19.8 C
Arta
16 Μαΐου 2024

Σοβαρά τα προβλήματα στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

                                                           Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Θα θυμούνται οι αναγνώστες που παρακολουθούν τα γραφόμενά μου, ότι έχω σχολιάσει επανειλημμένα τα κακώς κείμενα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και κυρίως τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Τα τελευταία 3 χρόνια με σχετικά άρθρα επιχειρούσα να αναδείξω τα μεγάλα ελλείμματα στη λειτουργία της επιχείρησης και να «σημάνω συναγερμό», καθώς προέβλεπα αβέβαιο το μέλλον της.

Και όλα αυτά σε μια συγκυρία που η Κυβέρνηση, με  πρόσχημα την «εξάλειψη των χρόνιων παθογενειών» και  προκάλυμμα «τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος», είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνενώσεων, καταργήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΥΑ. 

Στο τελευταίο μου άρθρο με τίτλο: «Η ΔΕΥΑ, ο μεγάλος ασθενής του Δήμου», τόνιζα με έμφαση ότι “αν δεν υπάρξουν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις, τότε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της επιχείρησης παραμένουν ανοιχτά, καθώς από πολύ καιρό λειτουργεί οριακά, χάρη μόνο στην εμπειρία και το φιλότιμο των εργαζομένων…”.

Στα ίδια κείμενά μου, αναγνώριζα ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα κληρονομήθηκαν. 

Ανέφερα μεταξύ των άλλων:

– Την αδικαιολόγητη αναβολή στη χωρική επέκταση της ΔΕΥΑ, με τις  όποιες συνέπειες αυτή η εκκρεμότητα δημιουργούσε.

– Τη σοβαρή έλλειψη επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, που είχε επιπτώσεις ιδίως στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ), που παρέμενε «ακέφαλη».

-Το γεγονός ότι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, λόγω της παλαιότητας και κάποιων αστοχιών, εμφάνιζαν συχνές βλάβες και διακοπές στην υδροδότηση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες .. 

 -Τη διαπιστωμένη η αδυναμία της επιχείρησης να διαχειριστεί τα δύο νέα έργα αποχέτευσης και βιολογικού, του Λούρου και της παραλιακής ζώνης, για τα οποία δεν είχε καμιά συμμετοχή κατά τη φάση μελέτης και κατασκευής τους, κλπ.

Κατέληγα τότε στην προειδοποίηση ότι  “ αν οι αρμόδιοι επιθυμούν η επιχείρηση να μη παραχωρήσει μέρος των δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες, οφείλουν ΑΜΕΣΑ να επεξεργαστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  οι παραπάνω σοβαρές  δυσλειτουργίες και παθογένειες ”.

Και όμως, αντί αυτές οι επισημάνσεις και οι προτάσεις που τις συνόδευαν, να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν τους υπευθύνους, αυτοί συνέχισαν να λειτουργούν …“σαν να μη συμβαίνει τίποτε“.

Αποτέλεσμα σήμερατρία ολόκληρα χρόνια από όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, η ΔΕΥΑ Πρέβεζας όχι μόνο παραμένει “ασθενής”, αλλά λόγω και της ενεργειακής κρίσης, που εκτινάσσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, κινδυνεύει να οδηγηθεί ….”στην εντατική”.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδίου και της αδυναμίας ή της άρνησης σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα. 

Όλα όσα τότε επισημαίναμε και για τα οποία “κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου” πολύ έγκαιρα, σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται!!!!

Και βεβαίως τις συνέπειες αυτής της κατάστασης θα κληθούν σύντομα οι δημότες ….να “ πληρώσουν το μάρμαρο”.

Μόνη τους έγνοια, 3 χρόνια τώρα, δεν ήταν οι κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά οι ρουσφετολογικές προσλήψεις ημετέρων, που με πρόσχημα την πανδημία, έγιναν με πλήρη αδιαφάνεια.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, στο μέσον της τουριστικής περιόδου, χωρίς καμιά συναίσθηση των ευθυνών τους, να δηλώνουν δημόσια ότι “η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού είναι για χρόνια παρατημένη και δε λειτουργεί στο επίπεδο που πρέπει…”, χωρίς παράλληλα να απολογούνται,  γιατί 3 χρόνια δεν έκαναν αυτά που έπρεπε για να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Μέλη στο ΔΣ της ΔΕΥΑ, άλλοι δημόσια και άλλοι “of the record”, αλλά και ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων,  αφήνουν πολλά υπονοούμενα και καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες στη λήψη των αποφάσεων, για “βιομηχανία αναθέσεων” σε συγκεκριμένους εργολάβους, με προκλητικές μάλιστα εκπτώσεις 1- 2%,  για κατατμήσεις σε έργα και μισθώσεις μηχανημάτων κοκ. 

Και βέβαια αυτό που έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και έχει δημιουργήσει αναστάτωση και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης, είναι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε πρόσφατα στην αντικατάσταση στελεχών της και ιδιαίτερα η προκλητική διαδικασία στην αντικατάσταση του Γενικού Διευθυντή. 

Και μπορεί “οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ” να γνωρίζουμε ότι όλες αυτές οι προκλητικές μεθοδεύσεις είχαν ως ενορχηστρωτή τον ίδιο το Δήμαρχο, όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών και όσα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ, υιοθέτησαν  αυτές τις πρακτικές και με τις αποφάσεις και την ψήφο τους τις νομιμοποίησαν.

Για το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Πρέβεζας, που πριν κάποια χρόνια αποτελούσε πρότυπο χρηστής διοίκησης, διαχείρισης και λειτουργίας, ενώ σήμερα  οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση και την αποδυνάμωση, με σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της να παραχωρείται ήδη στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες..

Οι ευθύνες αυτές έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα κι ας μη προσπαθούν κάποιοι εκ των υστέρων να τις αποποιηθούν. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα