13.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Τέλος τα κομματικά χρίσματα…

Διαβάστε επίσης

            Στόχος οι ευρύτερες συνεργασίες.

                                        Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου  

Παρ’ ότι οι εκλογές στις Περιφέρειες και τους Δήμους απέχουν χρονικά περίπου 1 χρόνο, αφού έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου του 2023, εν τούτοις  στη ΔΕΘ οι 2 Πρόεδροι, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος  Ανδρουλάκης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας, με  σχετικές δηλώσεις καθόρισαν τη στρατηγική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα κόμματά τους.

Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας με έμφαση ότι «..η  Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκομματικοποιηθεί και  γι’ αυτό το κόμμα του δεν προτίθεται να επιβάλλει υποψηφίους στις τοπικές κοινωνίες, καθώς διαφωνεί με τα χρίσματα…». 

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όταν τόνιζε χαρακτηριστικά ότι: «η τακτική των χρισμάτων είναι παλαιοκομματική και ξεπερασμένη. Να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ακηδεμόνευτα τους ανθρώπους που είναι δραστήριοι και ικανοί και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην τοπική αυτοδιοίκηση…».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς δείχνουν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, τα κόμματα να μην επιβάλλουν πλέον τους αρεστούς τους, αλλά να περιορίζονται στην αναζήτηση και ενθάρρυνση ατόμων με γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς προς το θεσμό και τους πολίτες.

Έτσι μπορεί να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση στελέχη καταξιωμένα, πρόσωπα που να διαθέτουν εγνωσμένες ικανότητες και να μπορούν να εμπνεύσουν, να συνθέσουν και να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, λειτουργώντας χωρίς εξαρτήσεις από τα κόμματα και την εκάστοτε κεντρική εξουσία. 

Άλλωστε από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έγινε ολοφάνερο ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν γοητεύτηκε από τα χρίσματα των κομμάτων, αλλά μόνο από τα χαρίσματα των υποψηφίων…

Από τη δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών, προκειμένου όπως τόνισε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Όμως εκτιμώ ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, που κινούνται στον κοινωνικό χώρο που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι θα προτάξουν την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών, για να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Μια κυριαρχία που έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί δημάρχους και περιφερειάρχες δικά της παιδιά και δεν τους δίνει αυτά που πρέπει…

Η στάση μας θα στοχεύει στις τοπικές συναινέσεις και συγκλίσεις, για πολιτική αλλαγή και στην Αυτοδιοίκηση…» 

Οι παραπάνω δηλώσεις, δείχνουν αν μη τι άλλο, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διδαχθεί από τα λάθη των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, του 2014 και  2019 και η στρατηγική του διαφοροποιείται από το παρελθόν, κινούμενη σε δύο άξονες:

1. Να ανοίξει έγκαιρα ο εσωκομματικός διάλογος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να καθοριστούν οι διαδικασίες συγκρότησης “νικηφόρων αυτοδιοικητικών σχημάτων”.

2. Να αναζητήσει άτομα που θα ηγηθούν ενωτικών κινήσεων, κάνοντας ανοίγματα προς την κοινωνία αλλά και προς όμορους πολιτικούς χώρους, με τους οποίους υπάρχει σύγκλιση απόψεων γύρω από το σύγχρονο ρόλο και τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλα τα παραπάνω βέβαια μένει να αποδειχθούν στην πράξη, καθώς θα πρέπει να ξεπεραστούν παλαιοκομματικές λογικές, εσωκομματικές κόντρες, θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες κ.α..

Να μη μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι των αυτοδιοικητικών εκλογών προηγούνται οι εθνικές, στις οποίες κατά τεκμήριο εμφανίζονται κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή «η Αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει ο προνομιακός χώρος των συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων», θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία αυτή η επιλογή αποτελεί μονόδρομο για όσους επιθυμούν πραγματικά την αλλαγή των αυτοδιοικητικών συσχετισμών, όχι μόνο στην Πρέβεζα, που έχει και προηγούμενη θετική εμπειρία, αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο.

 Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν όλοι οι ενεργοί πολίτες, ανεξάρτητα των κομματικών και πολιτικών τοποθετήσεων, να συμβάλλουν με τις θέσεις, τις προτάσεις και κυρίως με τη στάση τους….

« Οι καιροί ου μενετοί….» 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα