13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΡΤΑΣ:ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ 2022

Διαβάστε επίσης

    Η 26η Σεπτεμβρίου είναι γιορτή της γλωσσικής πολυμορφίας στην Ευρώπη. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), είκοσι ένα χρόνια πριν. Είναι η ημέρα που το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) συνδέονται με σχολεία, πανεπιστήμια, φορείς,  γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και όχι μόνο, με διάφορες λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές δράσεις κατάλληλες για κάθε ηλικία.

    Αυτό το ποικίλο μωσαϊκό γλωσσών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα πρέπει να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.

    Οι γλώσσες χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή ενώ διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Και ασφαλώς εξοστρακίζουν την ξενοφοβία.

    Ο αριθμός των γλωσσών που ομιλούνται στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατακόρυφα κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών των τελευταίων χρόνων. Μιλώντας για γλώσσες στην Ευρώπη εννοούμε όχι μόνο τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών της ηπείρου και τις γλώσσες των μεταναστών που φιλοξενούνται σε αυτά αλλά και τις διαλέκτους που απαντώνται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές των χωρών. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για γλώσσες που μιλά μια χούφτα ανθρώπων, οι γλώσσες όμως αυτές είναι πολύτιμες αν και ένα άρτιο κείμενο γραμμένο σε διάλεκτο δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για ένα βραβείο λογοτεχνίας στην Ευρώπη.

    Ειδικότερα οι δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της γλωσσικής εκπαίδευσης, αποσκοπούν στην κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των σαράντα έξι (46) κρατών-μελών του, με την προώθηση της ποιοτικής διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, των θετικών συμπεριφορών, την εκπαιδευτική επιτυχία με κύριο στόχο την εδραίωση της δημοκρατίας και την εμπέδωση της ειρήνης. Στον καιρό δε της υγειονομικής κρίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών ενίσχυσε διαδικτυακά τις γνώσεις των εκπαιδευτικών ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν διαδικτυακές ακαδημαϊκές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους μαθητές τους. 

    Σε τοπικό επίπεδο ενημερώνουμε ότι στα 27 Κέντρα Ξένων Γλωσσών των μελών μας διδάσκονται σε άριστο βαθμό με άριστη μεθοδολογία και χρήση των νέων τεχνολογιών οι παρακάτω γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά & Ισπανικά. Λειτουργούν τμήματα για παιδιά και ενήλικες ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν με τον διδάσκοντα ατομικά προγράμματα σπουδών για κάλυψη των αναγκών τους όσον αφορά τη γλωσσομάθεια. 

    Εν όψει του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και στο πλαίσιο των δράσεων για την πολυγλωσσία, ο Σύλλογος μας οργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής European Day T- shirt Contest με θέμα ‘η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών‘. Το καλύτερο έργο θα εκτυπωθεί σε Τ – shirt και θα χρησιμοποιηθεί ως θέμα σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Άρτας για το 2023. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά οι μαθητές των ΚΞΓ Palso Άρτας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα