15.4 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Πρέβεζα: Οι μεγάλες εκκρεμότητες, που απαιτούν λύσεις

Διαβάστε επίσης

                             Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Πριν από περίπου 2 χρόνια είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο μου με τίτλο: 

«Οι 13 μεγάλες προτεραιότητες για την Πρέβεζα». 

Περιέγραφα  τότε συνοπτικά τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούσαν την Πρέβεζα και τα οποία, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και υποσχέσεις, συνέχιζαν να παραμένουν άλυτα και σε διαρκή εκκρεμότητα.

Παρότρυνα μάλιστα, τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες, με συνεργασία και συνεννόηση, να εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες και αξιοποιώντας τους διαθέσιμους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, να δρομολογήσουν λύσεις στα οξυμένα και χρονίζοντα αυτά προβλήματα της περιοχής. 

Σας διαβεβαιώνω ότι από τότε μέχρι και σήμερα έγιναν ελάχιστα κι αυτό έχει ως  αποτέλεσμα, η Πρέβεζα και η ευρύτερη περιοχή να χάνουν τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, μη αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.  

Επειδή πλέον έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και για τις Εθνικές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι σκόπιμο αυτά τα προβλήματα να τεθούν εκ νέου στο δημόσιο διάλογο, ώστε οι πολίτες την ώρα της κάλπης να στηρίξουν εκείνα τα πρόσωπα που θα δεσμευτούν για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προτείνοντας και τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Η Πρέβεζα και η ευρύτερη περιοχή παραμένει ακόμη ξεκομμένη από τους μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ το οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα η παραλιακή Εθνική Οδός, παρά τις μικροεπεμβάσεις, συνεχίζει να είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση.  

2. Το Νοσοκομείο μας χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται, ενώ τα χρόνια αιτήματα για επαρκή στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και για ανέγερση νέου κτιρίου με σύγχρονο εξοπλισμό, δε βρίσκουν ανταπόκριση. 

3. Το λιμάνι μας συνεχίζει να στερείται βασικών υποδομών, ενώ το master plun, η λειτουργία υδατοδρομίου και η ανάπλαση του συνόλου της παραλιακής δε φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής αρχής.

4. Η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης, καθυστερούν ανεπίτρεπτα, οι βιολογικοί καθαρισμοί ανατίθενται σε ιδιώτες, ενώ υπάρχουν Κοινότητες του Δήμου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ποιότητα και επάρκεια νερού. 

5.  Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αντί με όπλο τις σύγχρονες εγκαταστάσεις να διεκδικούμε με αξιώσεις και νέο πανεπιστημιακό τμήμα, κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτό της Λογιστικής &Χρηματοοικονομικής, ενώ στην ΑΕΝ Ηπείρου, η παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμισή της.. 

6. Στη σχολική στέγη, το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, δε φρόντισαν οι Δημοτικές αρχές να το συνεχίσουν, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέες σοβαρές ελλείψεις, με πιο σημαντική αυτή του Μουσικού Σχολείου.

7. Το αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης φαίνεται ότι έχει πολύ ακόμη δρόμο για την ένταξή του στην UNESCO, ενώ όλοι οι πολιτιστικοί μας πόροι απαιτούν  γενναία χρηματοδότηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών τους.

8. Η Πρέβεζα είναι από τις λιγοστές πόλεις της χώρας που στερείται ενός σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη συντήρησης των αθλητικών υποδομών.

9. Οι υποσχέσεις για την κατασκευή και λειτουργία  νέου κοιμητηρίου, παραμένουν  από τη Δημοτική αρχή “γράμμα κενό” και το οξυμένο πρόβλημα “παραπέμπεται” για μια ακόμη φορά… στους επόμενους.. 

10. Η ΒΙΠΕ συνεχίζει να έχει “τα κακά της τα χάλια”, στερούμενη ακόμη και των βασικών έργων υποδομής ( ασφαλή κόμβο εισόδου, οδικό δίκτυο, φωτισμό και σήμανση, δίκτυα όμβριων κλπ)

11. Τα στρατόπεδα, τα κάστρα, τα δημόσια κτίρια και γενικότερα η δημόσια και δημοτική περιουσία, αντί να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην τοπική ανάπτυξη, παραμένουν παντελώς αναξιοποίητα, έρμαια στη φθορά του χρόνου.

12. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που έχει προ καιρού εκπονηθεί, με στόχο να βελτιωθούν κατ’ αρχάς οι συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης, βρίσκεται ξεχασμένο, κάπου στα γραφεία του Δήμου. 

13. Ανύπαρκτο είναι το σχέδιο για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία δεν ανελήφθη για την προώθηση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.

14. Επιβεβλημένη θεωρείται μία ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης της λιμενικής ζώνης, από το Ψαθάκι, τη Μαργαρώνα, την Κυανή Ακτή, τον Παντοκράτορα, έως το Αλωνάκι, προκειμένου να αξιοποιηθεί  ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Πρέβεζα.

15. Οι επεκτάσεις στο σχέδιο της πόλης εξελίσσονται με πολύ βραδείς ρυθμούς, κάτι που στερεί από πολλές περιοχές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία.

Στον παραπάνω κατάλογο θα μπορούσε  καθένας να προσθέσει πολλά ακόμη θέματα, όπως πχ η προστασία του Αμβρακικού, των δασών και των λοιπών χώρων πρασίνου, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, οι παιδικές χαρές, κλπ, κλπ….

Όμως το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό, που με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα δρομολογήσει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

Αυτό είναι στα χέρια των ψηφοφόρων…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα