16.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

X. ΓΚΟΚΑΣ: Αναγνώριση και ένταξη του Κέντρου Υγείας Αγνάντων στην κατάλληλη Ζώνη

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την άμεση ανάγκη ένταξης του Κέντρου Υγείας Αγνάντων σε Ζώνη, σύμφωνα και με σχετική επιστολή της επιστημονικά υπεύθυνης της συγκεκριμένης Μονάδας Υγείας.

Ειδικότερα, ο κ. Γκόκας, αναφέρει ότι από τις 11 Ιανουαρίου 1989, οπότε και συστάθηκε το Κ.Υ., αυτό δεν έχει ακόμα ενταχθεί στην κατάλληλη Ζώνη, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα ορισμού και ένταξης σε Ζώνες των Κ.Υ., είχε προηγηθεί. Η ολιγωρία όμως αυτή των τόσων ετών προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ. Αγνάντων, με κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Κ.Υ. Βουργαρελίου, το οποίο γεωγραφικά ανήκει στον ίδιο Δήμο, Κεντρικών Τζουμέρκων, είναι ενταγμένο στη Ζώνη Α και χαρακτηρίζεται ως άγονο και σε προβληματική περιοχή, λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου και του έντονου γεωμορφολογικού ανάγλυφου του, ενώ της Άρτας και της Άνω Καλεντίνης είναι ενταγμένα στη Ζώνη Β.

Επιπλέον αναφέρει ότι το γειτονικό Κ.Υ. Πραμάντων, του όμορου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, προσφάτως εντάχθηκε στη Ζώνη Α, ενώ το Κ.Υ. Αγνάντων βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση αναμονής.

Τέλος ο κ. Γκόκας καλεί τον κ. Υπουργό να λάβει υπόψη του το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα και να δώσει άμεσα λύση, καθώς το Κ.Υ. Αγνάντων έχει αντίστοιχα μορφολογικά στοιχεία με το Κ.Υ. Βουργαρελίου και επίσης δύσκολο οδικό δίκτυο και γεωμορφολογικό ανάγλυφο, και επομένως πρέπει να ενταχθεί στην αντίστοιχη με αυτό Ζώνη.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

Θέμα: «Αναγνώριση και ένταξη του Κέντρου Υγείας Αγνάντων στην κατάλληλη Ζώνη»

        Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω την υπ’ αριθμ. 639/01-09-2022 επιστολή του Κέντρου Υγείας Αγνάντων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, σχετικά με την άμεση ανάγκη ένταξής του σε Ζώνη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Κ.Υ. Αγνάντων συστάθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1989, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα ορισμού και ένταξης σε Ζώνες των Κ.Υ., καθώς αυτό είχε προηγηθεί της σύστασης. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, δημιουργώντας κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού και προβλήματα στην λειτουργία του με σοβαρό αντίκτυπο στην ιατρική περίθαλψη των κατοίκων.

Τα όμορα Κέντρα Υγείας είναι ήδη χαρακτηρισμένα, όπως αυτό του Βουργαρελίου, το οποίο γεωγραφικά ανήκει επίσης στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και το οποίο είναι ενταγμένο στη Ζώνη Α και χαρακτηρίζεται ως άγονο και σε προβληματική περιοχή, λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου και του έντονου γεωμορφολογικού ανάγλυφου του, ενώ της Άρτας και της Άνω Καλεντίνης είναι ενταγμένα στη Ζώνη Β.

Πρόσφατα δε, καθορίστηκε η κατηγορία της περιοχής για το γειτονικό Κ.Υ. Πραμάντων, του όμορου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Ζώνη Α).

Το Κ.Υ. Αγνάντων έχει αντίστοιχα μορφολογικά στοιχεία με το Κ.Υ. Βουργαρελίου (Ζώνη Α) και επίσης δύσκολο οδικό δίκτυο και γεωμορφολογικό ανάγλυφο.

Παρακαλείσθε, κ. Υπουργέ, να λάβετε υπόψη το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα για το Κ.Υ. Αγνάντων και να δώσετε άμεσα λύση στο θέμα με την ένταξή του στην κατάλληλη Ζώνη, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα