.Κ.Πηγών ως Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη το 2010 με τον ΄΄ Καλλικράτη ΄΄.Δύο μοναδικές τιμητικές προσφορές της Αδελφότητας   στο χωριό μας, για τις οποίες αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού αποτελεί την    δικαίωση των προσπαθειών και επιτυχία των  στόχων του Συλλόγου μας , διαχρονικά.-

                         ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 

  Το βίντεο των εκδηλώσεων  ΄΄ΣΕΛΤΣΟ 2022΄΄  του ART TV

  

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα