17.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στον Πρωθυπουργό για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαβάστε επίσης

του Γαβριήλ Λεπενιώτη

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται την τελευταίες ημέρες για την οριστική διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ας δούμε την εξέλιξη της.

Με την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας κυρού Κοσμά τον Ιανουάριο του 2022 η Ιερά Σύνοδος τον Φεβρουάριο ε.ε., έβγαλε σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί μακαριστού  Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου για την διχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απο Φορείς, Συλλόγους της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου το θέμα τότε πάγωσε οριστικά με την εκλογή τότε ως Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά Παπαχρήστου.

Μετά την κοίμηση του μακαριστού Κοσμά, μετά απο συνεχείς παρεμβάσεις του Δήμου Αγρινίου ζήτησε επίμονα να ιδρυθεί Ιερά Μητρόπολη με έδρα την πόλη του Αγρινίου σε αντίθεση με τον Δήμο της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου που αντιδρούσε για ιστορικούς λόγους μαζί με Φορείς και Συλλόγους.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του Τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας  απο τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου  κ. Ιερόθεο στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη στα Μ.Μ.Ε ανέφερε ότι δεν είναι στην δικαιοδοσία του να ασχοληθεί με το θέμα της διχοτόμησης , παράλληλα όμως είχε εγκρίνει και αποστείλει έγγραφο στην Ιερά Σύνοδο παραχώρησης μέρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου , τον Άγιο Βλάσιο, με αντάλλαγμα το Θέρμο να περιέλθει  στην Ι.Μ. Ναυπάκτου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έγινε αποδέκτης παραπόνων για να μην εγκρίνει με το Υπουργείο Παιδείας την διχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας, παρά μόνο εαν έχει την συγκατάθεση των τριών Κυβερνητικών Βουλευτών κ.κ. Σπήλιου Λιβανού, Μάριου Σαλμά και Κων/νου Καραγκούνη.

Για ένα αρκετό διάστημα το θέμα είχε αποσιωπηθεί ώσπου επίσημα πλέον οι Βουλευτές κ.κ. Σπήλιος Λιβανός και Μάριος Σαλμάς με δηλώσεις τους ήταν σύμφωνοι να διχοτομηθεί η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Βουλευτής Κων/νος Καραγκούνης μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας δεν δήλωνε επίσημα τις προθέσεις του, ώσπου στο προσωπικό Ησυχαστήριο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στην Ζάλτσα Βοιωτίας που βρέθηκε σε Κουρά Μοναχού φαίνεται ότι κάμφθηκε και συνηγόρησε να προχωρήσει η διχοτόμηση της Ι.Μ Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στο γραφείο του Πρωθυπουργού ζητά την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αναμένεται η απόφαση του Πρωθυπουργού με την επιστροφή του απο την Αμερική, να εγκρίνει με το Υπουργείο Παιδείας με  ψήφιση τροπολογίας  την διχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας ώστε στην προσεχή σύγκλιση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκλεγούν οι νέοι Μητροπολίτες των χηρευουσών Μητροπόλεων : Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, Δράμας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας (πιθανόν) ως Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βονίτσης με έδρα το Μεσολόγγι, Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου με έδρα το Αγρίνιο. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα