25.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Οι υποκλοπές αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό

Διαβάστε επίσης

                                                    Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

«Απαίτηση των πολιτών  να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης »

Η φράση που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, ήταν αυτή που “έγραψε”.

  «Πιάστηκες με τον κοριό στο αυτί», είπε ο κ. Τσίπρας, παραφράζοντας το γνωστό “πιάστηκες με τη γίδα στην πλάτη”,  κατηγορώντας ευθέως τον Πρωθυπουργό για άμεση εμπλοκή στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Και θεωρώ ότι αυτή η φράση ήταν “όλα τα λεφτά” της συζήτησης, καθώς συμπύκνωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό την άποψη συνολικά της αντιπολίτευσης για τις ευθύνες και την εμπλοκή του Πρωθυπουργού.

Μιας Κοινοβουλευτικής συζήτησης που ήταν από τις λίγες φορές που ένας Πρωθυπουργός βρέθηκε σε πολύ δυσχερή θέση.

Ήταν απολογητικός, γιατί ήταν ένοχος και φαινόταν ξεκάθαρα ότι  είχε την φωλιά του λερωμένη. 

Γι’ αυτό και όλες οι προσπάθειες αντιπερισπασμού, με την αναζήτηση συμψηφισμών και την απειλή πως επιχειρείται αποσταθεροποίηση της χώρας από ξένα κέντρα,  έπεσαν στο κενό.

Δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του κόμματός του. 

Αν την αποκλειστική ευθύνη της ΕΥΠ  είχε κάποιος Υπουργός, σίγουρα θα είχε παραιτηθεί από την πρώτη μέρα και οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική του δικαιοδοσία, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε χωρίς διαφανή διαδικασία να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων,  άτομο που δεν συγκέντρωνε ούτε καν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο στοιχειώδη τυπικά προσόντα και ο οποίος μάλιστα στην αρχή της υπόθεσης επιχείρησε να παραπλανήσει συνειδητά τη Βουλή.

Το ότι τον απέπεμψε, κατόπιν μάλιστα εορτής, μαζί με τον ανιψιό του, κ. Δημητριάδη, καθώς “θεώρησε απολύτως εσφαλμένη την παρακολούθηση”,  δεν μετριάζουν τις ευθύνες του .

Και επιτέλους, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: 

Ή υπήρχε σοβαρός λόγος εθνικής ασφάλειας, δηλαδή ο Ευρωβουλευτής και μετέπειτα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν “πράκτορας” και άρα ήταν νόμιμη η παρακολούθηση του και όχι λάθος, που θα το απέτρεπε ο Πρωθυπουργός αν το γνώριζε.

Ή δεν υπήρχε εξαρχής κανένας ουσιαστικός λόγος, η παρακολούθηση ήταν εξαρχής παράνομη, υπέκρυπτε σκοπιμότητες και στόχευε στον πολιτικό εκβιασμό, όπως ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίζεται.

Όλα τ’ άλλα που λέγονται και γράφονται είναι “προφάσεις εν αμαρτίες”…

Οφείλει λοιπόν η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα, ενημερώνοντας δημόσια, για ποιο λόγο παρακολουθείτο  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάτι που και ο ίδιος μετ’ επιτάσεως ζητάει.

Στην εμμονή των Κυβερνητικών παραγόντων, ότι δεν μπορεί να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις, διότι δεν το επιτρέπει το απόρρητο της ΕΥΠ, απάντησε με τρόπο αφοπλιστικό και για “τους δικούς του ασφαλώς λόγους” ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι:

  • Σε τέτοιους είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως.
  • Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα,
  • Η επίλυση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις.

 Το μαρτυρούν άλλωστε 3 σημαντικά ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, καθώς:

  • To 61% πιστεύει ότι η παρακολούθηση ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού.
  • Το 29% δηλώνει ότι  η υπόθεση των υποκλοπών, θα επηρεάσει την ψήφο του, στις επόμενες εκλογές
  • Το 15 % των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «ναι και μάλλον ναι», σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους, με βάση την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης!

Το τελευταίο στοιχείο είναι εξόχως σημαντικό, καθώς ακόμη και ο ένας στους τρεις από αυτούς που δηλώνει ότι το σκέφτεται αν το πράξει, οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα θα ανατραπούν!

Γι’ αυτό, αντί ο Πρωθυπουργός να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, θα ήταν φρονιμότερο να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ  για άρση του πολιτικού απορρήτου στην παρακολούθηση του Προέδρου του, για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα