14.8 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα σχετικά με τον αποκλεισμό 1002 παιδιών από τα voucher στην Άρτα

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, σχετικά με τον άδικο αποκλεισμό 1002 παιδιών από το πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ στην Άρτα, και των συνολικά 84.000 παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, περίπου 84.000, και ειδικότερα για την Άρτα 1002 παιδιά, μένουν εκτός του προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ που αφορά, σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες αυτές, πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Τονίζει δε, ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία  για τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, και πολλές οικογένειες βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή, δυσχεραίνει και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες, που δεν στηρίζονται έμπρακτα, εντείνοντας έτσι το ήδη υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Όπως αναφέρει , ιδιαίτερα για τους βρεφικούς σταθμούς, αν και ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δόθηκαν 53.700 voucher, τα μισά από αυτά τα voucher δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού ,δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις, και συνεπώς πάνω από 26.000 παιδιά και οι οικογένειές τους δεν θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ και πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα.

Επίσης, όσον αφορά στα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022–2023, τονίζει ότι, 40.000 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, παραμένουν εκτός δομών το σχολικό έτος 2022-2023.

 Και επισημαίνει ότι η ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη και κοινωνική επιταγή  και απαιτείται η άμεση ικανοποίηση αυτού του αιτήματος των οικογενειών που το δικαιούνται για τα παιδιά τους, αφού πέραν των οικονομικών δυσκολιών, δημιουργούνται και περαιτέρω προβλήματα για τους γονείς κατά την εργασία τους, αφού είναι βέβαιο ότι πολλοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης τονίζει ότι φέτος προκύπτει τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας εκατοντάδων δομών ΚΔΑΠ, και σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες ΚΔΑΠ από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν την  τεράστια ανησυχία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφού πολλοί από αυτούς, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα ανοίξουν τα ΚΔΑΠ τους, καθώς τα voucher που έχουν είναι ελάχιστα και οι υπόλοιποι προσανατολίζονται σε μειώσεις προσωπικού.

Κλείνοντας ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν :Είναι στις προθέσεις τους η εύρεση μιας άμεσης λύσης για την ένταξη όλων των παιδιών και των οικογενειών τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, Εάν προτίθενται να ικανοποιήσουν το αίτημα των οικογενειών των οποίων τα παιδιά δικαιούνται να ενταχθούν μέσω του Προγράμματος Voucher ΕΣΠΑ σε  στους παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, μεταξύ των οποίων και τα 1002 παιδιά στην Άρτα και τέλος,

Εάν είναι στις προθέσεις τους να στηρίξουν με άμεσα μέτρα τις δομές ΚΔΑΠ ώστε να συνεχίζουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

           Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: « Άδικος αποκλεισμός 1.002 παιδιών από το πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ στην Άρτα και 84.000 παιδιών συνολικά σε όλη την Ελλάδα»

Κύριοι Υπουργοί,

 Όπως έγινε γνωστό, και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, περίπου 84.000, και ειδικότερα για την Άρτα 1002 παιδιά, μένουν εκτός του προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ που αφορά, σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες αυτές, πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, όπως δημοσιοποιήθηκε, στο σύνολο της Επικράτειας, 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών μένουν εκτός προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ. 

Αυτή η αρνητική εξέλιξη έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία  για τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που πλήττει το σύνολο της κοινωνίας μας. Θεωρείται βέβαιο, ότι πολλές οικογένειες βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.

Να σημειωθεί δε, ότι η κατάσταση αυτή, δυσχεραίνει και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες, που δεν στηρίζονται έμπρακτα, εντείνοντας έτσι το ήδη υπάρχουν δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα για τους βρεφικούς σταθμούς , αν και ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δόθηκαν 53.700 voucher, τα μισά από αυτά τα voucher δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού ,δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις, και συνεπώς πάνω από 26.000 παιδιά και οι οικογένειές τους δεν θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ και πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα.

Επίσης, όσον αφορά στα voucher για τους παιδικούς σταθμούς του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022–2023, 40.000 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, παραμένουν εκτός δομών το σχολικό έτος 2022-2023.

Η ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη και κοινωνική επιταγή  και απαιτείται η άμεση ικανοποίηση αυτού του αιτήματος των οικογενειών που το δικαιούνται για τα παιδιά τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Όλα τα ανωτέρω, πέραν των οικονομικών δυσκολιών που δημιουργούν σε ήδη ευάλωτα και ευπαθή νοικοκυριά, δημιουργούν και περαιτέρω προβλήματα στους γονείς για την εργασία τους, αφού είναι βέβαιο ότι πολλοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται για γονείς και παιδιά, φέτος προκύπτει τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας εκατοντάδων δομών ΚΔΑΠ. Οι ιδιοκτήτες ΚΔΑΠ από όλη την Ελλάδα, εξέφρασαν την τεράστια ανησυχία για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αφού πολλοί από αυτούς, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα ΚΔΑΠ τους, καθώς τα voucher που έχουν είναι ελάχιστα και οι υπόλοιποι προσανατολίζονται σε μειώσεις προσωπικού.

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή, όλα τα παιδιά πρέπει να ενταχθούν στους βρεφικούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ,

Επειδή, είναι απαραίτητη μία ορθή κατανομή και μία μικρή ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος, προκειμένου να διευκολύνει και να εξυπηρετήσει γονείς και παιδιά και να αποφευχθεί το κλείσιμο πολλών ΚΔΑΠ,

Ερωτάσθε  κύριοι Υπουργοί,

1.Είναι στις προθέσεις σας, η εύρεση μιας άμεσης λύσης για την ένταξη όλων των παιδιών και των οικογενειών τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα;

2. Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε το αίτημα των οικογενειών, των οποίων τα παιδιά  δικαιούνται να ενταχθούν μέσω του Προγράμματος Voucher ΕΣΠΑ σε παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, μεταξύ των οποίων και τα 1.002 παιδιά στην Άρτα;

2. Είναι στις προθέσεις σας να στηρίξετε με άμεσα μέτρα τις δομές ΚΔΑΠ, ώστε να συνεχίζουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα παιδιά;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα